Date Archives June 2007

Probleme të pazgjidhura të objekteve fetare me titullarë pronash

28 qershor 2007, Dojçe Velle. Ndërtimi i mureve përreth Manastirit te Deçanit dhe Patriarkanës së Pejës, është një tjetër çështje që dëshmon se mungesën e mënyrës së zgjidhjes se problemeve në mes të objekteve fetare dhe titullarëve të pronave. Për disa muaj, në pjesën e prapme të Manastirit të Deçanit, u ndërtua një mur guri në gjatësi prej 400 metrash, përbrënda të cilit, sipas klerikëve të  manastirit, planifikohet të ndërtohen objekte për ekonominë kishtare. Po sipas tyre, ky zgjerim bëhet në bazë të rekomandimeve të UNESCO-s, statusin e mbrojtjes së të cilës… Read More

Probleme me pronësinë mbi objektet fetare

28 qershor 2007, Dojçe Vele, Në Kosovë, mbrojtja e Zonave të Veçanta përreth objekteve kulturore e fetare-në njërën anë si dhe shfrytëzimi I pronave përreth nga pronarët-në anën tjetër, nuk është e vetmja nyje e pazgjidhur ndërkohë. Ndërtimi i mureve përreth Manastirit te Deçanit dhe Patriarkanës së Pejës, është një tjetër çështje që dëshmon se mungesën e mënyrës së zgjidhjes se problemeve në mes të objekteve fetare dhe titullarëve të pronave. Për disa muaj, në pjesën e prapme të Manastirit të Deçanit, u ndërtua një mur guri në gjatësi prej… Read More

Komandanti Tarçin optimist për sigurinë në Kosovë

26 qershor 2007-Dojçe Velle. Komandanti i Forcës Paqeruajtëse të NATO-s në jug të Kosoves, gjeneralbrigadieri turk, Uður Tarçin, në konferencën e parë për shtyp premton ambient të qetë dhe liri të lëvizjes për të gjithë Në zonën e përgjegjësisë së Forcës Shumëkombëshe-Jug, e cila shtrihet në komunën e Rahovecit, Malishevës, Suharekës, Prizrenit dhe të Dragashit veprojnë shtatë kontigjente. Numrin më të madh e përbëjnë trupat gjermane. Forca paqeruajtëse e NATO-s në jug të Kosovës, është udhëhequr gjithmonë nga gjeneralë gjermanë. Muaji i fundit shënon herën e parë qëkur Turqia, e cila… Read More

Tarçin optimist për sigurinë në Kosovë

26 qershor 2007, Dojçe Vele, Komandanti i Forcës Paqeruajtëse të NATO-s në jug të Kosoves, gjeneralbrigadieri turk, Uður Tarçin, në konferencën e parë për shtyp premton ambient të qetë dhe liri të lëvizjes për të gjithë. Në zonën e përgjegjësisë së Forcës Shumëkombëshe-Jug, e cila shtrihet në komunën e Rahovecit, Malishevës, Suharekës, Prizrenit dhe të Dragashit veprojnë shtatë kontigjente. Numrin më të madh e përbëjnë trupat gjermane. Forca paqeruajtëse e NATO-s në jug të Kosovës, është udhëhequr gjithmonë nga gjeneralë gjermanë. Muaji i fundit shënon herën e parë qëkur Turqia,… Read More

Stiven Shuk në bashkëbisedim me qytetarët e Kosovës

22 qershor 2007, Dojçe Vele-Vëvendëskryeadministratori i Kosovës, Stiven Shuk, në bashkëbisedim me qytetarët e Kosovës i porositi “edhe për pak durim dhe shumë besim në miqtë e tyre  deri në gjetjen e një zgjidhjeje për Kosovën“. Është herë e parë që zëvendëskryeadministratori Stiven Shuk, ka ardhur në Kullën e Osdautajve, njëra ndër të 63 kullat e Komunës së Deçanit. Prandaj, përkrah mikpritjes së ngrohtë, ai nga krerët e fshatit që në fillim njoftohet me historikun e Isniqit dhe me trashëgiminë kulturore të kësaj treve, në këtë kullë-muze. Në odën eburrave,… Read More

