Date Archives June 2016

Deçani shënon me protestë Ditën e Çlirimit

16 qershor 2016, Radio Kosova, Decani 17 vjetorin e clirimit e ka shënuar me një protestë gjithëpopullore, për të shprehur  kundërshtimin ndaj vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Kosovës për bartjen  e pronësisë të 24 hektarëve prona të ndermarrjeve shoqërore “Iliria” dhe Apiko, mbi Manastirin e Decanit. Kjo është protesta e dytë këtij lloji , e thirrur dhe organizuar nga kryetari I komunës Rasim Slemanaj dhe Komisioni Komunal I përbërë nga të gjitha partite politike.

Me vendimin e Gjykatës Kushtetuese tëKosovës legaliazohet vendimi i qeverisë së Serbisë se vitit ‘97 kryesuar nga Sllobodan Millosheviqi, me anë të të cilit I falen 24 hektarë prona Manasitirt të Decanit. Kryetari I komunës së Decanit Rasim Selmanaj ndër të tjera në fjalën e tij tha se Manastiri I Decanit nuk do të mund te bëhet pronar I këtyre pronave, duke pasur përballe kundërshtimin e 60 mijë banorëve.

“I bëj thirrje publike Sava Janjiqit që të distancohet nga krimet e Millosheviqit dhe poashu të heq dorë nga dhuratat e këtij regjimi kriminal. Unë si kryetar dhe komuna të cilën e drejtoj nuk e pranojmë dhe nuk e zbatojmë këtë vendim, sepse është në kundershtim me ligjin dhe me drejtesinë, me interesin e qytetarëve të Decanit dhe padrejtësi ndaj gjakut të bijve dhe bijave tona. Kurre manastiri s’ ka me mujt me u ba pronar I këtyre pronave, kur ka kundërshtimin e 60 mijë banorëve dhe më gjërë”, tha Selmanaj para protestuesve.

Selim Lokaj, historian ua kujtoi gjykates kushteteuse, manasirit të Decanit dhe qeverisë së Kosovës se “qytetarët janë lodh dhe poqese eskalon situate, përgjëgjësia do të bjer vetëm mbi ta. Se,sic thotë populli,ai që luan me zjarr I pari digjet në të”,tha Lokaj për Radio Kosovën.Kundër këtij vendimi janë edhe qytetarët e komunës se Decanit dhe më gjërë.Azgan Haklaj kryetar I  Unionit Artistic Shqiptar dhe Can Tahiri, kryetar I Lobit Shqiptar per Evrope thanë se”kemi ardhë nga Tropoja për të bërë dy zëra më shumë në kundërshtim të këtij vendimi të padrejtë”. Ndërsa,  Nysreti decanas, është vetëm njëri ga të mijëra qytetarët nga të gjitha trojet shqiptare të mbledhur sot, I cili iu bën thirrje gjykatës kushteteuse, qeverisë dhe manasitirt, “që të shfletojnë histroinë sepse kaq majfton që të binë gjërat në vend. Në të kundërtën, kurre nuk do te kete rehati”.

Kjo është protesta e dytë këtij lloji në Decan, e thirrur dhe organizuar nga kryetari I komunës Rasim Slemanaj dhe Komisioni Komunal I përbërë nga të gjitha partite politike.

Deëani kundershton kushtetuesen për pronat e ILIRISË dhe APIKO-s

Manastiri i Decanit
Hoteli Iliria(ish Visoki Decani)

15 qershor 2016, Radio Kosova, Në vazhdën e kundërshtimit të vendimit te Gjykatës Kushtetuese e cila ia ka bartur në pronësi Manastirit të Decanit 24 hektare prona të ndërmarrjeve shoqërore “Iliria”dhe “Apiko”, sot, në Decan, Komisioni Komunal i Decanit ka organizuar debatin me temën “Aktgjykimi i Kushtetueses i bazuar në drejtësi apo rast i veçantë”.
Në debatin treorësh ku moren pjesë ekpsertë të cështjeve juridike, historian, intelektualë dhe bartës të proceseve të mëhershme dhe të deritanishme për kundërshtimin e Gjykatës Kushtetuese u dol me konkulzionet që  kundershtimet do të vazhdojnë dhe në asnjë mënyre nuk duhet te pranohet ky vendim I cili legalizon vendimin e viti ‘97 të qeverisë së Serbisë për faljen e 24 hektarëve prona shoqëerore Manastirit të Decanit. Prof.dr.Hakif Bajrami, tha me këtë rast se historia e Kosovës është histori e gjykatave dhe e robërisë, ndaj janë  juristët  ata që duhet të gjëjnë rugëdalje nga kjo padrejtësi. 

Pjesemarresit ne debat: “Vendimi i kushtetueses shkelje drastike”

Ndersa, prof.dr. Mazllom Baraliu, përmendi për RTK-në disa nga hapat juridik për mbrojtjen e këtyre pronave:“Mund të bëhet padi për zhvlerësimin e dy marrëveshjeve të kundërligjshme të paraluftës Mund të bëhet padi kundër përfaqësuesit të Zyrës Ligjore të UNMIKU-ut dhe ksaj zyre e cila është e shpërbërë si strukturë. Te Avokati i Popullit sepse është shkelje drastike e të drejtav të njeriut dhe të pronës dhe gjithësesi gjykatës në Strasburg për një precedan të paprecedan I cili paraqet shkelje flagrante edhe të parimeve kushtetute edhe vet kushtetutës së Republikës së Kosoves”,tha Baraliu.

Komisioni Komunal I Decanit tha se hap tjetër kundërshtimi I vendimit të  Gjykates Kushtetutese është organizmi I një proteste gjithëpopullore, e cila është thirrur për nesër në orën 12-te, në sheshin “Mentor Tolaj”, në Decan.