Blog

Guri mbivarror ilir në Istog-dëshmi lashtësie në këto treva

Salih Zogaj nga Gjyshkoka e Istogut Guri mbivarror në Istog 15 korrik 2016, Radio Kosova, Në lagjen Gjyshkokë të Kaliqanit, një qytetar ka gjetur një gur mbivarror I cili besohet t‘I takojë periudhës romake si dhe pjesë e gurit të ekspozuar tashmw në muzeun komunal të Istogut, I gjetur para 20 vitesh nga po i njëjti qytetar. Ndodh që herë-herë ekipe arkeologësh gërmojne me vite në një lokalitet për gjetje të cilat një qytetar I thjeshtë I has krejt rastsisht. Kështu ndodhi edhe me 71 vjecarin Salih Feke Zogajn, nga… Read More

Në Deçan, marsh paqsor me moton “Ramushi është Kosova”

Marshi paqsor ne Peje per lirimin e Haradinajt(Foto R.S.) 20 janar 2017, Radio Kosova,  Në organizim të shoqatave të dalura nga lufta e UCK-së si dhe të komunës së Decanit, sot, në Decan,është organizuar një marsh paqsor me moton “Ramushi është Kosova”. Me këtë marsh u kërkua lirimi i plotë i ish komandantit të UCK-së, ish kryeministrit të Kosovës si dhe liderit aktual të AAK-së, Ramush Haradinaj, i ndaluar nga autoritetet franceze bazuar në një fetëarrest të lëshuar nga Serbia me 4 janar të këtij viti dhe i liruar me kusht pa të drejtë rikhtimi… Read More

Edhe ne Peje u protestua per lirimin e Haradinajt

              11 janar 2017,Sot, ne sheshin “Shkelzen Haradinaj” ne Peje, mijera qyetare pa dallim perkatesie politike apo etnike kane kerkuar njezeshem lirimin e ish komandanit te Zones Operative te Dukagjinit, ish kryeminstirit te Kosoves dhe liderit aktual te AAK-sw Ramush Haradinaj, I cili u ndalua nga autoritetet franceze me 4 janar 2017. “Kriminelet kerkoni ne Serbi”, “Krejt Kosova eshte Ramush”,“Ramushi eshte clirimtar“, ishin Mijera protestues ne sheshin Shkelzen Haradinaj vetem disa nga pankartat e shumta te qytetareve, t cilet ne menyre masovike, me flamuj… Read More

Kërkohet drejtësi për Donjeta Pajazitajn në njëvjetorin e vrasjes

20 dhjetor 2016, Radio Kosova, Në organizim të shoqërisë civile, sot në Strellc të Decanit janë bërë homazhe dhe vënë kurora lulesh mbi varrin e Donjeta Pajazitajt, e cila tash një vit është gjetur e vrarë në Bjeshkët e Nemuna.I dyshuar për rastin mbetet i arrestuar kusheriri I saj. Kryetari I komunës së Decanit Rasim Selmanaj kërkoi zbardhjen e këtij rasti criminal mbi një vajzë të re dhe të pafajshme e cila pat tronditur opinionin. “Aktivitete te tilla dhe presionet qytetare duhet te vazhdojnë deri në zbardhjen e tërësishme të këtij rasti…. Read More

Në Strellc fillon ndërtimi I rrugës që lidh dhjetëra fshatra

Te pranishem qytetare te shumte Filluan punimet e shumepritura… 12 dhjetor 2016, Radio Kosova. Pas premtimeve shumëvjeçare, sot qytetarët e fshatrave Srellc dhe Isniq iu gëzuan fillimit të punimeve në rrugën Beqiraj – Dautaj si dhe segmentit të rrugës Drumi  I Telit, e cila lidh këto dy fshatra dhe dhjetëra te tjera përreth. Rruga në gjatësi prej 3 kilometrash është investim I Ministrisë për Infrastrukturë të qeverisë së Republikës së Kosovës dhe kap vlerën mbi 222 mijë  euro. Qarkullim më të shkurtër, më të shpejt dhe më komod do të ofrojë… Read More

