Embargoja e Kosovës ndaj Serbisë mban nën tension situatën në veri

Mtrovica, qyteti verior i Kosoves

27 korrik 2011, Dojce Vele, Embargoja e vendosur nga qeveria e Kosovës ndaj produkteve të Serbisë e cila vie si masë reciprociteti ndaj të njëjtit akt të nisur nga pala serbe në vitin 2008, vazhdon të mbaj nën tension situatën në veri të Kosovës, dy pikat kufitare të së cilës tash tri vjet ishin vetëm nën kontrollin e pjesëtarëve të policisë së EULEKS-it.

Vendimi i kundërshtuar nga Bashkimi Evropian dhe SHBA-të por i perkrahur nga Zyra Civile Ndërkombtare-si mbyikëqyrëse e pavarësisë së Kosovës, por edhe nga të gjitha institucionet e tjera vendore, rezultoi me dhjetëra të lenduar dhe një polic të vrarë nga serbët lokal në veri të Kosovës, të cilët vazhdojnë të kundërshtojnë kontrollin e dy pikave kufitare me Serbinë nga Policia e Kosovës.
Thaci: Nuk ka kompromis per sigurine e vendit

 Aksioni i policisë në veri të Kosovës në asnjë mënyre nuk duhet kuptuar si veprim i nxitur me qellim provokues, por si një hap për rivendosjen e kontrollit në pikat kufitare të territorit të Kosovës, ka deklaruar kryemisntri i Kosovës Hashim Thaci, në një konferencë për media të mbajtur mbrëmjen e së martës, në Prishtinë.

„Ne nuk do të bëjmë në asnjë rrethanë kompromis me askënd për sigurinë e vendit tonë, për të drejtat tona kushtetuese dhe ligjore. Vendimi ynë është legjitim dhe në përputhje të plotë me standardet ndërkombtare. Kosova me legjitimetin e saj të plotë punon per hapje të kufijve, por në asnje mënyrë për ndryshimin e tyre. Vendimi i së hënës ka qenë jo i lehtë, por i drejtë dhe i domosdoshëm, ngaqë  ne s´mund të jemi indiferent dhe të tolerojmë perjetësisht që sovraniteti ynë të cenohet dhe një pjesë e shtetit tonë të përdoret për kontrabandë. Partneritetin me miqtë ndërkombtar duhet ta ruajmë si sytë e ballit. Por, kushtetuta dhe sovraniteti i vendit janë te shenjta dhe shkojnë përtej cdo partneriteti dhe lojaliteti“, ka thënë kryeminsitri Thaci, i cili ka ftuar qytetarët e Kosovës për mirëkuptim, qetësi dhe gjakftohtësi.  Ndersa, Beogradit i ka bërë thirrje që të evropianizojë qasjen në raport edhe me shtetin e Kosovës ngaqë bashkëpunimi është në interes të të dyja shteteve.
Embargoja e vendosur nga qeveria e Kosovës ndaj produkteve të Serbisë e cila vie si masë reciprociteti ndaj të njëjtit akt të nisur nga pala serbe në vitin 2008, vazhdon të mbaj nën tension situatën në veri të Kosovës, dy pikat kufitare të së cilës tash tri vjet ishin vetëm nën kontrollin e pjesëtarëve të policisë së EULEKS-it. Vendimi i kundërshtuar nga Bashkimi Evropian dhe SHBA-të por i perkrahur nga Zyra Civile Ndërkombtare-si mbyikëqyrëse e pavarësisë së Kosovës, por edhe nga të gjitha institucionet e tjera vendore, rezultoi me dhjetëra të lenduar dhe një polic të vrarë nga serbët lokal në veri të Kosovës, të cilët vazhdojnë të kundërshtojnë kontrollin e dy pikave kufitare me Serbinë nga Policia e Kosovës.
 
Njësitë speciale janë tërhequr-Vazhdon punën policia kufitare dhe ekipet e doganës
 Aktualisht, policia vazhdon të kryejë punën e saj së bashku me njësitet doganore, përderisa serbët lokal kanë paralajmëruar protestë. ,thotë zëdhënësi i Policisë së Kosovës, toger Ibrahim Sadriu:
 
„Pasi që tashmë është krijuar mundësia për punë e zyratrëve të policisë kufitare dhe të ekipeve të doganës, Njësitë Speciale të Polciisë së Kosovës janë tërheq nga dy pikat kufitare në veri. Puna është duke vazhduar dhe sipas informatave që i kemi nga terreni, situata është qetë. Në rrugë ka disa bllokada nga popullata serbe lokale e cila ka paralajmëruar edhe një tubim. Mirëpo, situata po shkon drejt normalitetit“, thotë toger Sadriu.

