Qeku ne Decan: “Lufte kunder regjimeve-jo kunder kishave”

25 nentor 2006, Radio Kosova, “Ne kurre s’kemi luftu kunder qytetareve dhe kunder kishave. Kemi luftu kunder regjimit serb. Serbt ne daçin me ardhe ne Kosove, le te vine duke e njohur Kosoven si vend te tyre”-tha kryeministri I Kosoves, Agim Qeku, me rastin e perurimit të Salles së Asamblese Komunale, ne Decan.

Kryeministri Qeku tha se salla e peruruar sot, duhet te sherbeje per debate demokratike. Ne nje fryme te tille u zhvillua edhe debati ne mes te kryemnistrit dhe qytetareve te Decanit, I cili filloi krejt spontanisht. Duke pare shqetesimin e qytetareve lidhur me gjendjen parastasusore te Kosoves dhe shtyerjen e zgjidhjes se tij, kryeministri iu beri thirrje qytetareve qe te mos mos bien pre e provokimeve qe vine nga ana e Serbise, e cila duke qene e vetdishme realitetit, ben te pamunduren qe te arris te ashtuquajturen, politiken e kater D-ve apo destabilizimin e rajonit.
E para: diskreditimi I Ahtisarit. I dyti eshte Delay-zvarritja. Dhe ia arriten pak, duke lyp arsye per me I shty procesin.E treta: Devide-ndarja e komuntieti nderkombtar. Dhe D-ja e kater eshte Destabilizimi. Duke I bere keto tri D-te e para, deshirojne ta destabilizojne Kosoven. Duke destabilizu Kosoven do t’I thone botes, se ja, keta nuk jane te gatshem te kene shtet se me pas qene te zott, ua kishim dhene ne kahere!”-sqaron Qeku.
Kreyministri Qeku tha se Decani eshte nje zone specifike, per shkak te manastirit. Mirepo ai lavderoi qendrimin e qytetareve te Decanit ndaj ketij monumenti kulturoro-historik, duke terhequr vemendjen se ky object fetar mund te jete edhe instrument mates per gatishmerine e Kosoves per te qene shtet.
“Une kam thene disa here se qendrimi I qytetareve te Decanit ndaj kishes ndaju manastirit ndaj ketyrr epirfteerinjve dhe vizitoreve eshte nje instrument mates se sa eshte e gatshme eshte Kosova,t’I pranoje disa standarde nderkombtare. Keshtu qe e ekeni nje pergjejgesi. Nuke shte  elehte, por duhet me I fdurue se eshte e castit dhe nuk eshte e perditshme”-tha me kete rast, kryeministri Qeku.
Krymenistri Qeku tha se manastiri nuk duhet te shihet si problem, por perkundrazi, si nje vlere e njohur nderkombtarisht per te cilen duhet te jemi krenar qe e kemi mbajtur dhe ruajtur neper shekuj. Dhe se duke respektuar objektet fetare dhe duke pranuar komunitetin pakice, ne do te tregojme zemergjeresine dhe bujarine tone si popull.
“Ne kurre s’kemi luftu kunder qytetareve dhe kunder kishave. Kemi luftu kunder regjimit serb! Serbt ne dacin me ardhe ne Kosove, le te vine duke e njohur Kosoven si vend te tyre dhe ky nuk paraqet ndonje rezik. Neqoftese ua kemi drone 150 mije apo 200 mije sa do te jene, atehere dicka nuk eshte ne rregull me ne. Jemi shumice. Jemi fitues dhe s’kemi arsye te kemi dro ndaj askujt. Perkundrazi, si shumice duhet te kemi pak respect per me te dobtin, dhe atehere e kallzojme edhe veten se me te vertet jemi zemergjere,jemi buajr dhe jemi fitues”.
Kyeministri Agim Qeku tha se Kosova nuk guxon te jete process I deshtuar sepse ketu eshte e gjithe bashkesia nderkombatere, e cila nuk synon ndarjen e saj, bashkimin me ndonje shtet tjeter e as largimin e pakicave, por do ta pranoje si nje shtet ndryshe nga te tjeret me te gjitha specifikat e veta.

Ajete Beqiraj, Radio Kosova

Leave A Comment

Your email address will not be published.