Date Archives September 2012

Këmbime ndërkulturore Kosovë-Gjermani

28 shtator 2012,Dojce Vele. Është nënshkruar një marrëveshje për bashkëpunim ndërkulturor Kosovë-Gjermani, e cila vlerësohet si një ndër kornizat më të mira të bashkëpunimit ndërmjet të dyja shteteve në fushën e kulturës. Kjo është marrëveshja e parë që ka nënshkruar Kosova pas heqjes se mbikëqyrjes ndërkombëtare dhe zëvendëson marrëveshjen e vitit 1969 ndërmjet Gjermanisë dhe ish-RSFJ-së. Marrëveshja ndërkulturore ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës Federale të Gjermanisë është një kornizë e bashkëpunimit dhe të shkëmbimit ndërkulturor ndërmjet të të dyja shteteve. Milena Wendering, zëdhënëse për politikë dhe kulturë në ambasadën… Read More

Sfidat e hapura të vetqeverisjes lokale në Kosovë

Mitrovica me performancen e saj zuri Vendin e Trete 17 shtator 2012, Dojce Vele. Sistem adekuat zgjedhor, kompetenca të bollshme me burime financiare të qëndrueshme, administratë profesionale, teknologji e avancuar, janë vlerat që dalin nga Karta Evropiane për Vetqeverisjen Lokale të cilat qeveria e Kosovës duhet t´permbush. Sfidë vazhdon të mbetet procesi i decentralizimit si dhe përfshirja e komunave të veriut nën ombrellën e  institucioneve të Kosovës. Mitrovica është komunë me probleme të shumta që nga zhvendosja, pasiguria, pamundësia e shfrytëzimit të pronave, mungesa e lëvizjes së lirë, strukturat paralele… Read More

Kosova „lufton“korrupcionin me korrupcion

Korrupcioni,nder problemet me te medha n´Kosove(DW) 10 shtator 2012, Radio Kosova. Megjithëse korrupcioni në rritje në Kosovë, nuk ka rezultate të dukshme për luftimin e tij përvec disa arrestimeve me pompozitet, shumica prej të cilëve më pas shpallen të pafajshëm. Që nga themelimi I Agjencisë Kosovare Antikorrupcion janë ngritur 214 kallzime penale në të cilat janë të perfshirë 700 zyrtarë. Korrupcioni konsiderohet si problemi kryesor ne nivel global krahas terroirzimit dhe trafikimit me drogën, shtrirja e të cilave edhe mundësohet nga  kjo dukuri. Sepse,vetëm dhënja dhe marrja e ryshfetit nuk… Read More

„Wahldviertelklinikum“dhuron kompjuterë për shkollat e Deçanit

1 shtator 2012, Radio Kosova. Fale angazhimit te mergimtareve nga Kosova por edhe te donatoreve vullnetmire, ne shkolla po krijohen kushte gjithnje e me te mira per qasjen e nxenesve ne fushen e informatikes. Donacione te tilla per te treten here me radhe vine nga klinika e Hornit nga Austria, nga te cilat brenda tri vitesh u kompletuan kabinetet e informatikes ne disa shkolla te komunes se Decanit. Shefqet Balaj  ka emigruar tash 20 vjet ne Horrn, rreth 70 kilometra nga Viena, kryeqytet austriak. Mirepo, edhepse ka ndertuar nje jete te… Read More

Deçanasit te bashkuar per shpetimin e nje jete

30 gusht 2012, Radio Kosova. Qytetaret e Decanit sic dine te jene bashke ne gezime,dine te ndajne edhe hidherimet bashkerisht. Kjo po deshmohet kesaj radhe kur ata bashkuan forcat per ndihme maturantes Dielleza Nimanaj,  e cila aktualisht gjendet per sherim ne Turqi. Rruget e degezuara te Decanit te cilat bashkohen ne sheshin e tij, ku qendrojne krenare shtatoret e dy heronjve te kombit Sali Qekut e Luan Haradinajt edhe sot po vlojnw nga qytetaret,te cilet sot jane mbledhur rreth nje qellimi madhor:atij,te shpetimit te nje jete. Fjala eshte per shendetin… Read More