Djegja e mbeturinave ne Kodren Jerina

18 qershor 2015, Radio Kosova, Vazhdon gjendja alarmante ne fshatin Martinaj edhe pas përplasjeve dyvjecare të banoreve të ketij fshati me pushtetin komunal të Plavës,te cilet para dy vitesh thyen me forca policore rezistencën e banorëve kundër grumbullimit të hapur të mbeturinave në Kodrën Jerina. Kamionë të panumërt të hedhur dhe djegur ditëve të fundit, kanë shkaktuar ngordhjen e bagëtive dhe dëmtimin e bimëve furragjere, duke ekspozuar këto hapësira para një katastrofe ekologjike. Reportazhi televiziv i realizuar me 2015 këtu:


Derdhja e mbeturinave me mijëra tonelata dhe tentimi për fshehje me djegjen e tyre, këto dite ka krijuar një shtrese amoniaku mbi lendinën e fushëgropës së Plavës dhe Gucisë, thotë Naim Prelvukaj, kryetar  Këshillit për Parandalimin e Dëponisë në Martinaj, I arrestuar vitin e kaluar për rezistencën ndaj kësaj deponie.

“Kjo po krijon shqetësim në sistemin nervor, ndërsa kanë filluar ngordhjet tek bota shtazore si dhe demtimi I kulturave furragjere në fushegropën e Plavës dhe Gucisë.Pra,bëhet fjale për një katastrofe ekologjike të paparë, për largimin e së cilës ende nuk kemi gjet mbështetje, pervec mediave dhe Zyrës Evropiane për Mjedisin, në Bkruksel”,thotë Prelvukaj.

Dhjetëra kamionë mbeturinash nga destinacione  te panjohura

Grumbullimi I mbeturinave në Kodrën Jerina, ka filluar në tetor te vitit 2012-të, kur Komuna e Plavës me asistencen e policisë theu rezistencën e banorëve local dhe filloi derdhjen e mbeturinave mbi fshatin Martinaj, pak metra larg vendbanimeve dhe burimeve dhe kaptazheve të ujit. Por, përkundër përpjekjeve të vazhdueshme të Këshillit për Parandalimin e Ndërtimit të Deponisë në fshatin Martinaj, kërkesat e parashtruara tek organet ambientale të Malit të Zi kanë has në vesh të shurdhër, thotë Xhevat Lecaj, anëtar I këtij këshilli:

“Gjëndja është alaramante. Qe dy javë fshati është I mbuluar me tym nga ndezja e mbeturinave.
Kemi informuar edhe inspektorin ekologjik Sejdo GJukiq, I cili edhe ka ardhë në vend të ngjarjes dhe konstatoi këtë gjëndje të rëndë. Por, ndonëse kërkuam kopjen e protokolit dhe një prej anëtarëve tonë ka infromuar për gjëndjen në fshat ministrinë përkatese.Por, gjëndja ende mbetet pezull. Për rastin janë të informuar edhe organet republikane dhe organizatat evropiane që veprojnë në Mal të Zi. Ndërsa, pas gjobave dhe arrestimeve kemi dërguar dy kërkesa edhe tek Gjykatat Kushtetuese, të cilat konfimrohen se iu kanë arritur. Por, dikush po ndikon që ato të zvarriten në kushtetuese që të mos merret lënda jonë në shqyrtim.Dhe,kshtu ndodh gjithnjë kudo që parashtrojmë kërkesa”, thotë Lecaj. , I cili shton se krahas organeve komunale, Por, deri më tani asnjë zgjdhje konkrete, thote Lecaj. Ndersa, sipas Prelvukajt, Mali I Zi është larg përmbushjes së kërkesave që parashohin kovnentat nderkombtare per integrimin ne Bashkimin Evropian.

Djegja e mbeturinave rrezikon shëndetin e banorëve 

“Edhepse Mali I Zi ka filluar shtetsine e tij gjoja me thirjen “shtet ekologjik”, pa medyshje është një prej shteteve me të ndotura në Gadishullin Ballkanik dhe në asnjë mënyrë nuk menagjon me mbeturinat ashtu sic parashohin normat dhe standardet ndërkombtare. Bëhet fjalë për një hedhje mbeturinash në natyrën e virgjër dhe mbi gërmadhat e një monumenti të lashtë kulturoro-histroik  shqiptar”,thotë Prelvukaj.Kodra Jerina,në të cilën gërmadhat e kështjellës së mbretëreshës ilire Jerina po mbulohen me mbeturina, nga Zyra Evropiane e Mjedisit (EEB)është vendosur në Ejolt Atlas; një projekt global i Bashkimit Evropian për hulumtimin, katalogizimin dhe analizimin e konflikteve ekologjike të cilat bien ndesh me të drejtën mjedisore në botë. 

 Reportazhin televiziv të realizuar me 2018 e gjeni këtu:

Leave A Comment

Your email address will not be published.