Posts in Uncategorized

“Sepse Gjonaj mendon për të gjithë”

Qendër e komunitetit shqiptaro-amerikan, shkolla publike dy gjuhëshe, përfaqësim politik dhe integrim, programe për të rinj dhe të moshuar, aktivitete kulturore si dhe mundësi për bursa studimi ishin disa nga pikat me të cilat asambleisti i i Bashkisë së Nju Jorkut Mark Gjonaj, me 2017 iu fut garës për Këshillin Bashkiak të këtij qyteti. “Kam punuar shumë të jem përfaqësues I denjë I komunitetit tim dhe me ndihmën tuaj do të jem edhe më I dobishëm në Këshillin Bashkiak të Nju-Jorkut”-deklaroi Gjonaj, asambleisti I vetëm shqiptaro-amerikan I cili  shquhet si… Read More

Digjen pyjet e Rozhajës si dhe shkolla e vetme shqipe

16 maj 2020, Pyjet e Malsisë së Rozhajës gjatë ditës së djeshme janë përfshirë nga zjarri i cili është shtrirë në dhjetëra vendbanime.  Ndërsa në orët e vona, shkolla e vetme shqipe në Dacaj është thyer dhe i është vënë flaka. Lexo më shumë… Sot, Malsia e Rozhajës është gëdhirë pa pyjet shekullore të cilat ishin mushkëria e qytetit. Ndërsa hapësirat e shkrumbuara si pasojë e ndërhyrjes së vonuar institucionale, pasqyrë e errët e një shteti i cili para tri dekadash ka shpallur veten Shtet Ekologjik. Sepse, sipas banorëve të… Read More

Besimet tradicionale shqiptare-shembull harmonie ndërfetare kudo në botë

25 qershor 2017, RTK. Teksa nëpër vende të ndryshme po zhvillohen beteja të egra ndërfetare, komuniteti shqiptar kudo në botë mbetet shembull i harmonisë ndërfetare. Po këtë fryme harmonie shekullore promovojnë bashkërisht edhe prijësit fetar të tri besimeve  tradicionale shqiptare, në Nju Jork. Kisha Katolike Shqiptare në Amerikë “Zoja e Shkodres” me seli në provincën Harsdale(Yonkers) të Nju Jorkut, në të cilën frekuentojnë  besimtarë shqiptar nga shtetet: New Jersey, Conectikat dhe New York është ndertuar me contributin e besimtarëve si dhe është bekuar në vitin 1999. Dom Pjetër Popaj:”Të respektojmë dallimet… Read More

Edhe ne Peje u protestua per lirimin e Haradinajt

              11 janar 2017,Sot, ne sheshin “Shkelzen Haradinaj” ne Peje, mijera qyetare pa dallim perkatesie politike apo etnike kane kerkuar njezeshem lirimin e ish komandanit te Zones Operative te Dukagjinit, ish kryeminstirit te Kosoves dhe liderit aktual te AAK-sw Ramush Haradinaj, I cili u ndalua nga autoritetet franceze me 4 janar 2017. “Kriminelet kerkoni ne Serbi”, “Krejt Kosova eshte Ramush”,“Ramushi eshte clirimtar“, ishin Mijera protestues ne sheshin Shkelzen Haradinaj vetem disa nga pankartat e shumta te qytetareve, t cilet ne menyre masovike, me flamuj… Read More

Dr.Islam Lauka-“Qytetar Nderi “i Decanit

Dr.Islam Lauka-Ambasadori i pare i Shqiperise ne Kosove shpallet “Qytetar Nderi”i komunes se Decanit 31 tetor 2016, Radio Kosova, Me propozim të Lidhjes se Historianëve “Ali Hadri”-dega në Decan si dhe të Shoqatës së Intelektualëve të Pavarur, në Decan, sot Kuvendi I komunës së Decanit ka shpall “Qyetar Nderi”, ish ambasadorin e Shqipëriosë në Kosovë dr.Islam Laukwn me motivacion:”Pwr kontribut të shquar në Shkencw, politikë dhe diplomaci”. Jashar Dobraj, kryesues I asamblesë komunale të Decanit fillimisht kumtoi se “asambleja komunale e Decanit, në seancën e 29 korrikut 2016 solli vendim… Read More

