Posts tagged Avdyl Hoxha

Dukagjini,prehër i pleqërimit në oda

16 qershor 2012, Radio Kosova, Kulla e Marka Gjonit ne Malesine e Tropojes dhe Kulla e Brahim Hoxhes ne Junik, jane kullat te cilat sherbejne si gjykata tradicionale ku ndahet drejtesia. Ne Kullen e Brahim Hoxhes kjo tradite percillet brez pas brezi dhe vendimet qe dalin nga ajo nuk vehen ne pikepyetje.  “Oda e Junikut”, kulla me e lashte ne Junik dhe nder me e lashtat ne Rrafshin e Dukagjinit e ndertuar ne fund te shekullit 17-te nuk njihet vetem si seli e hartimit te 14-te vendimeve te cilat cuan ne… Read More

Martesa te detyruara ende në Kosovë?

8 nëntor 2010, Dojce Vele. Martesat e detyrueshme kryesisht i takojnë së kaluarës dhe ky fenomen shfaqet vetëm në zonat, ku dominon tradita ndërsa arsimi nu kështë në nivelin e duhur.  Në raste të tilla, krahas gjykatave bëhen zgjidhje edhe nëpër oda burrash, me  Kanunin e Lekë Dukagjinit.  Ajo i kishte vetem 15-te vjec. Nje topolake me gersheta te gjata e cila shkonte ne klasen e nente dhe enderronte per studimet punen dhe martesen me nje djale qe do ta dashuronte. Por enderra e saj u thermua nga nje realitet… Read More