Date Archives April 2007

Ekipi faktmbledhës i Keshilli te Sigurimit nëpër komunat të Kosovës

28 prill 2007, Dojçe Vele, Delegacioni faktmbledhës i Këshillit të Sigurimit, të shtunën(28 mars 207), përfundoi qëndrimin dy ditësh në Kosovë, ku u takua me liderët kosovar dhe komunitetet e ndryshme që jetojnë atje. Kryesuesi i delegacionit të ambasadorëve të Këshillit të sigurimit, Johan Verbeke, në një konferencë për shtyp, vizitën dyditëshe në Kosovë e vlerësoi si të suksesshme. Ai falenderoi Rusinë për iniciativën, jo pse ka pasur dallime të mëdha në informacionet që janë përcjellur në Këshillin e Sigurimit për Kosovën, por për faktin se tashmë KS ka një pasqyrë më të qartë për gjëndjen në terren.”

Përfaqësuesit e 15-të vendeve anëtare të Këshillit të Sigurimit, të shtunën, misionin faktmbeldhës e vazhduan në Rahovec-qytet në veriperëndim të Kosovës, veriu i të cilit është i banuar me serb. Pas takimit me komuntitetet tjera joshqiptare, në qendrën rinore serbe, ku ishin të shoqëruar nga shefi i UNMIK-ut, Joachim Ryker dhe komandanti i KFOR-it, gjenerali Roland Kather, në dalje i priti një grup serbësh lokal të cilët protestonin me fëmijë në dorë:
„Nuk e japim Kosovën!
„Krejt fëmijët na i kanë shkapërderdhur nëpër botë. I duam eshtrat e fëmijëve të rënë me ‚98 e ‚99. Ata meritojnë të kenë varre. C’liri është kjo?!“  
„Cfarë prisni më? Deri kur do t’gënjeni këtë popull, sot- nesër. Hajt më. Rregulloni diçka“!


Ne Krushe, kuja vazhdon…


Krusha e Vogël është një fshat i banuar nga 82 gra të veja dhe 145 fëmijë jetimë te kombsisw shqiptare. Ambasadorët e të 15 shteteve anëtare të KS-së vizituan shtëpinë ku u masakruan, vranë dhe u karbonizuan të 113 meshkujt e këtij fshati, prej moshës 13 vjeç deri në pleq. Të pritur nga nëna, gra të veja e fëmijë jetimë, me emrat e të dashurve të shënuar në qarqafw të bardhë, ambasadorët u informuan nga të gjashtë dëshmitarët e mbijetuar, se masakra e cila i ngjan masakrës së  Srebrenicës dhe asaj të Vukovarit, është kryer nga serbët lokal. Këtu vazhdon kuja e filluar nëntë vjet më parë…


„Na mbetën motra pa vllazën, shumë nëna pa djem, nuse të reja…Shihni fëmijët e mbetun për gjynah që ua kanë marrë babat!…Sikur ketu kurkund jo!…Kukuuu, i lutem botës…“.


„Kam pesë të humbur në luftë, megjithëse është krejt katundi! Kam dy kunet, njeni me dy djem. Djalin e hasretit, 17 vjeç!… Kam mbet me pesë çika! Po kajnë qikat për ditë. Po kaj vet përditë. Shkijet kurrë ma këtu, jo…Nën Serbi na mo kurrë!“.

Delegacioni faktmbledhës I Këshillit të Sigurimit të OKB-së, nga veri-perëndimi i Kosoves vazhdon në perëndim të saj. Fokusi i tyre është Brestoviku, fshat i banuar nga komunieti serb i cili shtrihet shtatë kilometra larg nga Peja. Aty i presin disa nga komunitetet, ku secili për Kosovën shpreh nga një dëshirë më vete:


„Pavaresinë me na dhanë sa më parë! Boll e kem pas vraj fëmijë, vraj gra. Mue ma kanë vra bijën me gjithë çikë, edhe kojshi i kem pas edhe e dimë kush? Por, kur më thanë a don me ia fal, iu thashë: “Due me ia fal Amerikës e Evropës krejt. Cka kanë me ba këta, na s’domë me ba!”,thotë 82 vjeçari, Azem Hyseni nga fshati Lipë.


