Date Archives 2012

Maratonë bamiresie ne prag te Kurban Bajramit

25 tetor 2012, Radio Kosova, Ne prag te festes se Kurban Bajramit, Grupi i Grave Asambleiste të Komunës së Deçanit vizitoi 20 familje skamnore te identifikuara nga Kryqi i Kuq, duke shperndare pako ushqimore te siguruara nga bizneset decanase. Me kete rast edhe shoqata dhe qytetare i jane bashkangjitur thirrjes se Bashkesise Islame per solidarizim me familjet ne nevoje. Aksioni humanitar i Grave Asambleiste te Decant filloi ne kampin ,,Garibaldi ‘’, në të cilin aktualisht jane te vendosura 12 familje te pa strehe. Nder ta jane Servete Krasniqi, Hajrije Hoxhaj,… Read More

T.:Maraton bamiresie ne prag te Kurban Bajramit 25 tetor 2012, Radio Kosova, Ne prag te festes se Kurban Bajramit, Grupi i Grave Asambleiste të Komunës së Deçanit vizitoi 20 familje skamnore te identifikuara nga Kryqi i Kuq,duke shperndare pako ushqimore te siguruara nga bizneset decanase. Me kete rast shoqata dhe qytetare i jane bashkangjitur thirrjes se Bashkesise Islame per solidarizim me familjet ne nevoje. Reportazhi bashkangjitur: Aksioni humanitar i Grave Asambleiste te Decant filloi ne kampin ,,Garibaldi ‘’, në të cilin aktualisht jane te vendosura 12 familje te pa strehe…. Read More

Krishtlindjet ne Kosove kremtohen ne frymen e tolerances nderfetare

Familja Berisha dhe familja Gashi festojnë së bashku 25 dhjetor 2012-Dojçe Vele, Krishtlindjet  në  Kosovë  po kremtohen nw  frymën e tolerancës tradicionale  ndërfe tare , me  mesazhe  paqje  dhe  harmoni ndërmjet besimeve. Katolikët e myslimanët në fshatin Papiq e kanë traditë nga parardhësit e tyre kremtimin e festave fetare bashkarisht. Natë  Krishtlindjeje. Një rrugë e veshur pjeserisht me  borë  e ngrice, con në   Papiq, një   fshat i vogë l në  perendim të Kosovës  i banuar nga 25 familje të  komuniteteve  katolikë  e muslimane. Shtëpitë e stolisua me  drita… Read More

Ne Isniq u hap muzeu “Etno Kastrioti”

3 nentor 2012, Radio Kosova, Në Isniq të Deçanit u be hapja zyrtare e muzeut privat,,Etno Kastrioti’’,  i cili posedon mbi 400 eksponate te periudhave te ndryshme te historise. Me kete rast, mysafiret paten rastin te prekin nga afer rite te ndryshme, kenge, valle dhe lojera tradicionale percjellur me sofren e begate shqiptare. Djem dhe vasha  ne veshjen kombtare peranash rrugices se shtruar me kalldrem e rrethuar me gardh kurore,eshte imazhi  i pare qe terheq brenda lashtesise shekullore, e prezantuar brenda muzeut „Etno Kastroti“ ne Isniq. Ndersa, te dera e drunjte… Read More

Tribunali I Hages liron Ramush Haradinajn nga te gjitha akuzat

Me flamur ne vrap drejt Vlores-100 vjetori i pavaresise se Shqiperise feste e dyfishte 29 nentor 2012, Radio Kosova & Bluw Sky, Gjykata Nderkombtare e Hages e liroi nga te gjitha akuzat per krime lufte ish komandantin e Zones Operative per Dukagjin dhe ish kryeministrin e Kosoves Ramush Haradinajn me bashkeluftetaret e tij. Kthimi i tij ne vendlindje te nesermen e 100 vjetorit te pavaresise se Shqiperise, gezimin e kesaj feste gjithkombtare e shumefishoi. Qytetaret e Decanit te mbledhur para video projektorit ne qender te Decanit dhe gllogjanasit te mbledhur koke me… Read More

