Date Archives November 2013

Ndihma gjermane për veriun e Kosovës

21 nëntor 2013, Dojçe Velle. Gjermania ndan 2 milionë euro për komunat veriore të Kosovës. Fondi synon zhvillimin e veriut të Kosovës, fuqizimin e shoqërisë civile si dhe normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi.

Për shkak të zhvillimeve politike përgjatë 14 viteve, ka qenë e pamundur shtrirja e kontributit të qeverisë gjermane edhe në komunat veriore të Kosovës. Por, me zgjedhjet komunale të 3 nëntorit të mbajtura për herë të parë edhe në Leposaviq, Zveçan, Zubin-Potok dhe Mitrovicë të veriut, qeveria gjermane shpreson në ndryshimin e rrethanave të cilat do të mundësojnë përfshirjen e veriut në kuadër të bashkëpunimit zhvillimor. Në këtë frymë, Ministria Federale për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim dhe Ministria e Punëve të Jashtme që në tetor ka bërë zotimin e dy milion eurove për projekte zhvillimore në veri të Kosovës si dhe përkrahjen e procesit të normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi, thotë për DW-në Matthias Kiesler, i ngarkuar i Përkohshëm me Punë në Ambasadën Gjermane, në Prishtinë. “Njerëzit në veri kanë nevojë për perspektiva të qarta, posaçërisht në fushën ekonomike. Ndaj jemi të bindur se projektet kuptimplota të cilat kanë për qëllim përmirësimin e kushteve të jetës së qytetarëve në veri, mund të kontribuojnë në procesin e normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi”, thotë z.Kiseler, sipas të cilit, qeveria gjermane dëshiron të dërgoj sinjal që mbështetja e veriut mund të kontribuojë në forcimin e strukturave të legjitimuara në mënyrë demokratike si dhe në forcimin e shoqërisë civile.

MEF: Projektet për integrimin e veriut të Kosovës – prioritet 

Kiesler, i ngarkuar i përkohshëm
në Ambasadën Gjermane 

Qeveria Federale e Gjermanisë që nga paslufta ka mbështetur Qeverinë e Republikës së Kosovës me mbi 420 milionë euro, në kuadër të bashkëpunimit ndërshtetëror në fusha të ndryshme. Ndërsa, në kuadër të bashkëpunimit bilateral, kjo qeveri është zotuar për ndarjen e mjeteve në vlerë prej 2 milion eurosh për veriun e Kosovës për cfarë do të diskutohet në negociatat ndërqeveritare të radhës, thonë për DW-në nga Zyra për Informim e Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave të Kosovës. “Aktualisht jemi në fazën fillestare të diskutimeve me Qeverinë Gjermane në procesin e identifikimit të projekteve që do të financohen. Sidoqoftë, ekziston orientimi që përparësi t’u jepet projekteve të cilat në fokus kanë procesin e integrimit të komunitetit në atë pjesë të vendit me theks të veçantë në qytetin e Mitrovicës”, thuhet në përgjegjen e MEF-së.

E paqartë e ardhmja e Zyrës Administrative në Veri

Zyra Administrative në veri, është hapi i parë drejt themelimit të komunës veriore të Mitrovicës në procesit të decentralizimit mbi bazën e Planit Ahtisari. Ky është institucioni i vetëm i Republikës së Kosovës, i cili funksionon në veri me qëllim të ofrimit të shërbimeve të qytetarëve në këtë zonë. Por, edhepse zyra ka marrëdhënie të mira me të gjitha ambasadat në Kosovë, pas përfshirjes së komunave të veriut në zgjedhjet e Republikës së Kosovës, e ardhmja e saj është e paqartë dhe me këtë edhe mundësia e përfshirjes në këto projekte bashkëpunimi, thotë Adriana Hoxhiq, shefe e kësaj zyreje. “Ne jemi të njoftuar se qeveria gjermane ka ndarë 2 milion euro për zhvillimin e veriut dhe normalizimin e marrëdhënieve

Adriana Hoxhiq, kryesuese e Zyrës Administrative në
veri të Kosovës

Kosovë-Serbi. Mirëpo, meqënse Zyra Administrative në Veri në njëfarë forme është komunë teknike e themeluar pa zgjedhje për t’ iu ofruar shërbime qytetarëve, pas zgjedhjeve të 1 dhjetorit dhe me themelimin e komunës së Mitrovices së veriut, fati i kësaj zyre nuk dihet…”, thotë z.Hoxhiq.

