Date Archives August 2007

Zjarr në Bjeshkët e Prilepit

31 gusht 2007, Radio Kosova, Zjarri ne Bjeshken e Prilepit, nuk ka te ndalur. Ai po merr permasa gjithnje e me te medha, edhe pse për shuarjen e tij jane te angazhuar vazhdimisht njësitet e zjarrfikësve të ndihmuar nga APK-ja ,TMK-ja dhe qytetarët. As vizita e djeshme e ministrit te Punëve të Brendshme, z.Blerim Kuçit e as prezenca e sotme e nenkryetarit te Kuvendit Komunal te Decanit, Jashar Dobrajt ne vendin e ngjarjes, nuk ka ndryshuar gjendjen ne Bjeshken e Prilepit e cila qe nga e shtuna eshte perfshire nga… Read More

Serbët kundërshtojnë pjesëmarrjen në zgjedhjet e paralajmëruara

21 gusht 2007, Dojçe Velle. Për komunitetin boshnjak, turk, rom, egjiptian e ashkalij në Kosovë pjesëmarrja në zgjedhjet e paralajmëruara në vjeshtë është e vetëkuptueshme. Pse serbët e Kosovës nuk e duan pavarësinë dhe ngurrojnë të marrin pjesë në zgjedhjet e vjeshtës, ja disa prej arsyeve. „Përse? Për kënd të votoj?!“ Këtë përgjigje e dëgjon shpesh nga serbët e Kosovës, kur bëhet fjalë për zgjedhjet. Dyshimi vazhdon të jetë i pranishëm në mesin e këtij komuniteti që ndodhet mes kundërshtive. Ndërkohë që komunitetet e tjera tek pavarësia e Kosovës shohin shpresën… Read More

(Mos)pjesëmarja e serbve në zgjedhje

21 gusht 2007, Dojçe Vele & Radio Kosova, Përkrah situatës së paqartë politike dhe të gjëndjes së rëndë ekonomike, pjesëmarrja e shqiptarëve në zgjedhjet e paralajmëruara në nentor të këtij viti, mbetet e sigurt. Për boshnjakë, turq, rom, egjiptianë e ashkalij, pjesëmarrja është e vetkuptueshme. Vetëm për komunitetin serb vazhdon paqartësia. „Përse? Për kënd të votoj?!“ Këtë përgjigje e dëgjon shpesh nga serbët e Kosovës, kur bëhet fjalë për zgjedhjet. Dyshimi vazhdon të jetë i pranishëm në mesin e këtij komuniteti që ndodhet mes kundërshtive. Ndërkohë që komunitetet e tjera tek… Read More

Odiseja e gjatë e kthimit

20 gusht 2007 , Dojçe Vele, Pas vënies së Kosovës nën administrimin e UNMIK-ut në vitin 1999, romët nga pothuaj të gjitha qendrat e mëdha të Kosovës lëshuan vatrat e tyre. Pas tetë vjet banimi si të zhvendosur nëpër qendra kolektive, në Serbi, Malit të Zi, Maqedoni dhe në shtete të perëndimit, ata po kthehen në pronat e veta, përderisa kthimin e të zhvendosurve përbrënda Kosovës vështirëson frika e ndërprerjes së ndihmës sociale nga qeveria e Serbisë. Falë qeverisë së Kosovës dhe donatorëve të huaj, në Lagjen e Romëve në… Read More

Së pari kthim i serbve pastaj shtëpitë

19 gusht 2007 , Dojçe Vele, Në Vitomirice të komunës së Pejës, ende nuk ka pasur kthim të të zhvendosurve serb. Kthimi i dy familjeve të zhvedosurishnga Mali i Zi, përbën kthimin e parë në këtë fshat multietnik. Me ndërhyrjen e forcave të Nato-s, në Kosovë, në qershor të vitit 99, shqiptarët e shkapërderdhur nëpër shtete e rajonit u versulen drejt vatrave të veta. Ndërkohë, serbët e Kosoves bashkë më forcat u tërhoqën ne Serbi dhe në Mal të Zi. Shumica prej tyre edhe më tej jetojnë si të zhvendosur…. Read More

