Familja Berisha dhe familja Gashi festojnë së bashku

25 dhjetor 2012-Dojçe Vele, Krishtlindjet  në  Kosovë  po kremtohen nw  frymën e tolerancës tradicionale  ndërfe tare , me  mesazhe  paqje  dhe  harmoni ndërmjet besimeve. Katolikët e myslimanët në fshatin Papiq e kanë traditë nga parardhësit e tyre kremtimin e festave fetare bashkarisht.Natë  Krishtlindjeje. Një rrugë e veshur pjeserisht me  borë  e ngrice, con në   Papiq, një   fshat i vogë l në  perendim të Kosovës  i banuar nga 25 familje të  komuniteteve  katolikë  e muslimane. Shtëpitë e stolisua me  drita fosforeshente  tregojne  që  nga larg familjet brënda të  cilave sonte ka festë . Njëra ndër to edhe familja Berisha, me  të   hyrë  në  oborrin e se cilës të  pret me të  lehura qeni i shtëpisë . Brënda, pritja e  ngrohtë . Atmosferë   festive në  cdo kënd. Zonja e shtë pisë  ,Maria 55 vjecare,  nënë   e  pesë  fëmijë ve,  tashmë  ka bërë  përgatitjet dhe është në pritje të meshës në kishën e  fshatit. 

“Po, jemi përgatit me t´gjitha të  mirat e Zotit. Ma s´pari i presim rrethin e ngushtë , atë hë rë  muslimanë t që  i kemi si rob shpie. Prej se jam martu, qe 34 vjet, gjithmonë  kemi shku te një ri-tje ri, as kurrë  pë r dicka s´kë mi pas dallime”, thote  Maria.


Papiqi, shembull se si jetojne besimtaret ne harmoni


Dhe  pritja e festave të  tyre së  bashku me fqinjtë  muslimanë  ë shtë  gjë ja më  e rë ndomtë   ne fshain e  tyre, thotë  kryefamiljari, Mikeli.

Bredhi i Krishtlindjeve gati

“I presim mirë  e bukur me gë zime e dashuri edhe ia urojmë  një ri-tje trit si kta neve Krishtlindje e Pashkë , si ne kë tyre të  dy Bajramat. Të  gjitha i kremtojmë  bashkë ”, thotë  Mikeli.

Ramë Gashi, fqinji musliman, 53 vjecar, baba i tre femijë ve  i cili jeton as 300 metra larg tyre tashmë  ka ardhë  që  me  një  gotë  raki të  ngreh dollinë  pë r festë n e Krishtlindjeve me fqinjin e tij katolik.


“Jemi si me që në  vllazni. Jetojmë  bashkë , punojmë  bashkë , ndihmojmë  shoqi-shojin në  cdo rast. Festat i presim shumë  mirë . Pë r festat ë  Bajramit kta vinë  te ne me familje. Sonte  asht nata e Krishtlindjeve, unë  kam ardhë  me ua ba pë r hajr me një  gotë  raki, ë  në së r kismet, ditë n ë  Krishtlindjevë  vimë  e festojmë  tetanë  bashkë . Gjithcka ndajmë  bashkë , si një  familje. Nuk dimë  pë r dallimë  fë jë , katolikë  ë  muslimanë ”, thotë  Rama, fqinji musliman.


Komuniteti në  Kosovë kundër përqarjeve mbi baza fetare  


Në  kë të  fshat të  banuar përgjysmë  me katolikë  e muslimanë  u ruajt feja falë  respektit ndaj bindjeve fetare të  një ri-tjetrit dhe tolerancë s tradicionale ndë rfetare . 


“T´parë t tonë  ë  kanë  ruajt fenë  katolike falë  mirë kuptimit të  muslimanë vë . N´familjen tonë , gjysma janë  ba muslimanë  ë  gjysma kanë  mbë t katolikë  e nuk shkojmë  larg as pesë  faqe me ta. Katragjyshat tonë  ë  kanë  mbë rri kohë n kur Bajram, Krishtlindj e Pashkë  i kanë  krë mtu në  një  shpi”, thotë  Mikeli.

Pë rderisa, Ramë  Gashi, musliman, do të  dë shironte që  toleranca ndë rfetare në  Kosovë  të  shërbeje  si shembull për popujt tjerë  në  botë .“T´bë jnë  edhe ata si ne në  fshatin tonë . Mos të  ketë  dallime të  feve as përqarje, katolik a musliman. Jemi vë llezër të  një  gjaku, të  një  feje, të  një  kombi, të  një  kulture dhe të  gjithë  besojmë  në  një  Zot”.   

Në  Kosovë  do kremtohet përvjetori i “Ediktit të Milanos”


Katedralja Nena tereze ne Prishtine(proj.perf.)

“Pas gëzimit në  festimet e shumta të 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë dhe daljes së popullit tonë nga sundimi shumëshekullor i Perandorisë  Osmane, vazhdojmë përvojën e gëzimit të festës së përvjetshme të Kërshëndellave”, tha ndë r të  tjera Ipeshkvi i Kosovës Dodë Gjergji në mesazhin drejtuar besimtarëve të krishterë. Ndë rsa, në  meshë n kryesore  të   Krishtlindjeve në  mesnatë   të  mbajtur në  Prizren, Ipe shkvi Dode Gjergji shtoi se ë shtë   aftë sia pë r të   falur ajo që  miqson njerë zit e  jo mohimi  i së   vë rtetë s  ose  mbulesa e  së   keqes  me  petkun e  harresës.  

“Kisha, duke  iu bindur ungjillit dhe  dashurisë  së  vë rtet dhe të  drejtë,  dëshiron të  rindez në  zemrat e njerë zvve vullnetmirë  ndjenjë n e paqe, pajtimit, faljes që  shpije  në  miqë si të   reja ndë rmjet popujve“. 


Ipeshkvi Dode Gjergji tha se Kisha dhe populli  në  Kosovë  do të festojnë edhe  përvjetorin e  1700-të të Ediktit të Milanos,  ku zë fill edhe  toleranca ndërfetare dhe me të cilin për herë të parë në historinë e qytetërimit evropian zyrtarizohet barazia dhe bashkëjetesa e besimeve të ndryshme fetare.

Leave A Comment

Your email address will not be published.