Date Archives June 2013

Intensifikim i bashkëpunimit ndërkufitar Kosovë-Shqipëri-Mal i Zi

Peja,lidere e zhvillimit te turizmit nderkufitar

23 qershor 2013, Dojce Vele, Qeveritë e të tria shteteve, komunat ndërkufitare dhe rrjeti i OJQ-ve janë bashkuar rreth zhvillimit te turizmit nderrajonal me shfrytezimin e resurseve te pasura te trekëndëshit ndërkufitar. Komuna e Pejës, në mesin e 46 shteteve garuese nga Organizata Botërore e Turizmit ka marr  çmimin e parë si destinacion turistik. 
Bukuritë e rralla natyrore dhe kulturore, trekëndëshin kufitar Kosovë-Shqipëri-Mal i Zi e bëjnë një atraksion të rëndësishëm për zhvillimin e turizmit rajonal. Ndërsa, Peja, komunë perëndimore e Kosoves rrëzë ketij brezi kufitar, është lidere e zhvillimit dhe e promovimit të turizmit të Kosovës në rajon e në botë, thotë për DË-në kryetari i komunës së Pejës, dr.Ali Berisha.

Kosove-Ujevare ne Rugove 

„ Parku i Paqes në Ballkan“, “Majat e Ballkanit”, projekti “Slow Food” i cili pritet të fillojë, jane projektet ndërkufitare të cilat kanë zgjedhur Pejën si destinacion të rëndësishëm për zhvillimin e turizmit rajonal. Përderisa, projektet me të cilat kemi apikuar në fondet e IPA-s(Instrumenti për Parananëtarësim në BE) do t´i japin një shtytje të metutjeshme zhvillimit të bashkëpunimit ndërkufitar dhe sektorit të turizmit, sepse rajoni i Rugovës me resurset e veta ka shancat më të mira për zhvillimin e një turizmi të qëndrueshëm”,  thotë kryetari Berisha.

Rajoni i Rugovës-Destinacion turistik botëror

Komuna e Pejës me projektin ndërkufitar “Majat e Ballkanit”, në mesin e 46 shteteve garuese të gjashtë kontinenteve nga Organizata Botërore e Turizmit(World Travel and Tourism Council) në prill të këtij viti mori  çmimin e parë si destinacion turistik. Ky projekt i financuar nga qeveria gjermane nëpërmjet GIZ-së u përqafua nga qeveria e Republikës së Kosovës, Republikes se Shqipërisë dhe ajo e Malit të Zi, me qëllim të zhvillimit të  turizmit ndërkufitar; krijimin e frymës se bashkëpunimit ndërmjet të tria vendeve; krijimin e parakushteve për zhvillimin e turizmit; krijimin e pakove turistike rajonale; , etj. Porjekti për turizmin e së nesërmes në realizimin e të cilit bashkuar ministritë e të tria shteteve, komunat dhe OJQ-të, ka shlyer nga harta vijat kufitare në mes tri vendeve fqinje, thotë Arta

Mal i Zi-Plava,parajse vogel 

Istrefi, këshilltarë politike për media në Ministrinë për Tregti dhe Industri të Republikës së Kosovës, sipas të cilës:

  “Turistët mund të shfrytëzojnë shtegun e gjatë 192 kilometra, i cili ngjitet nga Gryka e Rugovës nga Kosova, lëshohet deri në Plavë te Malit te Zi njërën anë dhe në Theth si dhe Valbonë në Shqipëri, në anën tjetër.  Këtë projekt të filluar me 2010 dhe të financuar nga qeveria gjermane, ministritë tona synojnë ta përtërinë. Ndërsa, bartëse të projektit do të jenë serish komuna e Pejës, e Plavës dhe e Shkodrës, të cilat kanë themeluar grupin drejtues për zhvillimin e mëtutjeshëm të këtij projekti”, shpjegon Istrefi.