Dr.Islam Lauka-“Qytetar Nderi “i Decanit

Dr.Islam Lauka-Ambasadori i pare i Shqiperise ne Kosove shpallet “Qytetar Nderi”i komunes se Decanit 31 tetor 2016, Radio Kosova, Me propozim të Lidhjes se Historianëve “Ali Hadri”-dega në Decan si dhe të Shoqatës së Intelektualëve të Pavarur, në Decan, sot Kuvendi I komunës së Decanit ka shpall “Qyetar Nderi”, ish ambasadorin e Shqipëriosë në Kosovë dr.Islam Laukwn me motivacion:”Pwr kontribut të shquar në Shkencw, politikë dhe diplomaci”. Jashar Dobraj, kryesues I asamblesë komunale të Decanit fillimisht kumtoi se “asambleja komunale e Decanit, në seancën e 29 korrikut 2016 solli vendim… Read More

Abgeschoben ins Kosovo – Jugendliche im Elend

Leben im Armenviertel in Peja(Foto AB) Deutsche Welle, Wie stark Kinder unter der Abschiebung ins Kosovo leiden, entlarvt eine neue UNICEF-Studie. Auch der in Deutschland geborene Ardian Canajs wurde zur Rückkehr gezwungen und fühlt sich in der Heimat seiner Eltern fremd.Das Stadtviertel versinkt im Müll, ganze Abfallberge werden achtlos auf den Straßen verbrannt. Das trostlose Armenviertel in Peja, im Westen des Kosovo soll jetzt Ardian Canajs neues Zuhause sein. Der 20-Jährige ist in Deutschland geboren und aufgewachsen, wurde aber vor sieben Monaten in die Heimat seiner Eltern abgeschoben. “In Deutschland… Read More

Streit um Kopftuchverbot im Kosovo?

Zwei kosovarische Studentinnen mit Kopftuch(Foto AB) Deutsche Welle, Im Kosovo ist eine rege Kopftuch-Debatte ausgebrochen, weil Schülerinnen und Studentinnen künftig kein Kopftuch mehr tragen dürfen. Die islamische Gemeinschaft kritisiert dies als Verstoß gegen die Menschenrechte.Der Islam im Kosovo gilt als europäisch und westlich ausgeprägt. Obwohl die Mehrheit der Menschen im Land muslimischen Glaubens ist, stellen nur wenige ihre Religiosität öffentlich zur Schau.Kopftücher bargen im Kosovo bisher wenig Konfliktpotential. In vielen traditionellen Familien trugen ältere Frauen oft noch Kopftuch, wenn sie außer Haus gingen, während die jüngere Generation mehr und mehr mit… Read More

Kosovo: Neuer Anlauf für Privatisierung

Beispiel für erfolgreiche  Privatisierung Stone Castle Deutsche Welle, Die Privatisierungsagentur des Kosovo hat Unternehmen, die noch immer in Staatsbesitz sind, zum Verkauf ausgeschrieben.Artikulli ne shqip:http://www.dw.com/sq/ver%C3%AB-kosovare-p%C3%ABr-eksportet-sukseset-e-d%C3%ABshtimet-e-privatizimit-n%C3%AB-kosov%C3%AB/a-15632405Beispiel für erfolgreiche Privatisierung: Brauerei in PejaGeht es nach den Vorstellungen der Privatisierungsagentur des Kosovo, dann sollen Arbeitsplätze bei der Privatisierung von großen Staatsunternehmen erhalten bleiben. Die neuen Besitzer müssen sich vertraglich verpflichten, Arbeitsplätze weiterzuführen. Zudem sollen die Beschäftigten der Unternehmen mit jeweils 20 Prozent am Verkaufserlös beteiligt werden.Beispiele für gelungene Privatisierungen im Kosovo gibt es: Der Komplex der Brauerei von Peja (serbisch Pec) hat eine Fläche… Read More

Gewalt gegen Frauen im Kosovo besorgniserregend

Internationale Hilfe im Kampf gegen häusliche Gewalt Deutsche Welle-Deutsch, Finanzielle Unterstützung aus dem Ausland soll im Kosovo zum Schutz von Gewalt-Opfern eingesetzt werden. Artikulli ne shqip:http://www.dw.com/sq/dhun%C3%AB-ndaj-grave-raste-t%C3%AB-tilla-n%C3%AB-kosov%C3%AB-ka-shum%C3%AB/a-5133645 “Ich bin nicht in der Lage, an diese Momente zurückzudenken. Besonders der Moment, als ich die Kinder weinend zurückließ, war sehr schwer. Aber als ich mich entschied, mich von meinem Mann zu trennen, schlug er mich so stark, dass ich weder gehen, noch stehen konnte. Ich floh zu meiner Familie, um zu mir zu kommen. Nein, ich kann nicht behaupten, dass er psychisch krank ist…. Read More