Posts tagged Riatdhesimi nga Gjermania

Riatdhesimi i kosovarëve, parakusht për liberalizimin e vizave

23 maj 2011, Dojçe Vele. Kosova deri më tani ka nënshkruar 12 marrëveshje riatdhesimi, të cilat parashohin ripranimin e personave me qëndrim të pautorizuar nëpër shtete të tjera. Kosova mbetet vendi i vetëm i Ballkanit Perëndimor i cili i nënshtrohet regjimit te vizave, ndërsa marrëveshjet për riatdhesim janë parakusht për liberalizm. Ilfete Jollaj nga Irzniqi, u lind në Bremerhaven të Gjermanisë në gjirin e te cilit u rrit me një imazh krejt tjetër për të ardhmen. „Vendlindja jeme është Gjermania…-flet Ilfetja si e përhumbur.  Kam mendu një jetë ma t´mirë…Mendojsha… Read More

“Dua t’kthehem në Gjermani, se atje është vendlindja ime…”

25 mars 2010, Dojce Vele, Vetëm gjate vitit të kaluar nga disapora në Kosovë janë riatdhesuar 4,160 persona, 436 prej të cilëve nga Gjermania-kumton Ministria për Punë dhe Mirëqenje Sociale e Kosovës. Kthimi i detyrueshëm vazhdon edhe në vitin 2010, në vazhdën e të cilëve ishte edhe kthimi i 69 familjeve rome si dhe i një familjeje shqiptare nga Gjermania në Kosovë. Një grua në kulm të dëshpërimit, e rrethuar nga tre fëmijë me fytyra të trishtuara… është kjo pamja e parë që hasim në një tavolinë në koridorin e… Read More