E ardhmja e Evropës bëhet edhe në Kosovë – Harta e rajonit është ravijezuar

Vestervele: “Qeshtjet territoriale dhe statutore ne Ballkan jane te mbyllura per Gjermanine
11 gusht 2011, Dojce Vele, Shefi i diplomacisë gjermane Guido Vestervelle deklaroi në Prishtinë se për Gjermaninë, problemet territoriale dhe statutore në Ballkan janë mbyllur përfundimisht. Vestervele propozoi bashkëpunim në vend të konfrontimit dhe koordinim të plotë të veprimeve me vendet e BE-së.

Koha e përplasjeve të dhunshme dhe konfliktet në baza etnike në Evrope duhet të përfundojnë. Përplasje të tilla të dhunshme në Evropën e shekullit 21 nuk do të gjejnë vend dhe kur flasim për paqen në Evropë, ajo paqe do të mbrohet edhe në Kosovë. Ky është mesazhi të cilin shefi i diplomacisë gjermane Guido Vestervele ia solli Prishtinës, I cili ka thënë se integriteti territorial I Kosovës është I padiskutueshëm dhe kufijtë e saj nuk mund të vëhen në pikëpyetje.
Vestervelle: “Integriteti territorial I Kosovës I paprekshëm”
“Një është e qartë se integriteti territorial I Kosovës për Gjermaninë nuk është temë që diksutohet, sepse ne jemi të bindur se harta e këtij rajoni është e përfunduar dhe nuk mund të ketë kthim prapa në rrethanat e para, ku vëhen në pyetje kufijtë. Harta e Evropës Juglindore është e përfunduar dhe qështjet territoriale dhe statusore në Ballkan, nga këndvështrimi gjerman janë sqaruar përfundimisht. Këtë duhet ta pranojnë të gjitha palët dhe prandaj për ne ështëshumë e rëndësishme gjetja ë një zgjidhje të përbashkët” deklaroi diplomati gjerman, për të shtuar se është e rëndësishme që të gjitha grindjet të zgjidhen në rrugë poltike dhe diplomatike të cilat premtojnë të ardhme, delaroi diplomati gjerman.
Thaci: “Jetë normale dhe stabile edhe për 40 mijë qytetarët në veri”
Përderisa, kryminsitri I Kosovës, Hashim Thaci falenderoi Gjermanine për kontributin e vazhdueshëm të Gjermanisë dhënë shtetit të Ksovoës në të gjitha fushat. Ndërsa, lishur me zhvillimet e fundit në veri, Thaci tha se:
„Qeveria e Republikës se Kosovës ka marrë vendime te cilat kanë munguar me heret për të krijuar një jetë të re, me normale dhe me stabile edhe për të 40 mijë qytetarët serb në veri, që vazhdonin të jenë peng të strukturave kriminale. Ne, si qeveri e Kosovës do të vazhdojmë bashkëpunimin e ngushtë me KFOR-in, duke respektuar në plotni marrëveshjen e arritur në mes të qeverisë së Ksooves dhe KFOR-it, edhe ne procesin implementues, pra për heqjen e barrikadave, lëvizjen e lirë, krijimin e ambientit të sigurt dhe ndaljen e plotë të kontrabandës. Gjithashtu, edhe bashkëpunimi me EULEKS-in do të dëshmohet nga angazhimet e mëtutjeshme konrete”.
Bashkëpunim në vend të konfrontimit-Dhuna nuk ka vend në Evropën e  shekullit XXI
Hashim Thaci, kryminister i
Diplomati gjerman Vestervele, I cili në kuadër të turneut të tij ballkanik ndaloi edhe në Kosovë, është  politikani i parë i lartë i BE-së i cili sheh nga afër situatën pas eskalimit të konfliktit kufitar Kosovë-Serbi. Ai solli shqetesimin e Gjermanisë për zhvillimet e fundit në veri, duke propozuar bashkëpunimin në vend të konfrontimit, si bazë themelore e Evropës së sotme.
„Evropa është e ndërtuar mbi principin e bashkëpunimit dhe jo të konfrontimit. Këto janë themelet evropiane. Ky është një leksion, të cilin gjermanet e kanë nxjerr nga historia e vet dhe mbi të cilin është ndërtuar Evropa“, tha ministri Vestervelle, i cili ka inkurajuar palët që  të realizojnë marrëveshjen e arritur duke thënë se është shumë i rëndësishëm edhe procesi i dialogut të inicuar nga BE, i cili duhet të rifillojë sa më parë.
Jahjaga: Bashkëpunimi Kosovë-Gjermani i rëndësisë së vecantë
Shefi i diplomacisë gjermane Guido Vestervelle paraprakisht u prit edhe nga presidentja e Kosovës Atifete Jahajaga, së cilës ia konfirmoi se Gjermania mbështet integritetin territorial, sovranitetin e Kosovës dhe proceset e saj integruese. Perderisa, presidentja Jahjaga theksoi rëndësinë e vecantë të bashkëpunimit me Gjermaninë, e cila mund të ndihmojë në konsolidimin e brendshëm dhe të jashtëm të shtetit të Kosovës. Ndërkohë, kryediplomati gjerman Vestervele është takuar edhe me shefin e EULEX-it, Xavier Bout de Marnhak, Përfaqësuesin Special të BE-së Fernando Gentilinin si dhe me ushtruesin e detyrës së shefit të Zyrës Ndërlidhëse të Komisionit Europian, Khaldoun Sinno.
 
Vestervele vizitoi edhe piken kufitare ne Jarinje
 “Diskutuam rreth punës së EULEX-it pas zhvillimeve të fundit në pjesën veriore të Kosovës. Unë e informova ministrin për punën e përditshme me institucionet e Kosovës për një sistem të gjyqsisë i cili ndan drejtësi për të gjithë qytetarët në Kosovë”, ka thënë shefi i EULEX-it de Marnhac, i cili shprehu mirënjohje ndaj ministrit të jashtëm gjerman Vestervelle, për përkrahjen e dhënë EULEX-it rreth punës për forcimin e sundimit të ligjit në gjithë Kosovën.  
Vestervele vizitoi edhe njeren nder te dy pikat kufitare ne veri te Kosoves

Në kuadër të vizitës së tij në Kosovë, shefi i diplomacisë gjermane Guido Vestervelle, nën përcjelljen e komandantit të KFOR-it, Erhard Buehler, sot ka vizituar edhe pikën kufitare në Jarinjë.

Vestervele në njërën nga dy pikat kufitare të djegur ditë më parë nga protestuesit serb, ka arritur me helikopter i cili ka ateruar në bazën e KFOR-it ‘Nothing Hill’. Për shkak të masave paraprake të sigurisë nga ana e KFOR-it, përvec gazetarëve të ardhur me ministrin gjerman Vestervelle, të tjerëvë nuk iu është lejuar futja deri në pikën kufitare dhe vizitën e kanë përcjellur nga distanca.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15310886,00.html

Leave A Comment

Your email address will not be published.