Bashkesia nderkombtare vec po fotografohet?

„Nëse Bashkësia Ndërkombtare ka ardhur vetëm që te fotografohet le te thone. Qe te shkruajne tjeteren e situata en terren eshte krejt ndryshe, ne ne kete nuk do te bshkepunojme“!, thote Milan Donçiç, nga fshati Binçë i Klinës.

“M’u nda Kosova krejt prej Serbisë. Me pas marrëdhenie të mira populli mes vete!”, është mendimi I Haxhi Berishës, rom nga Vitomirica.

„Përderisa këta janë përfaqësues ligjitim të Bashkësisë Ndërkombtare dhe duke marrë parasysh situatën e paraqitur nga ne, ata do ta ndryshojnë qëndrimin, sigurisht!“,shpreson serbi nga Binça.

 “Duhet të ndryshojë diçka, për shqiptarë, për serb, për boshnjakë, goranë, romë, ashkalijë e për të gjithë popujt që jetojnë në Kosovë”, thotë boshnjaku i Vitomiricës, Shuqro Axhailiç, përderisa Slavko Dakiç, zyrtar i Minsitrisë së Drejtësisë, është i bindur se:“Asnjera pale nuk do të pyetemi, por për ne do të vendos dikush i tretë”


Nderhyrja e forcave te NATO-si ishte e domosdoshme

Dhe kjo ndoshta eshte e drejta. Sepse, vendimin do ta marrin ata që ndërhynë në kohën kur po përplaseshin dy popuj në një luftë të pabarabartë. Vrasjet e masakrimet e njerëzve të pafajshem kthyen fokusin ndërkombtar kah Kosova dhe bota vlerësoi se në këte pikë të vockël globi, varej stabiliteti i shteteve të Ballkanit Perwndimor. Por:

“Vendosja e qështjeve me rëndësi, kurrë nuk do duhej të paraprihej me përkufizime kohore. Vendimet e mëdha të cilat vine si rezultat i negoicatave, jane procese të natyrshme dhe si qështje kaq të rëndësishme, duan kohë dhe hapësirë“,porosit kryesuesi i ambasadorëve të shteteve anëtare të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ambasadori belg Johan Verbeke, në Prishtinë, pak para nisjes së tyre për në Vienë, ku do të pasonte takimi me përfaqësuesin special për statusin e Kosvës, Marti Ahtisarin.

Zonat e veçanta rreth objekteve fetare ortodokse

21 prill 2007, Dojçe Vele, Në propozimin të të dërguarit special të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për zgjidhjen e statusit të Kosovës, Marti Ahtisari, për 42 objekte fetare ortodokse parashihen Zona të Mbrojtura, në shtrirje prej 50 metrash deri në kilometra të tërë. Dyshime për këto zona nuk kanë vetëm pronaret e tokave përbrenda këtyre territoreve, por edhe përfaqesuesit e kishës ortodokse në Kosovë.