Gjermania, brenda 14 viteve 420 milionë donacione për Kosovën

Republika Federale e Gjermanise me mbi 420 milionë euro në projekte të implementuara prej vitit 1999 nëpërmjet Organizatës Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombtar(GIZ) dhe Bankës për Rindërtim (KfW), është donatori i tretë më i madh në Kosovë, pas SHBA-ve dhe BE-së. Ndërsa, me 2 milionë eurot e vëna në dispozicion nga qeveria gjermane, synohet zhvillimi i veriut të Kosovës dhe përkrahja e procesit të normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi, thotë z.Kiesler, sipas të cilit fondi do të menaxhohet nga Ambasada Gjermane së bashku me partnerët implementues në Kosovë, ndërsa zbatimi është planifikuar të fillojë kah mesi i vitit të ardhshëm.

Ajetë Beqiraj/DW

Ahmetaj ne Kreta shenoi sukses te permasave nderkombtare

Shpejtim Ahmetaj pas meqit fitues ne Kreta 2013

 12 nentor 2013, Radio Kosova, Shpejtim Ahmetaj, nga Isniqi i Decanit mori medaljen e arte ne kategorine 75 kg, ne Kick Boks në nje konkurrence prej 45 shteteve pjesemarrese ne “ WKV- World championship Crete 2013”, i mbajtur me 25 dhe 26 tetor ne Kreta të Greqisë.


Peshen e fitores se 25 vjecarit isniqas Shpejtim Ahmetaj, i cili javen e kaluar ne Kreta te Greqise mori vendin e pare ne Kampionatin Boteror te Kikboksit, ne kategorine 75 kg, e shumefishon fakti se ai mposhti kundershtarin e tij nga Ukraina ne betejen e zhvilluar  brenda Greqise:dy vende keto te cilat nuk e kane njohur ende Kosoven shtet!
 
“Boksova kunder nje ukrainasi, prejt e cilit e kam humb vjet vendin e dytë, në Athinë. Bolsova me një fuqi dhe vullnet të madh meqë dëshiroja të ndeshem me të dhe në fund, ia rrëmbeva vendin e parë. Kjo ishte nje kënaqësi e madhe, meqë ka qënë një konkurencë e prej 45 shteteve”, thote Shpejtimi, i cili ngaqë kishte njw rrugw tw vwshtirw pwrpara edhe e priti këtë fitore.”E kam prit këtë sukses sepse i kam kushtuar shumë kohë, shumë mund, ushtrime të mëdha, lëndime…Por,rruga për deri te medalja në Kreta të Greqisë ka qënë e vështirë, meqë ka qënë një garë botërore. Mirëpo, me një mund të madh, pas tri meqeve, ne meqin e katert tarrita qe te marr titullin e botes ne Kik Boks 75 kilogram“.


Shpejtim Ahmetaj pas meqit fitues ne Kreta 2013″

 
Sipas bashkefshatarit te tij, profesor Asim Lokajt, nga Isniqi, arritjet e Shpejtimit ne këtë diciplinë nuk ishin te rastishme:”Por, ato jane rezultat i punes dhe diciplines sportive qe sinajlizonin qarte se Shpejtim Ahemtaj se shpejti vendlindjen e tij, Decanit dhe Kosoves do t’ i sillte titullin e kampionit te botes dhe medaljen e arte ne kategorine 75 kilogram ne nje konkurence shume te forte. Per kete sukses ne radhe te pare falenderimi shkon per te gjithe ata që e mëbshteten, duke filluar nga familja, trajneri i tij Leke Ramoja, kryetari i Federates se Kik Box-it Fatmir Makolli si dhe te sekretari i Federates, z. Lutfi Menxhiqi”.
 