Rrjetëzimi i OJQ-ve shtytje e turizmit nderkufitar


Një rol të rëndësishëm për zhvillimin e turizmit ndërkufitar kanë organizatat joqeveritare dhe

Shqiperi-Thethi i bukur e i virgjer
(Foto:”Thethi Travel Guide”)

rrjetëzimi i tyre, thotë Fatos Lajci, drejtor i ERA Group, e cila funksionon me këtë strategji dhe është nënshkruese e memorandumeve të shumta ndërrajonale.  Sepse, beson ai: 

“Bukuritë natyrore dhe kulturore, flora dhe fauna, mikpritja dhe bujaria me të cilën shquhen banorët e brezit kufitar, janë potencialet më të rëndësishme që garantojnë suksesin. Rrjeti i OJQ-ve të të tria shteteve ka arritur të bashkojë kryetarët e komunave ndërkufitare dhe qeveritë e të tria shteteve në qëllimin e përbashkët të zhvillimit të këtyre zonave.Por, shfrytëzimi i këtyre resurseve lë për dëshiruar,  meqënse duhet përkushtimi që nga qytetari deri në hartimin e një strategjie shtetrore  për ruajtjen e ambientit  së pari, në mënyrë që te joshim vizitorët me krijimin e kushteve me elementare “, thote z. Lajci, regjisor filmi dhe ambientalist, i cili një dekadë të jetës ka kalaur në hulumtimin dhe promovimin e resurseve të bjëshkëve të këtij rajoni ndërkufitar.

Lajci, ambientalist i apasionuar

Përderisa Programi  Seenet 2 , është një rrjet ndërkufitar bashkëpunimi ndërmjet Italisë dhe Evropës Juglindore i cili punon në programin trevjecar ndërrajonal për decentralizimin e bashkëpunimit, me qëllim të fuqizimit të shkathtësive qeverisëse si dhe poromovimin e zhvillimit të qëndrueshëm lokal në Pejë, Shkodër, Nikshiq, Kraljevë dhe Nish. Financuar nga Ministria e Punëve të Jashtme të Italisë, provincës autonome të Trentos dhe komunës së Pejës,  projekti Zhvillimi i Turizmit Rural në rajonin e Rugovës, është finalizuar me 5 shtëpi akomoduese në katër fshatra, me shenjëzime, shtigje ecjeje si dhe muzeun nga jeta dhe tradita e këtyre trevave.

Basha ne Gllogjan:“Shikojme me besim drejt nje te ardhmeje me te mire“

Basha pritet ne Gllogjan nga mijera qytetarë

11 qershor 2013, Radio Kosova,„Sot festojme ne nje Kosove te pavarur dhe me nje komb i cili nuk i ka me syte e zene nga vargonjte e roberise si para 14 vitesh dhe shikojme me besim drejt nje te ardhme me te mire.Por, kete duhet bere duke kthyer gjithmone syte nga keto themele te gurta te cilat u vaditen me gjakun e me te mireve per t´u perjetsuar gjithmone ne altarin e lirise“,tha nder te tjera kryetari i Bashkise se Tiranes, Lulzim Basha,gjate vizites se tij ne Gllogjan, te cilen e filloi me homazhe te varrezat e deshmoreve te kombit. 

Ne kete dite te vecante te Clirimit te Prishtines une vi prej atje i nderuar me titullin „Qytetar Nderi i Prishtines“. Por, nder mbi nder per mua eshte te jem ketu, ne gjirin tuaj dhe prane mureve dhe themeleve prej guri te kesaj kulle, e cila ka nje domethenje kaq te madhe ne ndergjegjen e Dukagjinit, ne historine e re te Kosoves dhe ne historine e perjetshme t e kombit shqiptar, tha kryetari i bashkise se Tiranes Lulzim Basha, per te shtuar para qytetareve te shumte se:

Basha: “Vargonjte e roberise se Kosoves i ndjente edhe Shqiperia” 

„Ndaj me ju dhe me te gjithe shqiptaret krenarine per sakrificen sublime te Haradinajve, te luftetareve, te komandanteve te Ushtrise Clirimtare te Kosoves ketu ne Rrafshin e Dukagjinit dhe anembane Kosoves, te cilet bene te mundur qe ne sot t´i festojme keto dite me nje Kosove te lire e  te pavarur dhe me nje komb i cili nuk i ka me syte e zene nga vargonjte e roberise ne Kosoven e roberuar deri para 14 vitesh, te cilet i vuanim edhe ne Shqiperi dhe te

Bashes iu dhurua dekorata “Shkelzen Haradinaj”

shikojme me besim perpara drejt nje te ardhme me te mire per qytetaret tane, femijet tane dhe brezat qe vine“.