„Këto zona shërbejnë për ruajtjen e objekteve fetare, mjedisit natyror, kulturor dhe historik, duke përfshire edhe mënyrën e jetës monastike të klerit si dhe, duke siguruar kushtet më të mira të mundshme për zhvillim harmonik dhe të qëndrueshëm të komuniteteve të cilat banojnë në hapësirat përreth këtyre objekteve”-thuhet në nenin 4 të propozimit të Marti Ahtisarit për statusin e Kosovës. 
“Këtu është fjala për monumentet e ndërtuara në një pjesë vecanërisht të bukur ku nuk do të duhej të lejoheshin cfarëdo ndërtimesh apo urbanizimesh e vecanërisht, jo industrializim, me qëllim që të mbrohet”-pat deklaruar për DV-në, Sava Janjiç, zëdhënësi i manastirit të Deçanit,  që në prill të vitit 2005.
Manastiri I Deçanit, I ndërtuar mes viteve 1327-1335 nga mbreti mesjetar Stefan Deçanski, gjendet rrëzë Bjeshkëve të Nemura, në perëndim të Kosovës. Me 2005, me një Vendim Ekzekutiv, i nënshkruar fillimisht për gjashte muaj, një siperfaqe prej 800 hektarësh të këtij territori ish kryeadministratori Petersen shpall Zonë të Mbrojtur. Pas katër herë vazhdimi, ky aktvendim u fut pa asnjë ndryshim në Pakon e Ahtisarit. Për më tepër, në të ardhmen ai do të shërbej si moster për shpallje të zonave të tjera të këtij lloji në Kosovë. Me ligjin e Parlamentit të Kosovës për Trashegiminë Kulturore, përreth objekteve kulturore parashihet një zonë prej 50 metrash në largësi, me qëllim të ruajtjes së arkitekturës së monumentit, përderisa me këtë propozim, përfshihen qindra hectarë pa përjashtuar as pronat private. Paralajmërimet se në të ardhmen mund t’u ndalohet çdo aktivitet komercial apo ndërtues në tokat e tyre, nxit reagime te komunitetit, me dronë se mënyra e jetës tash e tutje, do t’iu diktohet nga kisha.
Por, përderisa peshkopi I Manastirit të Deçanit, Teodosije Sibaliç, përmes një letre në shqip dërguar Kuvendit Komunal të Deçanit, në shkurt, mbështet vendimin për shpalljen e Zonës së Mbrojtur dhe I bën thirje palës shqiptare që të tregojë maturi, nga Manastiri “Kryeengjëjt e Shenjt”, në Prizren, at Benedikti, vjen me një këndvështrim tjetër:
 “Unë kam frikë se prapa zonës së veçantë fshehet një qëllim tjetër dhe se ky është vetëm një kufizim i territorit të shenjt serb. Dihet se manastiret në Kosovë kanë një pronë të jashtezakonshme. Prandaj, unë mendoj se Zonat e Veçanta janë bërë vetëm me qëllim të cungimit të pronave të kishave ortodokse në Kosovë“.
Manastiri “Kryeengjëjt e Shenjt”, në Prizren, është ndërtuar gjatë shekullit 14-të me nismën e Car Dushanit, i cili edhe u varros këtu, përderisa themeluesi i Manastirit të Zoqishtes, rreth 5 kilometra në lindje të Rahovecit, nuk dihet e as nuk ka ndonjë datë të njohur për ndërtimin e tij. Afresket e vjetra kthejnë në shekullin 14-të, ndërsa si thesar I çmuar I këtij manastiri njihen reliktet e shenjtve, Kozmait dhe Damjanit, në emër të të cilëve edhe njihet ky manastir.
Prej atje, Peshkopi Artemije vjen me qëndrimin e tij  të njohur:
 „Zonat e veçanta rreth kishave dhe manastireve janë abostulisht të paparanueshme dhe në asnjë mënyrë për kishën ortodokse nuk mund të jetë e mjatueshme një zonë e mbrojtur prej 50 metrash. Kjo është një ironi, e cila për popullin serb do të ishte jo vetëm marrje e gjysmës së territorit, por edhe përulje morale“.
Përderisa propozimi i Ahtisarit siguron se prona nuk tjetërsohet as nuk merret ndersa, peshkopi Artemije shpalljen e Zonave të Mbrojtura i merr si përulje për popullin e tij, Sava Jnajiç nga Manasitri i Decanit, vjen me nota optimizmi:
“Një mënyrë e tillë e mbrojtjes, ekziston kudo në botë dhe mendojmë se kjo është në interes të të gjithë qytetarëve të Kosovës, sepse këto objekte janë një pasuri e madhe me një rëndësi të veçantë për të gjithë kosovarët“.
Ajete Beqiraj,Dojce Vele

