Posts tagged Junik

“Të Qethat”në Gjeravicën e Junikut

Riti i “Të Qethave” në Alpet Shqiptare i cili zë fill shekuj më parë, po ruhet edhe sot e kësaj dite nga blegtorë të përkushtuar të cilët i orgazojnë ato qoftë me mbështetje institucionale apo me mjete vetanake. Njësoj ndodhi edhe sivjet në Qërshizën rrëzë Gjeravicës, në të cilën u mblodhën blegtorë nga bjeshkët rreth e qark për të mbështetur dhe përshëndetur vazhdimësinë e traditës së blegtorisë në familjen e një bariu i cili para pak muajsh ndërroi jetë… Reportazhi televiziv gjendet ketu   The old cultural ritual known as “Te… Read More

Rezultati i zgjedhjeve hedh Junikun para nje sfide te re

5 dhjetor 2007, Radio Kosova. Rezultatet e zgjedhjeve komunale ne Decan kane krijuar nje konfuzion rreth funksionimit normal te Pilot-Njesise se Komunale te Junikut, e cila pritej te ishte nje storje e suksesshme e decentralizimit. Ndryshimi I partive ne pushtet nga LDK ne AAK e shnderron Junikun ne nje sfide te vecante.  Planifikimi hapsinor, sistemi I kanalizimit, asfaltimi dhe ndricimi I rrugeve, ndertimi i objektit te shkolles fillore ne Junik si dhe rrethojat e oborrit te shkolles ne fshatin Voksh, jane disa nga projektet e infrastructures qe duhej te implementoheshin… Read More

Vështirësitë e rikthimit në fshatrat malore Jasiq dhe Gjocaj

18 dhjetor 2006, Dojçe Vele. Për shkak të shkatërrimeve masive dhe zonës së minuar nga forcat serbe, rikthimi i banorëve pas luftës në të dy fshatrat malore Jasic dhe Gjocaj ka qënë i pamundur. Kusht primar për rikthimin në këto fshatra tashmë të shkretuara është deminimi. Junikasit, menjëherë pas luftës me donacione dhe më vetkontribut, mundësuan rifillimin e jetës normale. Por, edhe pse në dy fshatrat rrëzë bjeshkëve të Gjeravicës, Jasiq dhe Gjocaj, vërshuan shoqata të ndryshme vendore dhe ndërkombtare për deminim, shtrirja e gjërë dhe minimi i dendur në… Read More