Gllogjani:”Ramushi po vjen”

Kulla e Haradinajve, Gllogjan 26 nwntor 2012, Radio Kosova, 100 vjetori I pavaresise se shtetit shqiptar ne Gllogjan po pritet nen ethet e pritjes se vendimit te Tribunalit te Hages per krime lufte per ish komandantin e Zones Operative te Dukagjinit dhe ish kryminitrin e Kosoves Ramush Haradinajn si dhe te bashkeluftetareve te tij. Nentor. 100 vjetori i pavaresise se Shqiperise, ne prag. Prandaj, flamujt kombtar neper rruge,dyqane e ballkone valojne qe tani, si para nje shekulli kur Ismail be Qemail e ngriti flamurin ne Vlore. Glogjanasi 80 vjecar, Arif… Read More

Dukagjini,prehër i pleqërimit në oda

16 qershor 2012, Radio Kosova, Kulla e Marka Gjonit ne Malesine e Tropojes dhe Kulla e Brahim Hoxhes ne Junik, jane kullat te cilat sherbejne si gjykata tradicionale ku ndahet drejtesia. Ne Kullen e Brahim Hoxhes kjo tradite percillet brez pas brezi dhe vendimet qe dalin nga ajo nuk vehen ne pikepyetje.  “Oda e Junikut”, kulla me e lashte ne Junik dhe nder me e lashtat ne Rrafshin e Dukagjinit e ndertuar ne fund te shekullit 17-te nuk njihet vetem si seli e hartimit te 14-te vendimeve te cilat cuan ne… Read More

Riatdhesim I personave te deklaruar si shtetas kosovar

21 ne ntor 2012, Dojce Vele, Vetëm brenda 12 muajsh autoritetet kosovare kanë konfirmuar numrin prej mbi 1000 kërkesash nga vende të ndryshme të Bashkimit Evropian për verifikimin e prejardhjes së azilkekërkuesve në shtetin e tyre, shumica prej të cilëve tashmë e kanë statusin e rregulluar. Si pasojë e deklarimeve të rrejshme si shtetas të Kosovës, qindra prej tyre po riatdhesohen në vendet e origjinës. Agjencioni për Regjistrimin Civil në kuadër të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Kosovës, vazhdimisht  pranon kërkesa të ndryshme për verifikimin e të dhënave të personave… Read More

Shkëmbimi akademik Kosovë-Gjermani

Katharina Ertle, DAAD ne Prishtine Florina Haziri,ish-bursiste e DAAD-se 13 nentor 2012, Dojce Vele, Shërbimi Gjerman për Shkëmbime Akademike (DAAD) për të diplomuarit dhe doktorantët nga Kosova, çdo vit ofron bursa të ndryshme për studim të mëtejmë në universitetet gjermane, me qellim te mbledhjes se përvojave të reja dhe krijimit te rrjeteve nëpërmjet të cilave do të krijohej lidhje ndermjet popujve dhe shteteve.Vetem vitin e kaluar, zyra e DAAD-së nëpërmes bursave të ndryshme ka mbështetur 96 bursiste nga Kosova, për  studim, ligjërim apo hulumtime në Gjermani. Florina Haziri nga Prishtina… Read More

Lagja e Mazrekajve thesar i trashegimise shekullore

Rikthim ne vlerat trashegimore Jete ne lashtesi edhe ne shek.21   8 nentor 2012, Radio Kosova & Blue Sky, Në Dranoc të Decanit eshte bere inaugurimi i rruges në Lagjen e Mazrekajve, me  c´rast ishte prezente edhe ambasadorja  amerikane, Tracey Jacobson. Realizimi i projektit u mundesua nga USAID-i ne vlere prej 43 mije dollaresh, me 9600 prej te cilave participoi komuna e Decanit. Kulla qindvjecare qe joshin me origjinalitetin shekullor eshte kompleksi me te cilin shquhet fshati i Dranocit, ndersa rruga e zgjeruar dhe shtruar me gure te ngreh i me… Read More