Kryeminsitri i Kosovës Hashim Thaci kritikon EULEX-in për mosmbështetje
Kryeministri i Kosovës Hashim Thaci ka adresuar kritika ndaj Misionit për Polici dhe Gjyqësi në Kosovë(EULEX), për mungesën e mbështetjes ndaj vendimit të qeverisë së Kosovës për marrjen nën kontroll të dy pikave kufitare në veri të Kosovës.
 
Sipas kryeministrit të Kosovës Hashim Thaci, bashkësia ndërkombtare për 12-të vjet ka dështuar në marrjen e veprimeve për vënjen e rendit dhe ligjit në veri të Kosovës. Ndersa, mospërprkahja e vendimit të qeverisë për marrjen nën kotrnoll të pikave kufitare në veri nga ana e EULEX-it për Thacin është mungesë e vullnetit për vënjen e rendit dhe të ligjit, për cfarë edhe janë të ftuar si mision.
“Euleks ka hezituar dhe ka refuzuar të jetë mbështetës I vendimitt e instituconeve të Republikës së Kosovës për vënjen e rendit dhe të ligjit. Ky hezitim dhe refuzim ka qënë dhe është në kundërshtim të plotë me ronil e misionit të tyre për cka edhe janë ftuar nga institucionet e Republikës së Kosovës“, ka thënë Thaci, i cili ka konfirmuar se institucionet e Ksoovës janë të vendosur që të shtrinë rendin dhe ligjin në të gjithë terrirorin, ngaqë kotrabanda është në kundërshtim të plotë me lisjet dhe Kushtetutën e Kosovës dhe nuk lejohet në asnjë vend demokratik.
 
Kontrabanda dhe krimi i organizuar sanksionohet në cdo vend demokratik

“Nëse misioni EULEKS mendon se lejimi i kontabandës, krimit të organizuar dhe dhe cenimi i shtetit të pavarur dhe sovran të Kosovës është dicka normale që duhet torleruar, atëherë le t´na japin një shembull konkret se në cilin shtet të Bashkimit Evropian tolerohet krimi, korrupcioni, kontrabanda dhe strukturat ilegale të armatosura. Për Kosovën nuk do të ketë kthim prapa. Për Ksoovën nuk do të ketë rikthim në „status-quo“. Nuk mund të tolerojmë që vendi ynë të përdoret e të shfrytëzohet si vendkalim për mallëra të kotrnabanduara, sepse kjo është në kundërshtim të plotë me parimet e ligjeve dhe kushtetutës së Republikës së Kosovës”, ka thënë kryeminsitri Thaci, I cilia ka theksuar poashtu se institicuonet e Kosovës janë edhe më tej të gatshme për dialog teknik me Beogradin, por në asnjë mënyrë nu kdo të flitet për territor dhe lëvizje kufijsh.
Presidentja Jahjaga i ndan policit tw vrarë urdherin „Hero i Kosovës“
 
Aksionet e Policisë së Kosovës i ka mbështetur edhe presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga dhe Zyra Civile Ndërkombëtare. Ndërkohë, Policia e Kosovës ka konfirmuar se pjesëtari i Njësisë Speciale të Policisë së Kosovës Enver Zymberi, si pasojë e plagëve të marra në mesditën e së martës në një pritë ne veri të Mitrovicës, mbrëmë ka ndërruar jetë.
 
Krerët e institucioneve të Kosovës kanë ngushëlluar familjen e pjesëtarit të Njësisë Speciale të Policisë së Kosovës Enver Zymberi nga Dubovci i Vushtrisë, i cili vdic nga plagët e marra pasditën e djeshme gjatë marrjes së kontrollit mbi dy kufijte verior të Kosovës. Përderisa, presidentja e Kosovës Atifete Jahjaga, në bazë të Kushtetutës së Republikës së Kosovës sot mri vendim që polici Enver Zmyberi, të dekorohet me urdherin “Hero I Kosovës”,  me motivacionin: “Për trimërinë dhe përkushtimin e treguar deri në flijim për vendosjen e sundimit të ligjit në tërë territorin e Republikës së Kosovës”. 

Leave A Comment

Your email address will not be published.