Posts tagged Prizren

Ramazani në Prizren është festë e të gjitha komuniteteve

Xhamia e Sinan Pashes ne qender te Prizrenit 29 korrik 2013, Deutsche Welle, Prizreni  shquhet për diversitetin e tij kulturor, etnik dhe fetar ku dallimet cmohen dhe ruhen. Ndërsa, festa fetare e Ramazanit po shndërrohet në një ngjarje shoqërore e cila bashkon rreth  një sofre të gjitha komunitetet. Sepse, prizrenasit shohin përtej të tashmes: në të ardhmen e afërt brënda familjes evropiane. Prizreni historik rreze Bjeshkëve panoramike të Sharrit  me Lumbardhin përgjate tij dhe Kalanë e lashtë si kurorë përmbi, është i pasur me një diversitet kulturor, etnik dhe fetar…. Read More

Goranët përballë përpjekjeve për përvetësim

23 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Goranët janë popull i vjetër ballkanik, me fe myslimane dhe gjuhë sllave, të cilët jetojnë në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni. Per shkak te ketij diversiteti, goranet ndeshen me perpjekje te vazhdueshme te vendeve apo grupeve për t`i përvetësuar ata.  Gora, nje trekendesh nderkufitar ne jug te Kosoves, ne mes te Shqiperise dhe Maqedonise. Ajo i perket komunes se Dragashit dhe perbehet nga 18 fshatra. Te rreth 10 mije goranet e mbetur nga te 20 mije sa ishin gjithsejt, megjithese, ne shume raste… Read More

Prizreni, Kosovë në miniaturë

22 dhjetor 2008, Dojce Vele, Prizreni është qyteti me shumëetnik në Kosovë. Ai ka një traditë bashkëjetese dhe vazhdon të jetë shembulli më i mirë se si jetojnë komunitetet e ndryshme në harmoni, bashkëpunim dhe mirëkuptim ndërnjerëzor. Prizreni, qendër e vjetër kulturore dhe kryeqytet I dikurshëm, shtrihet në e jugperëndim të Kosovës, rrëzë brezit kufitar Shqipëri-Maqedoni. I ngritur rreze Maleve të Sharrit, me lumin përgjatë qytetit dhe Kalanë, sipërfaqja prej 640 km2, Prizrenin e radhit në qytetin e dytë për nga madhësia, në Kosovë. Sipas të dhënave të Organizatës Evropiane… Read More