Posts tagged Podujeve

Gjendja ekonomike pengon arsimimin e vajzave në Kosovë

18 shtator 2009, Dojçe Velle. Jo patriakalizmi por vështirësitë ekonomike janë shkak që vajzat në zonat e thella në Kosovë braktisin shkollimin. Për fshatrat e thella gjëndja është akoma më e vështirë. Selvete Sulejmani, 18 vjecare nga Sllatina, fshat i Podujevës në verilindje të Kosovës, të cilën e gjejmë tek lan rroba në lumin e fshatit, megjithëse me dëshirë do të vazhdonte shkollimin ajo ka ngelur në shtëpi me të kryer klasën e nëntë. “E kam kryer vetëm nëntëvjeçaren. Po t´kisha mundësi udhëtimi isha shkolluar, por. Tash bëj punë shpie… Read More

Depopullimi i fshatrave shqiptare në kufi me Serbinë

Reqica në brezin kufitar Kosovë-Serbi 15 gusht 2009, Dojçe Velle. Si pasojë e trazirave të viteve të fundit të cilat përfunduan me luftën e Kosovës, fshatra të tëra në brezin kufitar me Serbinë janë boshatisur. Sfidat e banorëve të mbetur vazhdojnë… Podujeva, në verilindje të Kosovës është komunë me 92 kilometra brez kufitar. Mirëpo, të veçantën e shndërron në sfidë fakti se kjo zonë kufitare shtrihet mes Kosovës dhe Serbisë. Se sfidat vazhdojnë, dëshmon arrestimi i tre banorëve të Pollatës nga policia kufitare e Serbisë në korrik të këtij viti me… Read More