Date Archives October 2011

Shëndeti i nënës dhe fëmijës në Kosovë lë për të dëshiruar

Sa po behet per rritjen e shendetshme te femijeve ne Kosove 29 tetor 2011, Dojce Vele,   Çdo vit në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës në Prishtinë, janë hospitalizuar rreth 8,000 fëmijë dhe mbi 80,000 të tjerë trajtohen për sëmundje të ndryshme akute dhe kronike. Në kuadër të Partneritetit për Përmirësimin e Shëndetit të Nënës dhe Fëmijës në Kosovë, SHBA-të përmes një konsorciumi publiko-privat kanë ndarë mbi 7 milionë dollarë. Mejreme Tahirsylaj, farmaciste, gjatë tetë orëve të punës të dy femijët e saj i dërgon ne qerdhe. Por, këtë luks nuk… Read More

Parandalimi i dhunës familjare dhe mbrojtja e viktimave në Kosovë

Jo gjithmone denoncohet dhuna ne familje(Foto DW) 22 tetor 2011, Dojce Vele. Dhuna e shprehur në familje të shumta kosovare është arsye e mjaftueshme që organizatat e huaja të adresojnë fondet në parandalimin e dhunës në baza gjinore, mbrojtjen dhe riintegrimin e viktimave. Ndër ta është edhe Programi gjithëpërfshirës kundër dhunës në baza gjinore lansuar nga pesë agjenci të Kombeve të Bashkuara, i cili fillimisht do të implementohet në tri komuna të Kosovës. “Shtëpia e Sigurt”, në Gjakovë është njëra ndër të gjashtë Strehimoret për Viktimat e Dhunës në Familje… Read More

Qeveria gjermane mbështet risocializimin e viktimave te trafikimit

Aksion i policise kunder trafikimit 16 tetor 2011, Dojce Vele, Qeveria e Kosovës është e vendosur në luftimin e trafikimit me qenie njerëzore. Ndërsa, “Programi Rajonal për Mbrojtjen Sociale dhe Parandalimin e Trafikimit me Qenie Njerëzore“ financuar nga qeveria gjermane i cili do të implementohet nga Organizata Gjermane per Bashkepunim Nderkombtar(GIZ), Ministria e Punëve të Brendshme dhe Ministria për Punë dhe Mirëqenje Sociale e Kosovës, synon riintegrimin e viktimave të trafikimit në shoqëri.     „Programi Rajonal për Mbrojtjen Sociale dhe Parandalimin e Trafikimit me Qenie Njerëzore“ mundësuar nga qeveria gjermane në… Read More

Vazhdon pasiguria për shqiptarët në veri të Mitrovicës

Ne Kodren e Minatoreve shkohet vetem me autobus 10 tetor 2011, Dojce Vele.Situata e tensionuar në veri të Kosovës ka vështirësuar edhe më shumë qarkullimin e banorëve të atjeshëm. Ajo më së vështiri iu bie studentëve, të cilët duhet udhëtuar përditë deri te fakultetet në jug të Mitrovicës apo në qytetet e tjera. Nga ana tjetër, komuna e Mitrovicws ka premtuar zgjidhje të shpejt të problemit të transportit, pa pagesë, për studentët e veriut. Kodra e Minatorëve është lagja me sigurinë me të brishtë në veriun e Mitrovicës, në të… Read More

Veshtiresi integrimi per te riatdhesuarit ne Decan

7 tetor 2011, Radio Kosova.  Në komunën e Decanit, nga shtete të ndryshme deri më tani janë riatdhesuar 18-të persona, ndërsa riatdhesimi më i vështirë është i fëmijëve të lindur jashtë Kosovës. Kosova deri më tani ka nënshkruar 12 marrëveshje riatdhesimi, të cilat parashohin ripranimin e personave me qëndrim të paautorizuar në shtetet përkatëse, ndersa komunat kanë rol të rëndësishëm ne sistemimin dhe riintegrimin e personave të riatdhesuar.  Elbasan Jollaj 18 vjec nga Baballoqi i Decanit, eshte lindur ne Bremerhaven te Gjermanise dhe  ne asnje menyre nuk mund te riintegrohet… Read More

A u rrah vertet Konstantin Stijovic-Koja nga Policia e Kosoves?

Vujiciq(i treti majtas)demanton nga Andrievica  deklaratat e Kojes(i pari,majtas) per keqtrajtim nga Policia e Kosoves 3 tetor 2011, Blue Sky, 81 vjecari Konstantin Stijovic-Koja, nje malazez nga komuna e Decanit i zhvendosur ne Mal te Zi qe nga viti 1999, me 25 gusht te ketij viti provoi te futej neper vendkalimin kufitar te Kulles per ne Kosove. Ne mungese te dokumentit valid u kthy prapa nga Policia e Kosoves; veprim ky i interpretuar si “rrahje dhe maltretim verbal” , te cilin mediat serbo-malazeze e publikuan pa e verifikuar. Por,cila eshte e… Read More

Rajoni i Vokshit kundershton shfrytezimin e “Gurrave te Hasan Ages”per ujesjelles

1 tetor 2011, Radio Kosova. Banoret e gjashte fshatrave te Rajonit e Vokshit jane te shqetesuar nga paralajemrimi se per rrjetin e ujesjellesit per dhjete fshatra te komunes se Decanit, do te perdoret burimi i njohur si “Gurrat e Hasan Ages” me te cilin ujiten tokat e ketij rajoni. Ata shprehin shqetesime edhe per shterrimin e mundshem te Lumbardhit te Lloqanit ne te cilin derdhet ky burim, duke propozuar marrjen e ujit nga nje burim tjeter tri kiloemtra permbi. Nga ana tjeter, Komuna e Decanit thote se eshte punuar shume… Read More