Decani mburret me sportistet e vet 
 
Se per beteja te tilla nuk mjafton vetem forca fizike dhe mbështetja morale, eshte i vetdishem edhe kryetari i komunës se Decanit Rasim Selmanaj, i cili dite me pare, ne nje koktej te organizuar, Ahmetajt i dhuroi nje shume simbolike mjetesh si mirenjohje per rezultatet e korrura ne vazhdimesi.” Ne mburremi me suskesin e Shpejtimit, sic jemi të lumtur për cdo arritje në lëmin e sportit për sportistët nga komuna jonë, sepse ai ne Kreta te Greqise ka rrembyer medaljen e arte ne kategorine 75 kg ne Kampionatin Boteror ne Kik Box.Ky sukses i jashtëzakonshëm nuk është nder vetëm për Decanin dhe për Kosovën, por është një sukses me të cilin krenohet e gjithë shqiptaria. Dhe, ne jemi të vetdishëm se kjo është nje pritje modeste karrshi nje rezutati te jashtezakonshëm qe e ka sjell Shpejitm Ahmetaj dhe ne Decan nuk kemi arrit me dhane aq sa meritojne sportistet tane. Mirepo, përkudnër kritikave, ne për vitin e ardhshëm kemi ndarë për sport 60 mijë euro, që janë 100 per qind më shumë se vitin e kaluar. Ndërsa, nga këto subvencione, në muajin shkurt kur neve na lejohen t’i shpenzojmë këto mjete, edhe Shpejtimi do ta ketë një përkrahje sepse e meriton”, tha kryetari Selmanaj, i cili me këtë rast ia ofroi Ehmetajt një shumë modeste mjetesh.

Fatmir Makolli,Rasim Selmanaj dhe Shpejtim Ahmetaj
 gjate pritjes te kryetari Selmanaj

 
Sepse, medalja e arte e vendit te pare në Kampionatin Boteror ne Kik Boks ne Kreta te Greqise eshte sukses me permasa kombtare, tha kryetari i Federatës së Kik Boksit te Kosoves, Fatmir Makolli:“S’ pata me hy n’politike.Por, sic dihet Greqia neve nuk na ka njoft ende,as si shtet as pasaportën. Por, me punën e Shpëtimit dhe me pune e shpetimi dhe te    Salihut, i cili është poashtu kampion në katëgorinë e vet, arritëm që në Kreta te Greqisë ta ngrisim  flamurin pese herë si dhe ta intonojmë himnin e Kosoves. Ndaj, rezultati i Shpejtimit i cili ka arrit një sukses të jashtëzakonshëm ne Kampionatin Boteror në Kreta të Greqisë ështe nje sukses me përmasa kombtare”.
 
Medaljet per Kosoven do te vazhdojne 
 
Por, kur eshte fjala per talentë ne fushen e sportit te cilet nderojne Kosoven me tituj  e medalje pothuaj ne cdo gare, dora e shtetit ndjehet pak. Këtë ë konfirmon edhe Shpejtim Ahmetaj, i cili deri te medalja në Kreta ka arritur vetëm me përkrahjen e familjes.”Jo, gjatë stërvitjeve nuk kam pas asnjëherë mbështetje nga institucionet e Kosovës, përvec në këto gara në të cilat na kanë mbështetur. Përkrahem financiarisht vetëm nga familja të cilën e falenderoj, sidomos vecallin tim Shemsedinin ne Zvicër,  vellain tjeter Shkumbinin dhe babanë tim Shabanin, te cilet asgje nuk kursejne per mua dhe janë shtytja më e madhe për mua që t’ i sjell Decanit dhe Kosovës medalje botërore”,thotë Shpejtimi, i cili thotë se asgjë nuk do t’ ia ndaloj hovin për t’ i sjell Decanit dhe Kosoves tituj te tjere.
 
