Date Archives October 2012

Vazhdon varferia në Kosovë

25 tetor 2012, Dojce Vele, Perqindja prej 34 në 48 nën kufirin e varfërisë dhe 12 per qind në varfëri të skajshme është më e shprehur në familjet më të mëdha, në amvisëritë me numër më të madh të të papunëve, tek ata që kanë shkallë të ulët të arsimit dhe te kryefamiljaret femra.  Ajshe Krasniqi me banim në Prizren, të katër fëmijet e saj po i rrit me mundim. Megjithëse e veja e një punëtori të dikurshëm, ajo nuk gëzon asnjë lloj pensioni dhe i vetmi burim ekzitence me… Read More

Lokja shekullore e shendoshe dhe aktive

24 tetor 2012  Radio Kosova, Edhepse 86 vjecare, Hajrije Hasanaj nga Vranoci i Vogel i komunes se Decanit, nuk ka ankesa per shendetin, degjon e sheh mire dhe shkon kohen duke thurr nen strehen e shtepise se saj buze rruges. Ate e gjejme edhe sot ne ulesen e drunjte nen strehe, teksa thurr qorapet e saj shumegjyreshe. Megjithese i ka kaluar te 80-tat, lokja Hajrije Hasanaj nuk nderoi asnjehere veshjen, ushqimin e as menyren e jetes. Ashtu autoktone dhe ne veshjen kombtare si gjithmone, e gjejme edhe sot teksa thurr qorape nen strehen e shtepise ne qender te Decanit, ku jane… Read More

Deçani kundershton bartjen e “Ilirisë” dhe te “Apiko-s” tek Manastiri

Deçan-Qendra e qyetit Deçan – Manastiri i Decanit 22 tetor 2012, Radio Kosova, Komuna e Decanit ka kundershtuar draftmarrëveshjen e propozuar nga ish AKM per bartjen e  25 hektareve prone shoqerore te Ndërmarrjes Bletare “Apiko” dhe Ndërmarrjes Hoteliere “Iliria”,mbi Manastirin e Decanit. Pas 7 vitesh perplasje neper gjykata, lenda aktualisht gjendet në Gjykatën Supreme, por komuna dhe ndermarrjet paraljamerojne ankesë edhe tek Gjykata Kushtetuese dhe në instancat me te larta nderkombtare. Ndersa ka nisur një peticion i qytetarëve kunder asaj draftmarreveshjeje. Komuna e Decanit tash 12 vjet nuk ka qasje… Read More

”Komandant Kulla” do t´jetojë përgjithëmonë në gjirin e popullit

21 tetor 2012, Radio Kosova, Sot, ne varrezat e fshatit te lindjes ne Isniq te Decanit, u varros eprori ushtarak Skender Rexhahmetaj, i cili u vu me dinjitet ne balle te luftes se Ushtrise Clirimtare te Kosoves ne betejat per mbrojtjen e atdheut. Eprori ushtarak Skender Rexhahmetaj ishte themeluesi i Njësitit të parë tankist të UÇK-së në veri të Shqipërisë  Ndersa, si komandant i Batalionit të Katërt  të Brigadës 138 ,,Agim Ramadani’’mori pjese ne betejen e Koshares duke qendruar stoikisht deri ne clirimin perfundimtar te Kosovës.  “Babë, lufta po fillon dhe… Read More

Kunder vrasjes dhe gjakmarrjes

Vrasjet e gjakmarrjet mbajne ne ngujim qindra familje shqiptare 16 tetor 2012, Dojce Vele, Vetëm në nëntë muajt e parë të këtij viti brenda territorit të Republikës së Kosovës kane ndodh  24 vrasje, pas të cilave mund të pasojë gjakmarrja. Ngritja e vetëdies dhe funksionimi i gjyqsorit , i domosdoshëm. Dervish Ukaj mban emrin e agjës së vrarë. Familja e tij e fali gjakun pasi u bë burrë. Ndaj sot ai porosit bashkëkombasit e tij për paqe dhe pajtim.   “Nuk asht lehtë  mee  fal gjakun…Por, ne e kemi shtri dorën… Read More