Atentat i dyte ndaj kreut te ART-së së Kosovës

14 prill 2007, Dojçe Vele, Në muajin shkurt, Autoriteti Rregullator i Telekomunikacionit (ART) të Kosovës, shpalli zyrtarisht fituesin e ofertës për telefoninë e dytë mobile. Pas dështimit të kompanise fituese që këtë shumë ta deponojë në Buxhetin e Kosovës brënda afatit të caktuar, ART-ja vendosi që si fitues të licencës të shpall ofertuesin e dytë. Brënda kësaj përiudhe, drejtori i Autoriteti Rregullativ të Telekomunikacionit, ju nënshtrohet dy tentim atentateve.

Me 7 shkurt të këtij viti, në një konference për media, Autoriteti Rregullator i Telekomunikacionit (ART) të Kosovës, konsorciumin „Kosmocell“ shpalli zyrtarisht fitues të ofertës për telefoninë e dytë mobile në Kosovë. Sipas ART-së, pas dështimit të kësaj kompanie që shumën prej 81 milion eurosh ta deponojë në Buxhetin e Kosovës brënda afatit të caktuar, u vendos që si fitues të licencës të shpallet ofertuesi i dytë, konzorciumi „Telecom Sllovenia“ dhe „Ipko Net“, i cili ofroi 75 milionë euro.
Në mëngjesin e 28 shkurtit, në magjistralen Prishtinë-Pejë, me një breshëri plumbash u sulmua vetura e drejtorit të Bordit të Autoritetit Rrregullativ të Telekomunikacionit, Anton Berisha. Që atëherë, Shtabi Rajonal i SHPK-së në Pejë, u përkujdes për sigurinë e Berishës dhe të familjes së tij.
Në seancën e 22 marsit të Parlamentit të Kosovës, nga opozita u ngrehën dyshime për parregullsi gjate procesit të tenderimit të telfonisë nga ART-ja. Kryeministri i Kosovës, Agim Çeku, tha se procesi i përzgjedhjes së fituesit ka qenë në bazë të procedurave të rregullta te Ligjit për Telekomunikacionin dhe përderisa nuk dilet me fakte konkrete nga agjencitë përkatëse, procesin e quajti të mbyllur.
„Unë, në çdo moment jam i gatshëm t’jap llogari para këtij parlamenti para qytetarëve për rolin e qeverisë dhe të jap përgjegjesinë, por në bazë të fakteve të gjetura nga organet kompetente e jo nga shoqatat joqeveritare apo njerëzit e pakënaqur“-pat deklaruar më këtë rast kryeminsitri Qeku.
Edhe kreu i Autoritetit Rregullativ të Telekomunikacionit të Kosovës, Anton Berisha, konsideroi se“Përpjekja e përsonalizimit të këtij procesi në kontekstin negativ është e pashembullt në praktikat e vendeve evropiane dhe nga dokumentacioni që ekziston, është absolutisht i pambështetur në fakte“.
Parregullsitë, me rastin e përzgjedhjes së operatorit të dytë të telefonisë mobile në Kosovë I mohoi edhe Joachim
Ryker, shef i Unmiku-t, zyrtarë të të cilit ishin në përbërje të komisionit përzgjedhës. Por, nuk kalojne as tri javë dhe drejtori I ART-së Anton Berisha, I nënshtrohet një tentim atentati të ri. Në sulmin e 12 prillit u lëndua pjestëari I SHPK-së Ilir Gashi, kur një mortaje dore qëlloi veturën e Shërbimit Policor të Kosovës, eskortë e veturës së Berishës. Qeveria vendore, administrata ndërkombëtare, partitë politike dhe institucionet tjera kosovare, këtë akt e cilësuan si të papranueshëm, duke kërkuar ndriçim të menjëhershëm të aktit kriminal. Këshilli për Mbrotjejne e të të Drejtave dhe Lirive të Njeriut, përmes një komunikate për media, këtë sulm e dënon ashpër duke kërkuar intensifikimin e hetimeve.  Përderisa të ejten, në ditën e sulmit, Shërbimi Policor I Kosovës arrestoi tre të dyshuar për kryerjen e atentatit ndaj shefit të Autoritetit Rregullator të Telekomunikacionit (ART) të Kosovës, Anton Berisha dhe përcjelljes së tij policore, diten e premte policia kosovare arrestoi edhe katër të tjerë, duke ngritur kështu në shtatë numrin e të dyshuarve për përfshirje në këtë sulm.
Zyrtarja për informim në Shërbimin Policor të Kosovës, Violeta Elezaj, tha se hetimet po vazhdojnë “nga Drejtoria e Krimeve të Rënda e ShPK-së dhe Hetuesia Rajonale e Prishtinës”. Përderisa, Shtabi Rajonal I policisë në Pejë, nën mbrojtjen e të cilit Anotn Berisha ishte që nga sulmi I parë, ka shtuar masat e sigurisë përreth shtëpisë së tij.
Ajete Beqiraj,Dojce Vele 

