Lagja e Mazrekajve thesar i trashegimise shekullore

Rikthim ne vlerat trashegimore
Jete ne lashtesi edhe ne shek.21  

8 nentor 2012, Radio Kosova & Blue Sky, Në Dranoc të Decanit eshte bere inaugurimi i rruges në Lagjen e Mazrekajve, me  c´rast ishte prezente edhe ambasadorja  amerikane, Tracey Jacobson. Realizimi i projektit u mundesua nga USAID-i ne vlere prej 43 mije dollaresh, me 9600 prej te cilave participoi komuna e Decanit.

Kulla qindvjecare qe joshin me origjinalitetin shekullor eshte kompleksi me te cilin shquhet fshati i Dranocit, ndersa rruga e zgjeruar dhe shtruar me gure te ngreh i me dore brenda ketij imazhi karakteristik te cilin mund ta gjesh vetem ne kete cep te komunes se Decanit. Kjo eshte arsye per feste per komunitetin e ketushem, i cili si mirenjohje ndaj popullit amerikan organizoi mikpritje madheshtore per ambasadoren Tracy Jacobson, me flamuj, kenge e valle. Ndersa, pershendetja e ambasadores amerikane ne gjuhen shqipe,respekt ndaj popullates autoktone.
Ambasadorja Tracy ne Dranoc u prit n´menyre madheshtore

 “Une kam degjuar qe Dranoci eshte fshat shume i bukur. Prandaj, une jam e lumtur te jem ne nje vend i cili mund te mbrojw te gjitha traditat dhe trashegimine kulturore dhe njekohesisht, gjen menyre e komunikimit dhe te bashkepunimit me te gjithe qytetaret”.

Ne Dranoc zhvillohet turizmi rural  

Shpresojme qe ky projekt te ndihmojw ne ndertimin dhe rritjen e potencialit turistik te qytetit dhe ne rritjen e turizmit poashtu, cfarw do te ndikoje menjehwre dhe ne rritjen ekonomike meqe vizitoreve iu duhen restorane dhe bujtina, shtoi ambasadorja Jakobson:

“Pervec ndihmes fizike sic po e shihni, ne jemi duke punuar me komunen qe t´i kuptojme nevojat e tyre dhe c´herbime mund t´iu ofrojnw per qytetarwt. Unw dua ta pergezoj kte komune meqenese eshte prej te paktave qe e ka Grupin e Grave Asambleiste dhe une besoj se me fuqizimun e grave do t´kemi  rezultate fantastike”.

Mirenjohje per popullin amerikan

Komuniteti tejet i lumtur per punimin e rruges ne kalldrem
Kryetari  i komunes Rasim Selmanaj pergezoi ambasadoren amerikane per rizgjedhjen e presidentit Barack Obama si dhe shprehu  mirenjohjen  e thelle per ndihmen e vazhdueshme te qeverise  dhe popullit amerikan.

“Sot perurojme nje projekt kapital per komunen e Decanit, i cili eshte fryt i partneritetit, angazhimit dhe konitrbutit et perbashket me USAID-in, perkatsisht, programin DEM-i me te cilin kemi arrit suksese te shumta ne disa kemi pergjate ketyre viteve. Ndersa, e madhe eshte mirenjohja ndaj shtetit dhe popullit amerikan dhe jam i bindur se kjo miqsi do te vazhdojw”.

Ndertimi i rruges-shtytje per zhvillimin e turizmit

Ndjenje e vecante ne kompleksin e Lagjes Mazrekaj
Projekti i rruges me kubeza ne Lagjen e Mazrekajve me 250 metra gjatesi dhe 5 gjeresi, i cili kap vleren prej 43 mije dollaresh eshte mundesuar nga USAID-i , permes programit DEM-i, ne te cilin komuna ka participuar me 9600 euro,shpjegoi menagjeri projektit, Shkelzen Gorqi.

“Iu ka dhene rendesi e vecante si zone e trashegimise kulturore dhe punimet jane fokusuar kryesisht  ne traditen e vjeter, me c´rast eshte punuar nje kalldrem i vjeter ne kushte shume te mira. Qellimi eshte zhvillimi i turizmit ne kete zonw me rendesi te vecante”.

Ambasadorja amerikane Tracy Jakobson paraprakisht ndaloi ne komunen e Decanit, me c´rast vizitoi edhe Manastirin e Decanit.

Leave A Comment

Your email address will not be published.