Ivanoviç: Nuk ka përfundim të procesit pa kompromis

12 gusht 2007, Dojçe Vele & Radio Kosova, 10 dhjetori është datë përfundimtare për raportimin tek Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, por jo për perfundim të procesit-deklaroi lideri i Listes Serbe për Kosovën, Oliver Ivanoviç, pas takimit me treshen ndërmjetesuese të Grupit të Kontaktit, në ditën e dytë të qëndrimit të tyre në Kosovë. “Ajo që ka rëndësi për ne është që të dyja palët ta kenë të qartë se nëse ndërmjet palëve negociuese për Kosovën nuk arrihet një marrëveshje, atëherë nuk të ketë vendim përfundimtar pa kompromis dhe procesi… Read More

Decan: Trashegimia kulturore

12 gusht 2007, Radio Kosova, Nga sulmet e egra të pushtuesve në luftën e fundit, u dogjen e u shkatërruan kullat si fortifikata të qëndresës si dhe objekte tjera të lashtësisë. Por, te 622 objektet kulturore te Decanit, të cilat do të futën nën mbrojtjen e ligjit do te deshmojne te kaluaren shqiptare dhe autoktonine. Sipas historianeve, territori i Deçanit ishte i banuar nga Dardanët. Pushtuesit nëpër etapa të ndryshme të historisë janë munduar që këtë pasuri të përvetësojnë por gjurmët e autoktonisë janë të dukshme në trashëgiminë arkitekturore, etnografike,… Read More

Trashëgimia kulturore e Deçanit

11 gusht 2007, Dojçe Vele & Radio Kosova, Manastiri i Decanit nuk eshte i vetmi objekt i trashgimise kulturore me te cilin identifikohet Decani. Jane edhe 622 objekte te tjera neper kete komune, qe iu kane rezistuar pushtuesve te huaj neper etapa te ndryshme historike. Ndersa, fillimi i germimeve arkeologjike do te ndihmonte ne vertetimin e identitetit te popullates se ketushme. Edhe pse sulmet e pushtuesve te ndryhsem nder te cilat me I egri ishte në luftën e fundit, ku u dogjen e u shkatërruan kullat si fortifikata të qëndresës… Read More

Komandanti Kater: “Kosova çështje shumë komplekse”

10 gusht 2007, Dojçe Velle. Dhuna është një rrugë pa krye dhe KFOR-i nuk do ta tolerojmë atë. Kjo është porosia e komandantit të KFOR-it në Kosovë, gjeneralit Roland Kater gjatë vizitës në Brigadën Shumëkombëshe-Perëndim, me seli në Pejë. “Ky është një vit i vendosjes së të ardhmes. Unë nuk shikoj pengesat. Por, nëse ka, ne do ti shmangim ato. Për këtë ju siguroj!”-pat thënë gjenerali gjerman Roland Kather, gjatë ceremonisë së marrjes se komandës së Forcës së NAT0-s në Kosovë, me 1 shtator 2006, Prishtinë.Ai ia doli të mbante edhe premtimin… Read More

Kather: Dhuna është rrugë pa krye

9 gusht 2007, Dojçe Vele, “Ky është një vit i vendosjes së të ardhmes. Unë nuk shikoj pengesat. Por, nëse ka, ne do ti shmangim ato. Për këtë ju siguroj!”-pat thënë gjenerali gjerman Roland Kather, gjatë ceremonisë së marrjes se komandës se Forces se NATo´s në Kosovë, me 1 shtator 2006, Prishtinë. Gjenerali Kather, me kryetarët e komunave të Rajonit të Pejës Gjenerali gjerman, Kather ia doli të mbante edhe premtimin e dhënë në ditën e ndërrimit të komandës, se forca prej 17,000 trupash do të sigurojë stabilitetin në Kosovë,… Read More