Por, kete duhet bere duke kthyer gjitmone syte nga keto themele te gurta, te cilat u vaditen me gjakun e me te mireve prej nesh qe rane per t´u perjetsuar gjithmone ne altarin e lirise qe cdo shiqptar e ka dhe e rrit ne zemer, shtoi z.Basha, i cili u mireprit ne familjen Haradinaj dhe me kete rast nga  kryetari i komunes Rasim  Selmanaj si dhe Ilmi Haradinaj, baba i deshmoreve Luan dhe Shkelzen Haradinaj iu nda dekorata “Shkelzen Haradinaj”, e cila iu jepet personaltieteve te shquara ne data te vecanta.

Decan:Fillon ndertimi I kanalit te ujitjes per 5 vendbanime

Kanal ujitjeje per 5 vendbanime

8 qershor 2013, Radio Kosova, Ka filluar ndertimi i kanalit te ujitjes ne gjatesi prej 9 kilometrash,i cili shtrihet ne Decan-Carrabreg-Prejlep-Rastovice dhe Prekolluk. Faza e pare e ketij projekti ne gjatesi prej 2,250 metrash pritet te perfundoje brenda dhjete ditesh. Ndersa realizimi i ketij projekti ne vlere prej 180 mije eurosh u mundeua nga Ministria per Zhvillim Ekonomik, ne te cilin komuna e Decanit participon me 50 mije euro.

Familja e Hysni Loshajt nga Carrabregu i Eperm i ka 4 hektare toke,te cilat ne mungese te kanalit te ujitjes nuk jane ujitur qe nga perfundimi i lufte. 

“Une personalisht prej paslufte nuk kam ujit token.Me cka,kur s´ka pas kanal ujitje?Prandaj, ndertimi i ketij kanali eshte me rendesi jo vec per ne si familje por per gjithe fshatin, sepse une I kam kater hektar por ka nejrez qe ka edhe me shune. Shyqyr qe e ashte marr nje iniciative kaq e e mire, e tokat tash e tutje nuk na shkojne dem per uje!“,  thote Hysniu, te cilin e gjejme ne qender te fshatit Carrabreg, ku po kryhen punimet.

H.Loshaj:”S´kemi ujit qe nga paslufta”

Per ndertimin e ketij kanalit e ujitjes I cili pervec Decanit shtriet ne kater fshatra ne gjatesi prej 2,250 metrash komuntieti ka shprehur nevojen qe nga paslufta. Ndersa, ktualisht po zhvillohen punimet ne fazen e pare, thote Musa Mushkolaj, menagjer i njesise operative te ujitjes Lumi i Bardhe, ne Decan.


“Kanali i ujitjes Decan-Carrabreg-Prejlep i ckli vazhdon deri ne Rastovice e Prekolluke ka nje gjatesi prej 9 kilometrash, me ane te te cilit mundesohet ujitja e rreth 1,100 hektareve siperfaqe bujqsore. Tani ka fillu implementimi i nje te katertes se projektit,ku jane te kontraktuara rreth 2,250 metra. Projekti financohet nga Ministria e Zhvillimit Ekoomik, e cila ka nda 130 mije euro ndersa komuna e Decanit edhe 50 mije euro”.

Kanali me rendesi te shumefishte 

Aktualisht jane te kontraktuara 108 mije euro dhe nga mjetet e zotuara nga Ministria per Zhvillim Ekonomik dhe komuna e Decanit kane mbet edhe 92 mije euro, te cilat do duhej te mundesonin vazhdimin e ketij projekti, thote z.Mushkolaj,sipas te cilit, ndertimi I ketij kanali eshte I nje rendesie te shumefishte.

