Posts in Të ndryshme

Gjurmë që mbesin…SHABAN BALI NOKSHIQI

Shaban Bali Nokshiqi, fisnik pasardhës kreshnikësh, të cilët fillimisht u dëbuan nga vatrat shekullore në Nokshiq që para lindjes së tij.Dëbimi i dytë dhe rrugëtimi i egër në kohë la plagë të pashërueshme në zemrën e Shaban Nokshiqit, atëbotë 16 vjeçar,të cilat do ta përcjellin të pashkëputura deri këtë muzg jete kur tragjedinë e familjes e derdh në kenge vaji për t’ua lënë Amanet e mbamëndje brezave të rinj.Sepse dëbimet prej Nokshiqit nga shteti jugosllav si dhe lufta për mbijetesë në Llugaj të Bajram Currit,i shpallur nga pushteti komunist “armik… Read More

Kolonizimi i Kosovës në “Vajet e Ali Binakut”

Kryevepra “Ardhësit – Këngët e Ali Binakut” është shkruar në vitin 1937, nga njeriu I drejtë dhe vjershëtari malazez Radovan Zogoviq, “si protestë ezopiane kundër politikës serbomadhe,të diskriminimit, shtypjes, shpronësimit dhe shfarosjes së shqiptarëve në Kosovë në përgjithësi dhe në Rrafshin e Dukagjinit në veçanti”. Duke qënë dëshmitar I afërt I zbatimit të projektit famkeq për shpërnguljen e shqiptarëve dhe kolonizimin e tokave shqiptare („Iseljavanje Arnauta“,Vasa Čubrilović), poeti nëpërmjet vjershërimeve të tij mallkon kolonizuesit me klithmat e heshtura e zemërplasëse të Ali Binakut të moshuar: “ Unë Ali Binaku heq tespihet… Read More

“Home sweet home”

Gjirime nga oborri i shtëpisë familjare në truallin e prindërve të mi, në Strellc të Poshtëm. Shtator 2019.

Happy New Year 2021.

Festa më e pazakontë e ndërrimit të motmoteve, viti 2021, kur nga masat pandemike duhej të mjaftoheshim me kremtën në rrethin e ngushtë familjar, stolitë festive dhe këngët në ekran, jehona e të cilave mbytej nën ethet e frikës së infektimit apo nën klithmat e vajet e vdekjeve nga Covid 19-të… Video © Ajetë Shaban Beqiraj  

Nëpër erën pandemike…

“I can’t change the direction of the wind, but I can adjust my sails to always reach my destination”. J. Dean P.S.Gjirime në tarrasën time gjatë kohës në karantinë… Video© Ajetë Shaban Beqiraj

PËR TY, nënëmadhja ime!

Nënë, sot dua te te admiroj per se gjalli, per virtytet prej te cilave nuk u zhveshe as ne kete pleqeri te thelle…Sepse, sa me me thelle shoh fytyrat une perceptoj me qarte driten e mendjes e te shpirtit qe te larteson mbi grate tjera. Ndaj, bekuar Zoti qe me vendosi ne preherin tend dhe me fal perse jo per secilin mund te jem ne lartesine tende te durimit e te dhurimit, sepse parimet i kam ligj dhe maskat e teatrot, vdekje! TE DUA MBI GJITHE BOTEN, NËNËMADHJA IME! ©… Read More

Ramazani 2020 në karantinë…

Gjirime 10-të ditore në apartamentin tim gjatë Ramazanit në karantinë… Pejë, maj 2020. “There is no God but Allah, and Muhammad is his messenger.” Video © by Ajetë Shaban Beqiraj

Ngujuar në kafazin e pandemisë…

“QUARANTINE”. Në karantine,duke lakmuar flatrat e pëllumbit pas ngujimit të detyrueshëm nga pandemia, kur çdo gjallesë e lirë e njerëzit ngujuar në kafaz si kafshë… Pejë-RKS,prill 2020. Video © Ajetë Shaban Beqiraj