Date Archives April 2008

Isniqi nikoqir i “Zërit të Vëllazërisë 2008”

Karvani I vellazerise ne oden e Misin Bales, ne Isniq 29 prill 2008, Radio Kosova Vazhdon manifestimi tradicional “Zeri i Vellazerise 2008”, organizuar nga Shoqata e Vellazersie “Kosove-Malesi e Madhe “Martin Dreshaj”. Pas Pejes, si nikoqire e perhershme e ketij manifestimi, solistet dhe ansamblet vazhduan rrugetimin per ne Isniq te Decanit, ku u priten me perzemersi nga banoret e ketij fshati dhe me gjere. Larmia e këngëve, valleve dhe veshjeve të ansambleve të trojeve shqiptare, të cilat prezantoheshin me  kulturën e viseve prej nga vinin, përbën një mozaik trashëgimie kulturore… Read More

Vizitë e heshtur – Tadiqi feston pashkët në Kosovë

Presidenti Tadiq dhe patriarku i Manastirit të Deçanit, Tadosije  28 prill 2008, Dojçe Velle. Vizita e parë e Tadiqit pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, e aprovuar nga ana e UNMIK-ut, nga disa politikanë kosovarë është cilësuar si provokim politik. Vizita u zhvillua nën masa të rrepta sigurie.Presidenti Tadiq qëndroi të dielën në Manastirin e Deçanit, ku bashkë me ministrin serb, Sllobodan Samarxhiç dhe udhëheqës të tjerë të Serbisë, kanë marrë pjesë në Vigjiljen e Pashkëve. Në ambientet e këtij manastiri, udhëheqësit serb përcollën edhe Liturgjinë e Pashkëve. Vizita u… Read More

Çfarë vendi zë Deutsche Welle-shqip në Kosovë ?

23 prill 2008, Dojçe Welle. Redaksia shqipe e Radios Dojçe Vele, e themelur me 1992 ka arritur vit pas viti arriti te bëhet ndër radiot më të dëgjuara. Në vitet 90-të ajo mbeti dritarja e vetme informative për dëgjuesin shqiptar në Kosovë.   or, çfarë do të thotë emri i Dojce Vele-s për auditorin shqiptar dhe ç´vend gëzon ajo në Kosovën e pasluftës? Ajete Beqiraj solli zërat e disa qytetarëve: “Dojce Vele – Programi i pasdites” është sigla identifikuese e frekuencave të Dojçe Vele-s në Shqip, dritarja e vetme në… Read More

Blegtoria ne Decan

20 prill 2008, Radio Kosova, Gjate luftes se fundit ne Kosove, rreth 70 per qind e infrastruktures blegtorale eshte demtuar. Nderkohe qe, fondi i bagetive i cili para luftes numeronte 40 mije dele dhe gjedhe, eshte reduktuar ne 15 mije krere. Blegtoria eshte nje sektor i rendesishem, i cili jep rezultate ne vazhdimesi ne bujqesine gjysme komerciale te komunes se Decanit. Kullosat natyrale prej mijera hektaresh si dhe burimet ujore ne gjithe territorin e komunes, favorizojne zhvillimin e nje blegtorie intenzive dhe me perspektive. „Komuna e Decanit ka mbi 7… Read More

Zgjedhjet lokale te Serbise ne Kosove

19 prill 2008, Dojce Vele, Serbia ka marre vendim per mbajtjen e zgjedhjeve lokale ne Kosove. Keto zgjedhje per UNMIK-un jane jolegale, per Kosoven-cenim i integriteti te saj, ndersa per Evropen dhe SHBA-ne-shkelje e rezolutes 12/44. Nderkohe qe, serbet e Kosoves, kane qendrime te kunderta nga vendi ne vend. “Konsideroj se, në bashkësinë ndërkombëtare ekziston pajtueshmëri e gjerë që Serbia nuk duhet te mbaje zgjedhje lokale në territorin e Kosovës, pasi kjo paraqet shkelje të rezolutës 12/44-ka deklaruar per mediat e Beogradit, te premten, kryeadministratori i Kosovës, Joakim Ryker.  „UNMIK-u… Read More

Çfarë vendi zë “Deutsche Welle” në Kosovë ?