“Synimet per te ardhmen janë qe te marr pjese prape ne gara boterore, të luftoj fuqishëm dhe t’i sjell vendit vetëm fitore. Ndersa, mesazhi im për institucionet mbetet që t’ iu ndihmojne sa me shume sportisteve, se ne kemi talentë të shumtë të cilët ngaqë shteti nuk po bën asgjë për ta, po braktisin Kosovën apo po shuhen”.


Perkushtim,mund dhe lendimet e shumta deri te titulli

 
“Born to figt”-I lindur për të luftuar
 
Performanca e Shpejtim Ahemtajt nga Isniqi i Decanit gjatë ushtrimeve dhe në arenë, përforcom bindjen se ai u krijua dhe për këtë sport luftarak. I lindur me 4 janar 1988, drejtimi i jetes se tij u nda qe ne bankat shkollore, kur  nen kujdesin e trjanerit Agim Haklaj filloi ushtrimet e para. Vendi i pare ne nivel komunal me 2007, ia tregoi rrugën dhe Kik Boksi mbeti rruga që duhej ndjekur. Me trjanerin e athershem Muhamet Muqollin, arriti te jete Kampion i Kosoves ne vitin 2011 dhe 2012, ne te cilin vit ne Rozhaje  u stolis me vendin e pare ne kategorine 75 kilogram ne nivel rajonal. Kufijtë ballkanik tashme ishin tejkaluar dhe fitoret ne gara te ndryshme rajonale dhe nderkombtare, me ndihmen e kampionit tjeter te Kosoves Azem Maksutajt  e cojne deri tek vendi i pare ne kategorine 75 kg ne Zvicer. Kik bokseri decanas atebote e kishte medaljen e bronzte ne vendin e trete ne kampionatin boteror te Kik Boksit ne Gjermani, ndersa me ndihmen e trjanerit Leke Ramoja, ne Athine te Greqise mori vendin e dyte. Ndaj, ish trjaneri Muhamet Muqolli te cilit Shpejtimi ia dedikon sukseset me te medha, me të drejt thotë se:”Shpetimi eshte nje kampion.Atij i duhet vetem përkrahja.Ndërsa unë falenderoj Fatmir Makollin, i cili bëri gjithë cfarë duhej të bënte që të shënojmë fitore në Greqi, shtet i cili nuk na ka njohur ende”.
 
Ngadhnjim per kombin dhe shtetin

 
Vendi I pare ne Kreta 2013,fitore e shumfishte 

Lekë Ramoja trajner aktual duke kërkuar përkushtim më të madh institucional premtoi sukese te reja: “Që nga paslufta e këndje ka qënë fillimi, ndërsa shpresoj të vazhdojmë në të ardhmen me suksese të reja. Shpresojmë në ndihmën e institcuinoeve poashtu, se bokserët dhe kik bokserët e Kosovës deri me tani i kane kushtet shume te dobëta. Ndaj, shpresojmë se do t’ na ndihmojne pak në mënzrë që të ecim edhe më përpara”.
 
Mirepo ngadhnjimi madheshtor i Shpejtim Ahmetajt ishte pjesemarrja ne  Kampionatin Botëror ne kick-box-it dhe tay-box-it nw Kretw tw Greqise me 25 dhe 26 tetor, ne te cilen Kick-boksierët e Kombëtares së Kosovës fituan 14 medalje: pesë të arta, tri të argjendta dhe gjashtë të bronzta. Ndersa, shpallja Kampion Boteror nw Kick Boks ne kategroine 75 kg, Ahmetajt ia mundesoi qe ne mesin e  45 shteteve konkuruese dhe simpatizanteve nga e gjithw bota, nga te dyja anet e medaljes se arte ne kraheror dhe nen intonimin e himnit te shtetit, t’ i valonin nder krahe flamujt e Shqiperise dhe Kosoves…

“Mediat si ndërmjetësues mes popujve“

6 nëntor 2013, Dojce Vele, Instituti Robert Bosch në bashkëpunim me Shkollën e Gazetarisë në Berlin iu ofrojnë gazetarëve nga Evropa Juglindore dhe ajo Qendrore një përvojë tremujore në mediat gjermane.

