Date Archives May 2013

Kosova,me besime tradicionale dhe tolerancë bashkëkohore

“Bajrakli Gjamia”ne Peje “Xhamia e Sinan Pashes”,ne Prizren 27 maj 2013, Dojce Vele, Edhepse, besimet në Kosovë shpeshherë janë keqpërdorur për të krijuar ndarje, vetëdia e popullatës dhe përkushtimi i udhëheqësve fetar ka ndihmuar mbijetesën e tolerancës tradiconale ndërfetare.Kosova, e pasur me diversitet etnik, kulturor dhe fetar, megjithëse kaloi nëpër konflikte të ndryshme historike, mbetet shembull i një shoqerie e cila ndryshimet nuk i sheh si pengesë por si vlerë të veten të cilen duhet dashur dhe duhet ruajtur. Vlera më e madhe trashëgimore mbetet toleranca nderfetare, e cila mbijetoi ndër… Read More

Në Kosovë toleranca ndërfetare është kulturë e traditë

27 maj 2013, Dojçe Vele. Në Kosovë u organizua konferenca ndërkombëtare “Feja dhe Pajtimi”. Donald Reeves, themelues i “Soul of Europe“thotë se dialogu ndërfetar duhet të institucionalizohet.  “Soul of Europe” për konferencën me temën “Feja dhe Pajtimi”mbështetur nga Ministria e Punëve të Jashtme të Kosovës, ambasada norvegjeze, ambasada britanike dhe Këshilli Britanik për Fenë zgjodhi Kosovën.Dhe kjo, për  shkak të historisë së viteve të fundit, thotë për DW Donald Reeves, themelues i kësaj organizate, i cili beson fort se “dialogu ndërfetar në Ballkan ka të ardhme, por se ky dialog duhet… Read More

Kosova pjesëmarrëse në 22 programe të BE-së

1 maj 2013, Dojçe Vele. Komisioni Evropian ka aprovuar një propozim, i cili do t’i mundësonte Kosovës pjesëmarrjen në 22 programe të BE-së. Në programe të tilla marrin pjesë vendet e përfshira në procesin e Stabilizim Asociimit me BE-në. Në Komunikatën “Përmbushja e Perspektivës Evropiane të Kosovës” në vitin 2009, Komisioni Evropian ka propozuar shqyrtimin e mundësive për pjesëmarrjen e Kosovës në programet e Bashkimit Evropian. Që nga ajo kohë, në mungesë të konsensusit politik të Bashkimit Evropian, si pasojë e mosnjohjes nga pesë vendet anëtare, BE-ja nuk ka qenë… Read More