Date Archives January 2012

Hidrocentrale të reja në perëndim të Kosovës

Paralajmerohet ndertimi i tri hidrocentraleve pergjate Grykes se Decanit 31 janar 2012,Dojce Vele, Zhvillimi i Sektorit Energjetik është një nga komponentët më të rëndësishëm të Partnetitetit Evropian dhe Planit të tij të Veprimit. Qeveria e Kosovës vazhdon me përshtatjen e legjislacionit me atë të BE-së si dhe zhvillimin e sektorit energjetik me kriteret që dalin nga Traktati i Komunitetit të Energjisë. Përkundër përpjekjeve, sfida mbeten shkalla e pamjaftueshme e prodhimit të rrymës, e inkasimit si dhe humbjet teknike e komerciale të energjisë. Tetë hidrocentrale në Rajonin e Pejës në vlere prej… Read More

Qytetarët e Kosovës te vetmit ne rajon me regjim të vizave

28 janar 2012, Dojce Velle, Republika e Kosovës ka filluar dialogun për liberalizimin e vizave dhe institucionet e saj së shpejti do të marrin udhërrëfyesin me kriteret që duhet përmbushur, ndër të cilat janë edhe lufta kundër korrupcionit dhe krimit të organizuar. Deri ateherë ka një rrugë të gjatë dhe qytetarët e Kosovës vazhdojnë të mbesin të vetmit në rajon të cilët i nënshtrohen regjimit të vizave.   Moti me borë e sqotë dhe rrugët e rrëpirëta të Arbërise, lagje kodrinore në perëndim të Prishtinës në të cilën gjenden disa… Read More

Në Dubovikë,shtëpia e lindjes së vëllezërve Gërvalla shndërrohet në muze

17 janar 2012, Radio Kosova. Jusuf dhe Bardhosh Gervalla dhe Kadri Zeka ishin nder pishtaret e pare te levizjes kombtare shqiptare e cila u kurorezua me clirimin e Kosoves. Ata me aktivitetin dhe vizionin e qarte, cuan qeshtjen e atdheut drejt zgjidhjes e cila ne fund te rruges rezultoi me pavaresi. Në 30 vjetorin e vrasjes së, në fshatin Dubovikë u vu gurethemeli i shtëpisë- muze te vellezerve Gervalla. Hysen Gervalla Fshati Dubovike rreth 8 kilometra ne verilindje te  Decanit eshte vendlindja e vellezerve Gervalla. Kompleksi memorial ne varrezat e ketij… Read More

Integrim në Bashkimin Evropian nëpërmjet bashkëpunimit ndërkufitar

Integrimi ne Bashkimin Evropian behet edhe ne Alpet Shqiptare 14 janar 2012, Dojce Vele, Ndër pesë komponentet kryesore të Instrumentit për Paraanëtarësim në BE për periudhën 2011-2013 është Bashkëpunimi Ndërkufitar. Kosova aktualisht është e përgatitur për projekte ndërkufitare me Shqipërinë, Ish Republikën Jugosllave të Maqedonise dhe me Malin e Zi. Ndihma përmes Instrumentit për Paraanëtarësim në Bashkimin Evropian ofrohet në pesë komponente: në përkrahjen gjatë tranzicionit dhe ndërtimin e institucioneve; bashkëpunimin ndërkufitar; zhvillimin rajonal; zhvillimin e resurseve njerëzore si dhe në zhvillimin rural. Prioritetet e komponentës së dytë-bashkepunimit ndërkufitar janë mbështetja… Read More

Ardhja e Tadiçit ne Deçan kundershtohet me protesta

7 janar 2012, Radio Kosova & Blue Sky. Ne Decan, Levizja Vetvendosje dhe qytetare te shumte kane kundershtuar viziten e presidentit serb Boris Tadic, me barrikada dhe gure. Paraprakisht, ata kane bllokuar autobusin me serb i cili vetem pas heqjes se targave te Serbise eshte lejuar te kaloje. Igumani i Manastiri Sava Janjic beri thirrje per shfrytezimin e potencialeve ne gjetjen e alternativave te perbashketa per nje jete me te mire per te gjithe. Presidenti Tadic percolli mesazhe paqje, pa harruar te perseris se Serbia nuk do ta njohe kurre… Read More

Solidariteti, virtyt i popullit te Kosoves

Ketu jetuan deri dje… …Ketu jetojne tash e tutje 3 janar 2011, Dojce Vele, Gjëndja e rëndë ekonomike, numri i madh i të pastrehëve dhe buxheti i limituar i institucioneve përkatëse, ka nxitur mobilizimin e popullatës , falw solidaritetit të së cilës vetëm brenda 2011-tes janë ndërtuar shtëpi te shumta  anekënd Kosovës.  Dhjetëra shtëpi në gjirin e pishave të Decanit, dikur sinonim i qetësisë dhe pushimit për punëtorët, tashmë janë shndërruar në strehë për familjet pa kulm mbi kokë. Por,  strehë të dobëta druri këto, për vjeshtën me shi e… Read More