Gazetari Naim Haxhosaj, megjithëse këtë konkurs e ka kapur në orët e fundit të ditës kur përfundonte afati, thotë se shpreson ta ketë kapur këtë rast pë jetë,pasi gazetarët nga Kosova sivjet marrin pjesë për herë të parë në programin “Mediat – Ndërmjetësues ndërmjet popujve”. Por, edhe pse beson se përvoja në një redaksi gjermane do të bëj kthesë në jetën e tij profesionale, ndryshimi i angazhimit të tij si gazetar pas kthimit nuk do t´jetë i lehtë.

“Sepse në Ballkan ka një shkallë më të lartë të kriminalitetit dhe të dukurive negative dhe gazetarët që provojnë t´i luftojnë ato, shpeshherë hasin në rezistencën apo kërcënimet e grupeve të caktuara, të qytetareve të zakonshem apo edhe të pushtetit“, thotë Naimi, i cili përkundër përvojës jo të mire si gazetar, beson se”pervojat e marra nga Gjermania dhe nga kolegët gjermanë janë gjithmonë dobiprurëse për qytetarin dhe shtetin. Por mbi të gjitha, kjo i kontribuon ngritjes së vetëdijes së përgjithshme“.

Gazetari Naim Haxhosaj thotë se ka provuar fatin te Bosch

Mundësi edhe për gazetarë nga Ballkani

Fondacioni gjerman Robert Bosch në bashkëpunim me Shkollën e Gazetarisë në Berlin, ofron një qëndrim tremujor në Gjermani për gazetarët nga Evropa e Mesme dhe ajo Juglindore. Sivjet për herë të parë të drejtë konkurimi kanë edhe gazetarë nga Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe Serbia. „Përvoja që iu ofrohet bursistëve në muajin e parë është marrja e njohurive kompakte mbi Gjermaninë, marrëdhëniet ndërmjet këtyre vendeve si dhe perspektivën e përbashkët në Bashkimin Evropian, nëpërmjet bisedave, leksioneve, takimeve në vend të ngjarjes. Ndërsa, përvojë tjeter është një praktikë dymujore qoftë në një redaksi televizive, radiofonike apo të një gazete në kryeqytetin gjerman, varësisht nga kualifikimi i gazetarëve dhe ofertat“, bën të ditur Ambasada Gjermane në Prishtinë, me anë të një komunikate.

Cilësi gazetareske përmes përvojës gjermane

 Gazetarë nga vende të ndryshme të botës në DW në kuadër të projektit Robert Bosch.
Kerstin Schulz, bartëse e projektit„Mirëkuptimi ndërmjet popujve-Evropa dhe fqinjtë e saj“, thotë për Dë-në se pas kësaj përvoje në mediat gjermane:„ pjesëmarrësit e deritanishëm të përfshirë në këtë program e shohin këtë përvojë si një shtytje bindëse për karrierën e tyre në gazetari“. Sipas saj programi jo vetëm që ju jep mundësinë për të zhvilluar profesionin e

Gazetar ne DW ne kuader te ketij projekti

gazetarisë, por edhe mundësinë e e vazhdimit të profesionit të tyre në mediat gjermane. “Kjo varet patjetër nga performanca e bursistëve. Me këtë nuk nënkuptohet një transferim direkt në kuadër të programit, sikurse nuk përjashtohet një mundësi e tillë në raste të veçanta”, thotë Schulz për të shtuar se në raste të tilla Fondacioni Robert Bosch dhe Shkolla e Gazetarise në Berlin janë jashtë këtij shansi.

Programi „Mediat – Ndërmjetësues ndërmjet popujve 2014“i Fondacionit Robert Bosch dhe Shkollës së Gazetarisë së Berlinit, iu mundëson bursistëve qëndrimin me statusin „Korrespondentë me afat të caktuar“ dhe njohjen me punën e deritanishme të kolegëve gjermanë. Ata do të kenë mundësinë të përgatisin artikuj për redaksitë nikoqire si dhe për redaksitë e mediave nga vendet prej nga vijnë. Sigurisht që dy kërkesat kryesore për aplikim janë përvoja në gazetari dhe njohuritë e mira të gjuhës gjermane.