Gjendja e refugjatëve në Kosovë

21 qershor 2007, Dojçe Vele, Tetë vjet më parë, qindra-mijëra kosovarë të dëbuar me dhunë nga forcat serbe, filluan kthimin në vatrat e veta. Sipas shënimeve të Zyrës së Komisariatit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatë, në vitin 1999, shifra e të dëbuarve afrohej në një milion. UNHCR ndihmoi në kthimin e shqiptarëve në Kosovë, përderisa në të njëjtën kohë, nga kosova filloi zhvendosja e pakicave. “Situata me të zhvendosurit kudo në botë, është e rëndë duke pasur parasyh se kemi të bejme me njerës të larguar nga… Read More

Një rrugë anësore për Plavë shtyn fillimin e punimeve

20 qershor 2007, Dojçe Vele & Radio Kosova, Projekti i I rrugës Deçan-Plavë-Vermosh, I cili I ka përkrahjen e të tria vendeve të trekëndëshit kufitar, do të pësojë ndryshime për shkak të shtrirjes në një pjesë të territorit të Zonës së Veçantë të Manastirit të Deçanit. Si pasojë, do të shtyhet edhe fillimi i punimeve deri në hartimin e projektit të ri. Rruga Deçan Plavë-Vermosh, cilësohet si një korridor I rëndësishëm që lidh shtetet e Ballkanit ndërmjet vete dhe me Evropën. Por, për fillimin e punimeve, duhet pak më shumë… Read More

Në tri qytete të Kosovës ngrihen Inkubatorë ekonomikë

19 qershor 2007, Dojçe Vele & radio Kosova, Pozita gjeografike e Deçanit në kufi me Shqipërinë dhe Malin e Zi, përgjatë të cilit shtrihet rruga lidhëse e dy qyteteve të rëndësishme të Rrafshit të Dukagjinit, Pejës dhe Gjakovës, është një bazë strategjike dhe e qëndrueshme për operimin dhe zhvillimin e biznesit kosovar. Nisma për Inkubatorë Biznesi, erdhi nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë, u perkrah nga komunat që ofruan hapësirat për Inkubatorë si dhe u mundësua nga Agjencia Evropiane për Rindërtim-përgjegjëse për menaxhimin e programeve kryesore të ndihmave të Bashkimit… Read More

Smith në Kosovë: “Jemi në një tunel me shumë dritë”

15 qershor 2007, Dojçe Vele-Drejtori për Evropë në Ministrinë e Jashtme të Britanisë, Entony Smith në përcjellje të shefit të Zyrës Britanike në Kosovë, David Blunt, në ditën e dytë të vizitës së tij në Kosovë, vizitoi komunën e Deçanit dhe atë të Pejës Drejtori për Evropë në Ministrinë e Jashtme të Britanise Antony Smith, gjatë vizitës së sotme në Deçan, u njoftua nga kryetari I Kuvendit Komunal, Nazmi Selmanaj, për zhvillimet e fundit në komunën e Deçanit, për qështjen e kthimit të personave të zhvendosur, për raportet Komune-Manastir. “Jam i lumtur… Read More

Smith ne Decan: “Jemi në një tunel më shumë dritë”

15 qershor 2007, Dojçe Vele & radio Kosova, Drejtori për Evropë në Ministrinë e Jashtme të Britanisë, Entony Smith në përcjellje të shefit të Zyrës Britanike, në Kosovë, David Blunt, në ditën e dytë të vizitës së tij në Kosovë, vizitoi komunën e Deçanit dhe atë të Pejës. Ai, me këtë rast vizitoi edhe dy qendrat e rëndësishme të Kishës Ortodokse, Manastirin e Deçanit dhe Patrikanën e Pejës. Drejtori për Evropë në Ministrinë e Jashtme të Britanisë, Antony Smith, gjatë vizitës së sotme në Deçan, nga kryetari I Kuvendit Komunal,… Read More