Date Archives April 2009

Decan: “Roli i deputetit përballë elektoratit dhe qytetarit”

25 prill 2009, Radio Kosova & Blue Sky, „Kaosi aktual i cili mbretëron në komunën e Decanit është rrjedhojë e mungesës së bashkëpunimit në mes të strukturave komunale dhe qëndrore, përkatësisht mungesës së komunikimit të drejtperdrejtë të deputetve deçanas me elektoratin e vet“, u tha në debatin e sotëm me titull „Roli i Deputetit Përballë Elektoratit dhe Qytetarit“.  Debati i organizuar nga Shoqata e Intelektualëve të Pavarur në Deçan, është mundësuar nga fondacioni gjerman „Fridrich Ebert“.    Debati „Roli i Deputetit Perballe Elektoratit dhe Qytetarit“ ne te cilin moren pjese… Read More

Bataljoni “Atlantiku” nderon bashkëluftetarët e rënë

24 prill 2009, Radio Kosova & Blue Sky, Ne vazhden e nderimit te bashkeluftetareve te tyre me rastin e dhjetevjetorit te themelimit dhe te perfshirjes aktive ne luften per clirimin e Kosoves, nje delegacion I Bataljonit “Atlantiku” nga SHBA-te, sot, pasdite beri homazhe dhe vuri kurora lulesh edhe ne Kompleksin Memorial “Deshmoret e Kombit”, ne Gllogjan, ku u priten nga familjar të dëshmorëve, veteran të luftës dhe zyrtar komunal. Homazhe, kurora lulesh dhe nje minut heshtje, ishte nderimi qe sot ju be deshmoreve ne Komplekain Memorial Deshmoret e Kombit ne… Read More

Goranët përballë përpjekjeve për përvetësim

23 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Goranët janë popull i vjetër ballkanik, me fe myslimane dhe gjuhë sllave, të cilët jetojnë në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni. Per shkak te ketij diversiteti, goranet ndeshen me perpjekje te vazhdueshme te vendeve apo grupeve për t`i përvetësuar ata.  Gora, nje trekendesh nderkufitar ne jug te Kosoves, ne mes te Shqiperise dhe Maqedonise. Ajo i perket komunes se Dragashit dhe perbehet nga 18 fshatra. Te rreth 10 mije goranet e mbetur nga te 20 mije sa ishin gjithsejt, megjithese, ne shume raste… Read More

Presidenti Tadiç kremton Pashket ne Manastirin e Deçanit

Tadië ne Manastirin e Deçanit 17 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Përkundër deklaratave të shumta gjatë dy ditëve të kaluara, se Qeveria e Kosovës nuk do të lejojë vizitën e asnjë delegacioni serb në Kosovë, sot, presidentit të Serbisë Boris Tadic i është lejuar një vizitë disaorëshe në Manastirin e Decanit, me rastin e festës së Pashkëve Ortodokse.  Forca tw mëdha të KFOR-it, ne piken e ketushme te kontrollit rreth 800 metra  nga manastiri,  bllokuan çdo qarkullim me automjete por edhe per vet këmbësorët. Janë parë të kthehen… Read More

Presidenti Tadiç për Pashkë në Manastirin e Deçanit

17 prill 2009, Dojçe Welle. Të premten e madhe të Pashkëve ortodokse, Presidenti serb Boris Tadiç, i përcjellë nga këngë kishtare me lutje dhe qirinj në Manastirin e Deçanit përcolli mesazh paqeje . Presidenti serb Boris Tadiç shkoi në orën 13.10 minuta me helikopterin e KFOR-it në bazën e Kfor-it, në Deçan, ndërsa me arsyetimin se vizita ishte e një natyre festive, gazetarët nuk u lejuan të shtrojnë pyetje. Por, presidenti Tadiç përcolli mesazhin e paqes sic u shpreh”në Kosovën e Serbisë”.  “Paqe për serbët, paqe për shqiptarët dhe për… Read More

Pozita e femres ne Decan dhe prania e saj ne institucione

4 prill 2009, Radio Kosova & Radio Blue Sky, Pozita e femres ne Decan, ne krahasim me te kaluaren ka shenuar progres, megjithese prania e saj ne organet vendimarrëse nuk eshte per t´u lavderuar. Ky vleresim vie pas bisedave me zyrtare institucionesh dhe perfaqesues te shoqerise civile.  Ne asamblene komunale te Decanit, me gjithsejt 31 këshilltar jane te pranishme 11-te keshilltare nga pese subjekte politike: 5 nga AAK, nga 2 nga Ldk dhe Ldd si dhe nga 1 ne Pdk dhe Akr. Kryetari i Komunes se Decanit, Musa Berisha: „Ne… Read More

Fshati Belle dhe e drejta e mohuar mbi pronën

3 prill 2009, Dojce Vele. Banorët e fshatit Belle një pjesë e të cilit shtrihet brënda Zonës së Veçantë të Manastirit të Deçanit, me një kërkesë kolektive i janë drejtuar  Kuvendit Komunal të Deçanit, që pas dhjetë vjetësh t´iu mundësohet rindërtimi i shtëpive dhe qasja e lirë në prona. Belleja është ndër fshatrat më të vjetra në komunën e Deçanit. Shtrihet në veriperëndim të Deçanit, gjashtë kilometra mbi Manastirin e Deçanit“-këto shënime historiografike shkoqit historiani Avdyl Hoxha, për fshatin malor i cili vazhdoi të jetë i banuar deri në vitin 1960…. Read More

Serbet dhe pakicat joserbe në Kosovë

1 prill 2009, Dojce Vele & Radio Kosova, Kthimi i të zhvendosurve, mbrojtja e të drejtave të pakicave si dhe riintegrimi i tyre ne shoqërinë kosovare, janë ndër prioritetet e qeverisë së Kosovës të cilat vinë edhe nga Pakoja e Ahtisarit. „Mirepo, qasja ndaj pakicës serbe dhe pakicave jo serbe në Kosovë, dallon në thelb-thonë përfaqësues te pakicave joserbe në Kosovë.    Nga komuniteti serb udhëhiqen: Komisioni për Komunitete në Kuvendin e Kosovës; dy ministri; Këshilli Konsultativ për Komunitete dhe Zyra e Kryeministrit për Komunitete. “Këto dëshmojnë se sa I… Read More