Date Archives March 2013

Përkujdesje institucionale për të dhunuarat gjatë luftës në Kosovë

Viktime e dhunes nga forcat serbe(Fotografia eshte terhequr nga Pashtriku.org) 31 mars 2013, Dojce Vele, Flitet për mijëra të dhunuara nga forcat serbe, por ende nuk ka një shifër të saktë. Pas  14 vitesh harrimi, viktimat do të gëzojnë përkujdesje institucionale.Ndërsa, sfida më e  madhe mbetet gatishmëria e viktimave dhe e familjeve të tyre për t´i deklaruar si viktima të dhunës seksuale; mundësi kjo e vetme për të realizuar  të drejtën e tyre ligjore. Cdo lloj dhunë seksuale është vrasje fizike dhe shpirtërore e llojit të vet dhe nga cdo rrëfim… Read More

BE investon në punësimin e të rinjve në Kosovë

22 mars 2013, Dojce Vele. Bashkimi Evropian ka mbi 280 projekte të financuara  që kanë të bëjnë me përpjekjet e Kosovës në përmbushjen e kritereve politike të BE-së, ku përfshihen edhe projektet për fuqizimin, arsimimin dhe punësimin e të rinjve. Kosova ka popullsinë më të re në Evropë. Ky fakt përmendet jo rrallë dhe prandaj, s´është për  t´u habitur përse aq shumë projekte të Bashkimit Evropian janë të fokusuara në edukimin e rinisë,  punësimin dhe kulturën urbane, thotë për Dojce Vele-n Christof Stock ,shef operativ në Zyrën Ndërlidhëse të Këshillit Eevropian në… Read More

Ne Decan u mbajt Turniri i Pare në Futboll te Femrave

  Profesor Avdullah Lataj-trajner me futbollistet 21 mars 2013, Radio Kosova.Turniri  ne  Futboll te Femrave eshte mbajtur ndermjet kater shkollave te komunes. Finalja perfundoi me penallti 2 me 1,ne favor te Gjimnazit „Vellezerit Frasheri“ne Decan kunder shkolles fillore „Bajram Curri“ nga Strellci i Eperm.  Projekti gjashtemujor eshte financuar nga  Ambasada Amerikane ne vlere prej 13 mije eurosh. Ndersa impelementues I tij ishte Shoqata e Gruas „JETA“, ne Decan.  Perendimi, Kadriu dhe Flakrimi, kusherinj dhe shoke kane ardhe nga Strellci ne Isniq per te percjellur lojen  ne Futboll te Vogel ndermjet… Read More

DAAD ndan bursa studimi në Gjermani për studentët nga Kosova

Nga ceremonia e ndarjes se bursave te DAAD-se 19 maj 2013, Dojçe Vele. “Kosova dëshiron të jetë evropiane dhe asaj i duhen njerëz që njohin Evropën dhe e sjellin atë në Kosovë. Ndërsa, Gjermania dëshiron ta ndihmojë Kosovën në këtë rrugëtim”. Kështu thotë ambasadori i Gjermanisë në Kosovë Blomayer, ndërsa mundësia më e mirë: DAAD. Familja e DAAD-së(Deutscher Akademischer Austausch Dienst) apo Shërbimit Gjerman për këmbimin akademik, është një institucion i shkollave të larta dhe universiteteve gjermane i shtrirë në botë. Që nga themelimi me 1945 numëron mbi 7 milionë… Read More