Abgeschoben ins Kosovo – Jugendliche im Elend

Leben im Armenviertel in Peja(Foto AB) Deutsche Welle, Wie stark Kinder unter der Abschiebung ins Kosovo leiden, entlarvt eine neue UNICEF-Studie. Auch der in Deutschland geborene Ardian Canajs wurde zur Rückkehr gezwungen und fühlt sich in der Heimat seiner Eltern fremd.Das Stadtviertel versinkt im Müll, ganze Abfallberge werden achtlos auf den Straßen verbrannt. Das trostlose Armenviertel in Peja, im Westen des Kosovo soll jetzt Ardian Canajs neues Zuhause sein. Der 20-Jährige ist in Deutschland geboren und aufgewachsen, wurde aber vor sieben Monaten in die Heimat seiner Eltern abgeschoben. “In Deutschland… Read More

Streit um Kopftuchverbot im Kosovo?

Zwei kosovarische Studentinnen mit Kopftuch(Foto AB) Deutsche Welle, Im Kosovo ist eine rege Kopftuch-Debatte ausgebrochen, weil Schülerinnen und Studentinnen künftig kein Kopftuch mehr tragen dürfen. Die islamische Gemeinschaft kritisiert dies als Verstoß gegen die Menschenrechte.Der Islam im Kosovo gilt als europäisch und westlich ausgeprägt. Obwohl die Mehrheit der Menschen im Land muslimischen Glaubens ist, stellen nur wenige ihre Religiosität öffentlich zur Schau.Kopftücher bargen im Kosovo bisher wenig Konfliktpotential. In vielen traditionellen Familien trugen ältere Frauen oft noch Kopftuch, wenn sie außer Haus gingen, während die jüngere Generation mehr und mehr mit… Read More

Kosovo: Neuer Anlauf für Privatisierung

Beispiel für erfolgreiche  Privatisierung Stone Castle Deutsche Welle, Die Privatisierungsagentur des Kosovo hat Unternehmen, die noch immer in Staatsbesitz sind, zum Verkauf ausgeschrieben.Artikulli ne shqip:http://www.dw.com/sq/ver%C3%AB-kosovare-p%C3%ABr-eksportet-sukseset-e-d%C3%ABshtimet-e-privatizimit-n%C3%AB-kosov%C3%AB/a-15632405Beispiel für erfolgreiche Privatisierung: Brauerei in PejaGeht es nach den Vorstellungen der Privatisierungsagentur des Kosovo, dann sollen Arbeitsplätze bei der Privatisierung von großen Staatsunternehmen erhalten bleiben. Die neuen Besitzer müssen sich vertraglich verpflichten, Arbeitsplätze weiterzuführen. Zudem sollen die Beschäftigten der Unternehmen mit jeweils 20 Prozent am Verkaufserlös beteiligt werden.Beispiele für gelungene Privatisierungen im Kosovo gibt es: Der Komplex der Brauerei von Peja (serbisch Pec) hat eine Fläche… Read More

Gewalt gegen Frauen im Kosovo besorgniserregend

Internationale Hilfe im Kampf gegen häusliche Gewalt Deutsche Welle-Deutsch, Finanzielle Unterstützung aus dem Ausland soll im Kosovo zum Schutz von Gewalt-Opfern eingesetzt werden. Artikulli ne shqip:http://www.dw.com/sq/dhun%C3%AB-ndaj-grave-raste-t%C3%AB-tilla-n%C3%AB-kosov%C3%AB-ka-shum%C3%AB/a-5133645 “Ich bin nicht in der Lage, an diese Momente zurückzudenken. Besonders der Moment, als ich die Kinder weinend zurückließ, war sehr schwer. Aber als ich mich entschied, mich von meinem Mann zu trennen, schlug er mich so stark, dass ich weder gehen, noch stehen konnte. Ich floh zu meiner Familie, um zu mir zu kommen. Nein, ich kann nicht behaupten, dass er psychisch krank ist…. Read More