Studentë nga Kosova njihen me sistemin parlamentar në Gjermani

4 nëntor 2013, Dojce Vele,  Programi i Bursave Ndërkombëtare të Bundestagut Gjerman(Internationales Parlamentsstipendium IPS) ,120 bursistëve nga 28 shtete të ndryshme të botës do t’iu mundësojë të njihen për së afërmi me sistemin parlamentar të Gjermanisë.Bundestagu gjerman me anë të bursave parlamentare, 120 bursistëve nga 28 shtete të botës ua mundëson njohjen me sistemin parlamentar të Gjermanisë. Dy bursistë janë nga Kosova.
Kaltrina Shala, 24 vjeçare, nga Peja,  ka studiuar në Fakultetitn Juridik dhe në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Prishtines, ka përfunduar masterin dhe aktualisht po përgatit temën e magjistraturës. Mirëpo, ndarja e një burse nga Bundestagu gjerman ka një rëndësi të vecantë sepse ajo beson se ky do t’jetë celësi drejt një karriere të suksesshme profesionale. “Puna praktike në Bundestagun Gjerman do t’ jetë një mundësi e jashtëzakonshme për të parë së si funksionon parlamentarizmi, demokracia dhe politikëbërja në një vend të zhvilluar dhe me një ndikim të madh politik dhe ekonomik në botë sic është Gjermania”, thotë Kaltrina, e cila shpreson që kthimit t’ i ofrohet mundësi që të bart përvojen gjermane në institucionet e Kosovës.

120 bursistë nga 28 shtete të botës-2 nga Kosova

Kaltrina është njëra ndër të 12 pjesëmarrësit në programin e Bursës Ndërkombëtare të Parlamentit (IPS) të Bundestagut gjerman, që nga viti 2007 si dhe njëra ndër të dy bursistët 

Kaltrina Shala,
bursiste e Bundestagut

nga Kosova, të cilët do të qëndrojnë në Gjermani në mars-korrik 2014. Milena Tutsch, zëdhënëse e Ambasadës së Republikës Federale të Gjermanisë në Prishtinë, thotë për DW-në se kriteret që duhet plotësuar aplikantët për të perfituar bursat janë: “Studime të përfunduara në një fakultet;njohuri shumë të mira të gjuhës gjermane; jo më të vjetër se 30 vjeç si dhe të jenë pjesëmarres në jetën politike dhe sociale”.

IPS iu mundëson studentëve që për pesë muaj praktikë në zyrën e një deputeti të shohin nga afër punën e parlamentit gjerman dhe të jenë pjesë e të gjitha proceseve, shpjegon z.Tutsch, e cila shton se: “Në këtë mënyrë studentët do të kenë mundësinë të shohin se si bëhet krijimi i vullnetit demokratik në Gjermani, i cili në aspekte të  caktuara mund të jetë shembull për Kosovën. Me thesarin e çmuar të përvojave nga praktika dhe nga njohuritë ekzistuese të gjuhës gjermane, absolventët e këtij programi parimisht kanë mundësi të mira, që të gjejnë një vend të mirë të punës në Kosovë”.

Pak hapësirë për bartjen e përvojës gjermane në institucionet e Kosovës

Por, ndryshe e shohin këtë ish bursistët, ndër të cilët  është edhe Mevlyde Hyseni. “Si grup I Alumnit të programit IPS nuk kemi vërejt ndonjë interesim nga Institucionet e Kosovës për të bashkëpunuar apo për t’I ndarë pervojat nga Gjermania dhe puna në parlament“, thotë Hyseni, e cila megjithëse e diplomuar në Gjuhë dhe Letërsi Gjermane dhe me një pervojë parlamentare nga Bundestagu, kërkesa e saj në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Kosovës, hasi në vesh të shurdher. Aktualisht koordinatore e projekteve për Fondacionin Friedrich Ebert, në Prishtinë, Hyseni ishte bursiste e programit IPS në Mars-Korrik 2010.