Deportation to Kosovo means a life in misery

Ardian Canaj Deutsche Welle, Deportation to Kosovo from Germany often threatens young people’s mental and physical health, says a new UNICEF report. Ardian Canaj was repatriated against his will and is now living in misery, he says. In Peja-Western part of Kosovo there is a miserable slum area that’s drowning in garbage; rubbish piles are being burnt carelessly in the streets. This is where Ardian Canaj is supposed to feel at home now. The 20-year-old was born and raised in Germany, but seven months ago he was deported to his… Read More

DW në shqip kremton ditëlindjen e 20-të

9 tetor 2012, Dojce Vele,Në Bibliotekën Kombtare Universitare në Prishtinë u shenua 20 vjetori i programit shqip te Dojce Vele-s. Dojce Vele gjatë trazirave të viteve  ´90-te ishte dritarja e vetme informative për shqiptarët e Kosovës, ndërsa sot vazhdon te jetë një burim i besueshëm  për auditorin e gjërë. 20 vjet më parë, kur i mbarë kontienenti ishte përfshirë nga erwrat e vrullshme të ndryshmeve të mëdha dhe përmbysjeve të sistemeve politiko shoqëroe dhe në një decade kur revolucioni I teknologjisë së infromacionit kishte përfshire mbarë botën, “Dojce Vele“ filloi… Read More

Investimet gjermane në Ujësjellësin Rajonal të Pejës

5 tetor 2012,Dojce Vele,Gjate konsultimeve ndërqeveritare për bashkëpunim politik e zhvillimor në mes të Republikës së Kosovës dhe Gjermanisë, RFGJ ka premtuar 28,3 milione euro per projekte te zhvillimit ekonomik me qëllim të afrimit me standardet e BE-së. Gjermania është donatori i dytë më i madh në Kosovë pas ShBA-së, e cila që nga përfundimi i luftës me ’99 ka investuar 230 milionë euro në sektorë të ndryshëm ekonomik dhe shoqëror.    Rajonit të Pejës në perëndim të Kosovës, shtrirja gjeografike rrëzë Bjeshkëve të Nemura i ka mundësuar furnizim të… Read More

Bashkepunimi komunw-media lokale ne Rajonin e Pejes

Boge e Rugoves(foto Peja) 1 tetor 2012, Radio Kosova, Cfare eshte bashkepunimi ndermjet Zyrave te Informimit dhe perfaqesuesve local te mediave ne Rajonin e Pejes? Sa e njohin ata Kornizen Ligjore Komunale, ne c´nivel eshte  gazetaria hulumtuese dhe raportimi i llogaridhenies dhe sa ka liri te shprehjes, si kusht baze per zhvillimine  demokracise? Pergjegjet ne keto pyetje u provua te gjenden gjate punetorie treditore ne Boge te Rugoves, e cila u zhvillua ne kuader te projektit “Rritja e rjedhes se informatave ndermjet komunave dhe mediave lokale ne Rajonin e Pejes”,… Read More

Bashkepunimi ndermjet komunave dhe mediave lokale ne Rajonin e Pejes

1 tetor 2012, Radio Kosova, Cfare eshte bashkepunimi ndermjet Zyrave te Informimit dhe perfaqesuesve local te mediave ne Rajonin e Pejes, sa e njohin ata Kornizen Ligjore Komunale, ne c´nivel eshte  gazetaria hulumtuese dhe raportimi i llogaridhenies dhe sa ka liri te shprehjes, si kusht baze per zhvillimine  demokracise? Pergjegjet ne keto pyetje u provua te gjenden gjate punetorie treditore ne Boge te Rugoves, e cila u zhvillua ne kuader te projektit “Rritja e rjedhes se informatave ndermjet komunave dhe mediave lokale ne Rajonin e Pejes”, organizuar nga Organizata per… Read More