Date Archives September 2009

“Vëllezërit Grim” në Prishtinë

30 shtator 2009, Dojce Vele, Në kuadër të Javëve Gjermane në Kosovë, organizuar nga Ambasada Gjermane ku për katër javë publikut të gjërë po I prenzatohen rryma të ndryshme nga kultura gjermane, të martën në qendër të Prishtinës është mbajtur Festivali i Fëmijëve ”Përrallat e Vëllezërve Grim”.    Sheshi “Nëna Tereze” në qendër të Prishtinës, rrethuar me lokalet e stërmbushura, edhe në këtë ditë shtatori plot diell rrahet pandalur nga kalimtarët, të cilët kohë pas kohe ndalojnë në tezgat përanash ku shiten gjëra të ndryshme. Një melodi intepretuar nga një… Read More

Nëntë vjet punë e suksesshme e fondacionit “Fridrich Ebert” në Kosovë

  29 shtator 2009, Dojce Vele, Promovimi i një kulture politike demokratike, mbështetja e të rinjve në edukim të mëtutjeshëm si dhe zhvillimi I mirëkuptimit dhe bashkëpunimi në shmangjen e konflikteve, janë disa nga synimet e Fondacionit Gjerman “Friedrich Ebert”, I cili tash nëntë vjet vepron edhe në Kosovë. Ky fondacion, I financuar nga qeveria dhe Landet gjermane, që nga hyrja e tij në Kosovë ka mundësuar realizimin e afro 300 projekteve në fusha të ndryshme   „Roli i Deputetit Përballe Elektoratit dhe Qytetarit“, është vetëm njëri ndër debatet e… Read More

Gjendja ekonomike pengon arsimimin e vajzave në Kosovë

18 shtator 2009, Dojçe Velle. Jo patriakalizmi por vështirësitë ekonomike janë shkak që vajzat në zonat e thella në Kosovë braktisin shkollimin. Për fshatrat e thella gjëndja është akoma më e vështirë. Selvete Sulejmani, 18 vjecare nga Sllatina, fshat i Podujevës në verilindje të Kosovës, të cilën e gjejmë tek lan rroba në lumin e fshatit, megjithëse me dëshirë do të vazhdonte shkollimin ajo ka ngelur në shtëpi me të kryer klasën e nëntë. “E kam kryer vetëm nëntëvjeçaren. Po t´kisha mundësi udhëtimi isha shkolluar, por. Tash bëj punë shpie… Read More

Në Kosovë zyrtarët pasurohen e populli varfërohet

19 shtator 2009, Dojçe Velle. Sipas Agjensisë Kosovare Kundër Korrupsionit, korrupcioni është i shtrirë që nga pushteti qendror e lokal deri te ndërmarrjet publike ndërsa, në rend të parë rradhitet gjyqësori. Mosraportimi i rasteve pengon luftimin e kësaj dukurie. Kredi për “blerjen” e vendpunimit Ejup Berisha nga Gjurgjeviku i Klinës, ka bindjen se në Kosovë problemet zgjidhen vetëm me dhënie të mitos. Dhe, megjithëse halli e ka bërë të dalë jashtë vetes, ai tashmë ka kuptuar se është viktimë e një mashtrimi. “N´paq pare me ju dhanë…Një vëlla temin që… Read More

Agjencia Antikorrupcion: Zyrtarët pasurohen brënda nate

18 shtator 2009, Dojce Vele. Sipas Agjencionit Kosovar Kundër Korrpucionit, ndër  institucionet më të korruptuara në Kosovë janë: pushteti qendror, pushteti local dhe ndërmarrjet publike. Ndërsa, në rend të pare radhitet gjyqsori, tek I cili sipas kësaj agjencie, deri me tani janë dorëzuar mbi 100 dosje të rasteve të dyshuara per korrupcion dhe ende asnjë prej tyre nuk është dënuar.  

Sijetojne shqiptaret brenda territorit te Serbise

12 shtator 2009, Radio Kosova, Perderisa Serbia thirret ne gjoja poziten jo te favorshme te serbve ne Kosove si dhe mosrespektimin e te drejtave te tyre, nga biseda me banore te Lugines se Presheves do te kuptojme se si jetojne shqiptaret perbrenda Serbise dhe c´pozite gezojne ata nga pushteti serb?      

Ne perkujtim te deshmorit Mentor Tolaj

7 shtator 2009, Radio Kosova, „Figura e Mentor Tolajt ka peshe te madhe ne historine e clirimit dhe te rrugetimit te Kosoves drejt shtetndertimit, ngaqe ai u vra ne mbrojtje te nderit dhe dinjiteti kombtar“-u tha ne akademine e sotme perkujtimore, kushtuar deshmorit te kombit Mentor Tolajt i vrare para 18-te vjetesh nga forcat serbe ne sheshin e Decanit.                 

Rimëkëmbje e blegtorisë në Kosovë

  2 shtator 2009, Dojce Vele. Në Kosovë, krahas vështirësive të tranzicionit, sektori i  blegtorisë po përmirësohet dukshëm. Megjithëse nëpër drejtoritë komunale mungojnë buxhetet për zhvillimin e këtij sektori, ndërsa subvencionet e ministrisë përkatëse jo gjithmonë përmbushin nevojat e mëdha të blegtorëve, interesimi për këtë vepritmari të vjetër tashmë është rikthyer ndërsa jo rrallë, rimëkëmbja e fondit të bagëtive bëhet në mënyrë individuale.