Milena Tutsch,zedhenese e ambasades gjermane

Ky grup mirrej kryesisht me vendet e Ballkanit Perëndimor: Kosovën, Shqipërinë, Maqedoninë, Malin e ZI dhe Serbinë. Gajte kësaj përvoje me deputetin Peter Weis dhe kolegët, unë bëja hulumtime, përgatisja raporte, ndihmoja në organizimin e takimeve, mbaja kontakte dhe iu përgjigjesha e-mailave që vinin nga zona elektorale dhe elektorati  i deputetit“, thotë Hyseni, e cila nga kjo përvojë mesoi t’i kuptoj më mire proceset politike dhe ato të vendimmarrjes dhe pas kthimit t’i vlerësoj në mënyrë me reale. “Mësova se një iniciativë duhet të kaloj nëpër disa faza derisa të shkojë në parlament, të miratohet dhe të realizohet, ndërsa para kësaj shtrihet një proces i gjatë i cili kërkon durim. Se, transparenca është shumë e rëndësishme në një vend demokratik dhe për një qeverisje të mirë, ndërsa kultura dhe  përgjegjësia politike është në nivel larg më të lart nga ai në Kosovë. Ndërsa, përshtypje më bëri transparenca, përgjegjesia politike, afërsia e politikëbërësve me qytetarët si dhe involvimi i qytetarëve në proceset e vendimmarrjes”.

Qeveria gjermane mbështet vazhdimisht Kuvendin e Kosovës


Mevlyde Hyseni,
ishte bursiste e Bundestagut

Qeveria gjermane nëpërmjet Organizatës Gjermane per Bashkëpunim Ndërkombtar (GIZ), mbështet në forma të ndryshme edhe Parlamentin e Republikës së Kosovës, thotë për DW-në sekretari i Kuvendit të Kosovws, Ismet Krasniqi. “GIZ është duke I dhënë mbështetje direkte Komisionit për Buxhet dhe Financa në kuadër te projektit për Reformën ne Financat Publike.Organizimi i vizitave studimore, ne Bundestagun Gjerman eshte nje mbeshtetje tjeter. Ndërsa, kemi mbështetje edhë për trupën e Komisionit për Integrime Evropiane në procesin e mbikëqyrjes se negocimit per marrëveshjen stabilizim-associm, shqyrtimin dhe përafrimin e legjislacionit me atë te BE-se, etj. Ndërsa, stafi mbështetës i administratës së Parlamentit të Kosovës është poashtu përfitues i bursave qe ofrohen nga mbështetja e Qeverise  Gjermane “, thotë z.Krasniqi, sipas të cilit për të avancuar të rinjtë me përvojën parlamentare, Parlamenti i Kosovës përmes organizatave mbështetëse ofron praktika për student të fushave të ndryshme, prej dy javësh deri në një vit.


Ismet Krasniqi, Sekretar
Kuvendi I Kosoves

Edhe sivjet, Programi i Bursave Ndërkombëtare të Bundestagut Gjerman(Internationales Parlamentsstipendium IPS) ,120 bursistëve nga 28 shtete të ndryshme të botës do t’iu mundësojë të njihen për së afërmi me sistemin parlamentar të Gjermanisë. Bursistët do të punojnë në një zyrë me një deputet të parlamentit, me qëllim të njohjes për së afërmi me proceset politike dhe demokratike vendimmarrëse. Ndërsa, në të njëjtën kohë, do t’i ndjekin ligjeratat në njërin nga universitetet  berlineze. Programi është nën patronatin e Presidentit të Bundestagut Gjerman dhe implementohet në bashkëpunim me tri universitete berlineze.Afati i fundit për aplikim për IPS është gjithmonë 30 qershori i vitit paraprak. Ndërsa, përzgjedhja e kandidatëve bëhet nga një komision i pavarur, i përbërë nga një anëtar i Bundestagut gjerman si dhe nga përfaqësues të Universiteteve të Berlinit.