Deçani kundershton kushtetuesen për pronat e ILIRISË dhe APIKO-s

Manastiri i Decanit
Hoteli Iliria(ish Visoki Decani)

15 qershor 2016, Radio Kosova, Në vazhdën e kundërshtimit të vendimit te Gjykatës Kushtetuese e cila ia ka bartur në pronësi Manastirit të Decanit 24 hektare prona të ndërmarrjeve shoqërore “Iliria”dhe “Apiko”, sot, në Decan, Komisioni Komunal i Decanit ka organizuar debatin me temën “Aktgjykimi i Kushtetueses i bazuar në drejtësi apo rast i veçantë”. 

Në debatin treorësh ku moren pjesë ekpsertë të cështjeve juridike, historian, intelektualë dhe bartës të proceseve të mëhershme dhe të deritanishme për kundërshtimin e Gjykatës Kushtetuese u dol me konkulzionet që  kundershtimet do të vazhdojnë dhe në asnjë mënyre nuk duhet te pranohet ky vendim I cili legalizon vendimin e viti ‘97 të qeverisë së Serbisë për faljen e 24 hektarëve prona shoqëerore Manastirit të Decanit. Prof.dr.Hakif Bajrami, tha me këtë rast se “historia e Kosovës është histori e gjykatave dhe e robërisë, ndaj janë  juristët  ata që duhet të gjëjnë rugëdalje nga kjo padrejtësi”. 

Pjesemarresit ne debat: “Vendimi i kushtetueses shkelje drastike”

Ndersa, prof.dr. Mazllom Baraliu, përmendi për RTK-në disa nga hapat juridik për mbrojtjen e këtyre pronave:“Mund të bëhet padi për zhvlerësimin e dy marrëveshjeve të kundërligjshme të paraluftës Mund të bëhet padi kundër përfaqësuesit të Zyrës Ligjore të UNMIKU-ut dhe ksaj zyre e cila është e shpërbërë si strukturë. Te Avokati i Popullit sepse është shkelje drastike e të drejtav të njeriut dhe të pronës dhe gjithësesi gjykatës në Strasburg për një precedan të paprecedan I cili paraqet shkelje flagrante edhe të parimeve kushtetute edhe vet kushtetutës së Republikës së Kosoves”,tha Baraliu.

Komisioni Komunal I Decanit tha se hap tjetër kundërshtimi I vendimit të  Gjykates Kushtetutese është organizmi I një proteste gjithëpopullore, e cila është thirrur për nesër në orën 12-te, në sheshin “Mentor Tolaj”, në Decan. 

Leave A Comment

Your email address will not be published.