Date Archives November 2010

Serbët do të dalin dhe s´do të dalin në zgjedhjet e 12 dhjetorit

25 nentor 2010, Dojce Vele, Autoritetet kosovare mirëpresin daljen e serbve në zgjedhje. Qeveria e Serbisë thërret për bojkot, por nuk përjashton më ata që preferojnë këto zgjedhje. Qytetarët serb serish janë të ndarë rreth pjesëmarrjes në zgjedhjet e Kosovës? http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6271646,00.html

Përqarje brenda Kishes Ortodokse në Kosovë

24 nentor 2010, Blue Sky, “Qendrimi I Serbise sa I perket pejsemarrjes se serbve ne zgjedhjet e Kosovës eshte I njohur. Por, ata qe preferojne te dalin në zgjedhje, nuk do të gjenden përballë presioneve”-deklaori ministri serb per Kosoven, Goran Bogdanovic, në Manastirin e Decanit, dipas tecilit “qeveria e Serbise edhe e gatshme per bisedime me Kosoven, ndersa perqarjet perbrenda Kishes Ortodokse Serbe I ka quajtur “te nxitura nga jashtë”.   

Peshkopi Teodosije zëvendëson peshkopin e shkarkuar Artemije

24 nëntor 2010, Dojçe Vele. Kishat e manastiret ortodokse do të jenë vende të gjithë besimtarëve, pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike dhe fetare,“-deklaroi peshkopi i sapoemëruar i Rashkës dhe Prizrenit, Teodosije, në Manastirin e Deçanit.   Automjete të shumta përgjatë rrugës së Manastirit të Deçanit, forca të shtuara sigurie, lëvizje të shumta besimtarësh para manastirit, në oborr dhe brënda tij janë shenjat identifikuese të çdo kremteje fetare në këtë manastir shekullor, i ndërtuar që në shekullin 13-të nga themeluesi, mbreti shenjt Stefan Decanski. Vesna Manitasevic, anëtare e shoqates së… Read More

Mbi 7milionë euro nga BE për Zhvillimin Ekonomik Rajonal të Kosovës

22 nentor 2010, Dojce Vele, Zyra nderlidhese e Komisionit Evropian ka nenshkruar kontratat e para me përfiteusit e projekteve në zonën ekonomike të perëndimit të Kosovës. Projektet ne vlerë prej 1.9 milione eurosh për zhvillimin e turizmit, përpunimin e qumeshtit dhe avancimin e bujqësisë do të implementohen prej komunave dhe organizatave joqeveritare.   http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6256176,00.html

12-te fshatrave kosovare nuk ju lejohet shfrytezimi i bjeshkeve ne kufi me Malin e Zi

14 nentor 2009, Radio Kosova, Venja e tabeles nga qeveria e Malit te Zi pese kilometra perbrenda kufirit te Kosoves, vazhdon te jete nje fakt shqetesues per qytetaret e Kosoves e vecanerisht per banoret e 13-te fshatrave te rajonit te Pejes, cilet jane pronare te bjeshkeve ne brezin kufitar Kosove-Mal i Zi. Te drejten e shfrytezimit per bjeshket Zhlep dhe Eshtedim e kishin edhe banoret e pese fsahtrave te Decanit.  

Qytetarët e Kosovës shquhen për tolerancën fetare

13 nentor 2010, Dojce Vele, Krishtërimi katolik është një fe e njohur tradicionalisht për shekuj në Kosovë. Me rënien e Kosovës nën pushtues të ndryshëm, në territorin e saj u shtri edhe besimi mysliman dhe ai ortodoks. Gjatë luftërave dhe trazirave të ndryshme janë shkatërruar dhe djegur shumë monumente fetare myslimane e ortodokse, por Kosova vazhdon të mbetet ndër vendet me tolerancë të lartë fetare.     http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4890101,00.html

Mineralet e Trepcës në Muzeun Mineralogjik të Bonit

10 nëntor 2010,Dojce Vele, Muzeu i Mineraleve në Bon është vetëm njëri ndër atrakcionet e shumta turistike të këtij qyteti. Muzeu posedon me 13,557 eksponate nga mbarë bota, në radhën e të cilëve ka edhe gurë dhe minerale nga Trepça e Kosovës. Shih fotogalerine ne Dojce Vele…  

Qindra hektare toke te komunes se Decanit ende pa ujitje

9 tetor 2009, Radio Kosova, Qe nga perfundimi i luftes, banoret e shtate fshartave te komunes se Decanit po perballen me problemin e ujitjes. Problemi ze fill qe ne vitin 2007, kur kompania punekryese dhe ajo mbikeqyrese projektin e dhuruar nga Agjencioni evropian e implementoi pa bashkepunimin e komunitetit te atjeshem.      

Martesa te detyruara ende në Kosovë?

8 nëntor 2010, Dojce Vele. Martesat e detyrueshme kryesisht i takojnë së kaluarës dhe ky fenomen shfaqet vetëm në zonat, ku dominon tradita ndërsa arsimi nu kështë në nivelin e duhur.  Në raste të tilla, krahas gjykatave bëhen zgjidhje edhe nëpër oda burrash, me  Kanunin e Lekë Dukagjinit.  Ajo i kishte vetem 15-te vjec. Nje topolake me gersheta te gjata e cila shkonte ne klasen e nente dhe enderronte per studimet punen dhe martesen me nje djale qe do ta dashuronte. Por enderra e saj u thermua nga nje realitet… Read More