18 prill 2008, Dojce Velle, Redaksia shqipe e Radios Dojçe Vele, e krijuar në 1992 ka arritur vit pas viti arriti te bëhet ndër radiot më të dëgjuara. Ndërsa, në terrin e regjimit të viteve 90-të ajo mbeti dritarja e vetme informative për shqiptarët e Kosovës. “Dojce Vele – Programi i pasdites”. Kjo është sigla identifikuese e frekuencave të Dojçe Vele-s në shqip, dritarja e vetme në terrin informati të viteve 90-të, në Kosovë. “Ju flasim drejperdrejt nga Gjermania. Po dëgjoni radion, Dojçe Vele!” – sinjal për t´u mbledhur rreth… Read More

Demtimi i pyjeve të Decanit

 Pyje te Dëmtuara në Bjeshkën e Strellcit   13 prill 2008, Radio Kosova, Bazeni kryesor I pyjeve ne Kosove gjendet ne komunen e Decanit, I cili viteve te pasluftes I eshte ekspozuar shfrytezimit te pakontrolluar nga preresit ilegal. Sipas eksperteve komunale, demtimet e medha ne masivin e Bjeshkeve te Nemura, perligj Ligji per Pyjet, I aprovuar para tri vjetesh ne Parlamentin e Kosoves. Nga siperfaqja e teresishme e Komunes se Decanit prej 37 mije e 100 hektaresh, 18 mije 423 hektare eshte veshur me pyje, 13 mije e 923 hektare prej te… Read More

Decan: Tri Qendra per te Moshuarit nga “Intersos”-i Italian

Inaugurimi i Qendres per te Moshaur, ne Isniq 8 prill 2008, Radio Kosova,Financuar nga Ministria Italiane e Punëve të Jashtme përmes Zyrës për Kooperim dhe Zhvillim Ndërkombëtar, OJQ “Intersos”, po implementon projektin “Me dinjitet në pleqëri”. Tri prej 14-të Qendrave për të Moshuarit, u hapen sot edhe në komunën e Deçanit.  Projekti “Me dinjitet ne pleqeri”, permban komponenten sociale dhe ate shëndetësore. Në kuadër te komponentës sociale, eshte bere inaugurimi i 14-te qendrave për të moshuarit nëpoer komuant e Rajonit te Pejes, dy prej te cilave jane hapur Decan dhe… Read More

A pranohet Kushtetuta e Kosoves nga te gjitha kombsite?

8 prill 2008, Dojce Vele, Me një ceremoni solemne, u nënshkrua Kushtetuta e Republikës së Kosovës, e cila përcakton Kosovën shtet sovran dhe të pavarur. Kushtetuta e cila do t’i dërgohet Parlamentit të Kosovës për miratim, hyn në fuqi me 15 qershor. Por, çka mendojnë qytetarët për Kushtetuten e Kosovës? Pas diskutimit publik per Projekt-kushtetutën nëpër komuna, te henen, Parlamenti i Kosoves miratoi aktin më të lartë juridik të shtetit. Kryetari i Komisionit per hartimin e kushtetutes, Hajredin Kuci, garanton: „Se te gjitha verjetjet dhe sugjerimet i kemi rikshikuar me… Read More

Decani me Qender per Persona me Aftesi te Kufizuara Mendore

2 prill 2008, Radio Kosova. Sot ne Decan, u perurua Qendra per Persona me  Aftesi te Kufizuara Mendore. Realizimin e projektit e mundesoi Ministria per pune dhe Mireqenje Sociale, ndersa hapesiren e ka ndare komuna e Decanit.  Hapja e kesaj qendre deshmon edhe nje here perkushtimin e vazhdueshem insitucional dhe shoqeror ndaj kategorive te personave me aftesi te kufizuara, te cilat meritojne respect mbeshtetje dhe mirekuptim-tha zevendesministri per Pune dhe Mireqenje Sociale, Gjergj Dedaj me rastin e hapjes se Nebdres rehabilituese per njerez me nevoja te kufizuara, ne Decan. Ministri… Read More