“Prioriteti i pare eshte ujitja e tokave bujqsore, e cila mundeson ujitjen e tokave bujqsore te ketyre vendbanimeve dhe do te rris prodhitmarine bujqsore ku perfitues do te jene fermeret.  Rendesi tejter ka meqe, Decani gjate reshujeve te medha atmosferike pothujase gjithhere vershohet nga ujerat qe rrjedhin nga Podi  Geshtenjave dhe kanali do t´jete akumules i ujerave atmosferike. Dhe,se fundmi,  do t´kete edhe funksionin dekorativ i cili do ta rregulloje pjesen me te banuar te qytetit dhe fshatrave neper te cilat kalon“, shpjegon z.Mushkolaj, sipas

te cilit, duke pasur parasysh se komuna e Decanit ka pas pothuase pjesen dermuese te kanaleve siperfaqsore, nje pjese e tyre jane rehabilituar. 

Musa Mushkolaj Njesia Operative te Ujitjes “Lumi i Bardhe”


“Investitor kryesor deri me tani ne rehabilitimin e  ketyre kanaleve kane qene donacionet e huaja, si Keshilli i Evropes etj,dhe Ministria e Bujqesise. Nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik,pervec ketij projekti shpresojme te kemi donaicone edhe ne te ardhmen. Ndersa, MBPZHR ka nderruar formen e inevstimeve ne kanalet e ujitjes dhe tani grantet jane ne participim me fermeret: 80 per qind ministria dhe 20 per qind fermeret. Mirepo, deri me tani nuk ka ndonje te dhene se fermeret  kane participuar per ndonje kanal te ujitijes,se 20 perqindshi megjithate mbetet I madh per xhepin e tyre te varfer“, thote z.Mushkolaj, i cili shton se kanalet primare te parehabiltuara ngrisin kete kosto,perderisa per fermeret do te ishte shume me  lehte sikur participimi t´iu kerkohej vetem per kanalet sekondare.

Kanali i ujitjes i mireseardhur per banoret e fshatrave perkatese

Sipas Arton Loshajt, perfaqesues i fshatit Carrabreg, ndertimi I ketij kanali te ujitijes ka domethenje te madhe per banoret e ketij rajoni,pjesa dermuese  e cileve jetojne nga bujqesia.

“Gjendja ka qene shume  veshtire per shkak se ne fshatin tone qe nga paslufta  nuk eshte punuar asnje kanal I ujitijes, pervec hapjes qe iu eshte bere nga vet banoret ndersa komuna nuk ka investuar asgje.Ndertimi i ketij kanali do te ndryshoje shume per faktin se, ketu pjesa

deruese e popullsise jeton nga bujqsia dhe ujitja e tokave do te rris prodhimtarine dhe do t´i jap shtytje zhvillimit te bujqesise ne kete rajon“,thotw z.Loshaj.

Arton oshaj, perfaqesues i fshatit

Duke pasur parasysh sfidat neper vite dhe vonesen e investimeve ne rimekembjen e bujqesise, si dega me e rendesishme e ekonomise ne komunen e Decanit, investimet ne rehabilitimin e kanaleve te ujitijes do te vazhdojne, thote z.Mushkolaj, sipa te cilit perkunder sfidave, angazhimi rret projekteve te reja vazhdon.

“Projekti tjeter ehte kanali se bashku me rrugen neper fshatin Lluke, I cili do te mundesoje ujitjen e rreth 350 hektareve toke bujqsore te fshatrave Lluke e Eperme dhe Lluke e Poshtme. Dhe, nese permbyllen edhe keto projekte, do te mundesohet ujitja e rreth 50 per qind te siperfaqeve bujqsore te komunes se Decanit”.

Faza e pare e kanalit te ujitjes ne gjatesi prej 2,250 metrash nga qyteti I Decanit deri ne Carrabreg te Eperm, pritet te perfundoje brenda dhjete ditesh. Ndersa,duke qene se kjo perfshin vetem te katerten e projektit I cili do te shtrihet edhe ne Prilep-Rastovice dhe Prekolluk,duhen mjete shtese te cilat komuna shpreson t´I siguroje nga institucionet qendrore dhe donatoret.