Blog

Tradita e blegtorisë në Kosovë-Barinjtë e 1500 deleve

14 maj 2022.  Tradita e blegtorisë në Kosovë-Barinjtë e 1500 deleve  e cila është e lashtë dhe si e tillë, në disa familje është bartur deri në ditët e sotme. Njëra nga to është edhe kjo familje nga Komorani, e cila aktualisht ka në pronësi 1500 dele. PLAYLIST: https://www.youtube.com/playlist?list… Tradita e blegtorisë në Kosovë-Barinjtë e 1500 deleve, Youtube reportage Created by© Ajetë Shaban Beqiraj

Verimet e dikurshme në bjeshkë

Ky reportazh radiofonik sjell kujtimet e brezit të mesëm dhe të vjetër, të cilët stinët e ngrohta i kalonin nëpër bjeshkët e tyre duke siguruar kshtu një pjesë të mirë të të ardhurave të buxhetit familjar me shfrytëzimin e kullosave, mbledhjen e frutave të malit si dhe grumbullimin e produkteve të qumështit nga ambienti i pastër i bjeshkës. Reportazhi është realizuar me 2014-të, në Bjeshkën e Strellcit. Reportazhi radiofonik gjendet në linkun e bashkangjitur.   “Verimet në bjeshkë dikur” Radio Kosova, 2014 Përgatiti dhe realizoi: Jeta Beqiraj Redaktore: Sabrie Haxhiu… Read More

“Epopeja e Dukagjinit” në Deçan fillon me kulturën

21 mars 2022, Me orën letrare “Epopeja e Dukagjinit”, të hënën Komuna e Deçanit filloi aktivitetet kushtuar fillimit të betejës frontale të Ushtrisë Çlirimtare e Kosovës, në Dukagjin, si dhe fillimin e ndërhyrjes së forcave të NATO-s në Kosovë. Kryetari I komunës Bashkim Ramosaj,iu uroi mirëseradhje shrimtarëve duke I infromuar ata për vlerat e shumëfishta kulturore, natyrore dhe historike të komunës së Deçanit.     Aktiviteti letrar i mbajtur në sallën e asamblesë komunale në Deçan e në të cilin morën pjesë shkrimtarë të mirënjohur nga Kosova dhe Shqipëria, u… Read More

Bjeshka e Strellcit- STRELLCI I RI

Bjeshka e Strellcit-STRELLCI I RI është reportazhi i radhës në ciklin e emisioneve që sjellin larminë e jetës në bjeshkët e Kosovës, hapja e rrugës drejt së cilës sjell adhuruesit e natyrës më pranë bukurive të saj.Ndërsa, elektrifikimi i cili pritet të implementohet si vazhdimësi e këtij projekti do ta shndërrojë Bjeshkën e Strellcit në një vendbanim të ri dhe me emërtim të ri: STRELLCI I RI! Bjeshka e Strellcit gjendet në kurorën e vargmaleve të Alpeve Shqiptare me rreth 2,365 metra lartësi mbidetare, ndërsa arritja e saj për dhjetëra… Read More

Verimet në Alpe-Bjeshka e Zllonopojës

28 janar 2022,Radio Televizioni i Kosovës. Bjeshkët e Isniqit shtrihen në zonën kufitare Kosovë-Mal i Zi – Shqipëri, në një sipërfaqe prej rreth 50 kilometrash katrorë, te cilat deri në shpërthimin e luftës së fundit shfrytëzoheshin për zhvillimin e blegtorisë.Pas luftës,tradita e verimeve u zbeh për një kohë, për t’u rikthyer pas pak vitesh me të njëjtin hov dhe në formë të re.Reportazhi i bashkangjitur sjell pak nga larmia e jetës shumëngjyrëshe në Bjeshkën e Zllonopojës,njëra ndër të pesë bjeshkët e Isniqit. TV reportazhi në linkun bashkangjitur The Isniq Mountains… Read More

Verimet në Pllaqicën e Vokshit

Pllaqica e Vokshit është padyshim njëra ndër bjeshkët më të bukura të Republikës së Kosovës. Ajo shtrihet pranë trekëndëshit kufitar Kosovë, Mal I Zi, Shqipëri si dhe rrëzë majës më të lartë në Kosovë, Gjeravicës. Ndërsa, ringjallja e traditës së verimeve po rikthen ngjyrimin e jetës së dikurshme idilike në këto hapësira. Për reportazhin televiziv klikoni  këtu   Plaqica e Vokshit is certainly one of the most beautiful mountains of the Republic of Kosovo. It lies near the border triangle of Kosovo, Montenegro, Albania and at the foot of the… Read More

“Të Qethat”në Gjeravicën e Junikut

Riti i “Të Qethave” në Alpet Shqiptare i cili zë fill shekuj më parë, po ruhet edhe sot e kësaj dite nga blegtorë të përkushtuar të cilët i orgazojnë ato qoftë me mbështetje institucionale apo me mjete vetanake. Njësoj ndodhi edhe sivjet në Qërshizën rrëzë Gjeravicës, në të cilën u mblodhën blegtorë nga bjeshkët rreth e qark për të mbështetur dhe përshëndetur vazhdimësinë e traditës së blegtorisë në familjen e një bariu i cili para pak muajsh ndërroi jetë… Reportazhi televiziv gjendet ketu   The old cultural ritual known as “Te… Read More

Verimet në Alpe-BJESHKA E MOKNËS

Resurset natyrore dhe kulturore të komunës së Istogut, janë të lidhura ngushtë me trashëgiminë kulturore dhe historike të banorëve të kësaj treve. Ndërsa, investimet në infrastrukturën rrugore si dhe subvencionimet në rritjen dhe mbarështimin e bagëtisë, janë një shtytje e madhe për rikthimin e traditës shekullore të verimeve si dhe për zhvillimin e turizmit malor në Bjeshkët e Istogut. Ky reportazh nxjerr në pah vetëm disa ngjyra të mozaikut të larmishëm të jetës tradicionale si dhe mënyrën e veçantë të blegtorëve tanë të zellshëm,qoftë me anë të blegtorisë apo edhe… Read More

Trashëgimia e Rugovës thesar i kulturës evropiane

Kënga, vallja dhe veshja autoktone e Rugovës janë trashëgimi kombtare e me këtë, pjesë e çmueshme e thesarit të trashëgimisë kulturore evropiane. Manifestimi tradicional “Lojërat tradicionale të Rugovës”, çdo vit nxjerr në pah vlerat e larmishme dhe karakteristike të kësaj trashëgimie. Ndërsa sivjet, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport e Komunës së Pejës në bashkëpunim me Bashkësinë Territoriale të Rugovës nën patronatin e Ministrisë për Kulturë, Rini dhe Sport e Republikës së Kosovës, për të filluar me këtë manifestim tradicional “Ditët e Trashëgimisë Kulturore Evropiane” zgjodhën fshatin panoramik te Stankajve…. Read More

Tradita e grumbullimit të gështenjës

Radio Televizioni i Kosovës, Tradita e grumbullimit të gështenjës në vendbanimet shqiptare është e lashtë sa edhe vet jeta, sepse përbënte njërin ndër burimet kryesore të ekzistencës. Shenjtërinë e këtij druri frutor, i cili njihej edhe si frut i bukës, dëshmon fakti se ai ishte i mbrojtur edhe me Kanunin e Lekë Dukagjinit. Ndërsa, për shkak të vlerave të shumëfishta që nga rrënja e deri në gjethe, gështenja tradicionalisht njihet edhe si Pema e Bekuar…Per reportazhin televiziv kliko ketu    RTK, tetor 2018.