Përgatitje për 120 ditët e para të Kosovës shtet

11 prill 2007, Dojçe Vele-Anëtaret e Ekipit të Unitetit të Kosovës, sot kanë udhëtuar për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për të marrë pjesë në konferencën ndërkombëtare “Përgatitja e Strategjisë për 120 ditët e para për Kosovën”.

“Pas miratimit të rezolutës së re për Kosovën në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, faza 120 ditëshe do të jetë një sprovë, të cilen kosovarët do ta kalojnë me sukses. Por, është me rëndësi të madhe që në këtë konferencë pala kosovare të argumentojë se është e përgatitur për t’u përballur me sfidat që dalin gjatë periudhes passtatusore. Kjo do të thotë që so të jemi të gatshëm të të impelementojmë krejt ato që kemi thënë në takimet e Vjenës dhe është me rëndësi që kjo fazë e parë e tranzicionit 120 ditësh të jetë sprovë e drejtperdrejtë e gatishmërisë sonë të përditshme dhe unë mendoj që Kosova do të shpejtojë hapin e vet ne proceset integruese“-deklaroi tha sot kryesuesi i Ekipit të Unitetit, dr. Fatmir Sejdiu, para nisjes për në konferencën ndërkombtare me temën: “Përgattija e strategjisë për 120 ditët e para të Kosovës“, ku udhëheqësit kosovarë do t’i paraqesin edhe një herë
argumentet për krijimin e shtetit të Kosovës.

Presidenti I Kosovës, Fatmir Sejdiu, shfaqi besimin se në përshpejtimin e proceveve integruese të Kosovës do të ndihmojë edhe prania civile ndërkombtare dhe trupat
e NATO-s, të cilët do të qëndrojne edhe pas zgjidhjes së statusit. Përderisa Kryeministri i Kosovës dhe anëtari i Grupit Negociator, Agim Çeku, tha se: “Përvojat e ekspertëve të ndryshëm ndërkombtare në konferencën e Nju Jorkut, do t’i ndihmojnë qeverisë për të menaxhuar më mirë sfidat e para të shtetësisë së
Kosovës“.

Në konferencën e nesërme, e cila pritet të zgjase deri me 14 prill, është paralajmëruar edhe pjesëmarrja e anëtarëve të Grupit Politik Strategjjk, përfaqësues të minoriteteve dhe përfaqësues të shoqërisë civilie. Lideri i partisë „ORA“ si dhe anëtar i Grupit Negoicator, Veton Surroi, temën e quajti të një rëndësie të veçantë, për faktin se, siç tha ai, “kësaj çështjeje nuk i është kushtuar vëmendje e duhur në
Kosovë dhe konferenca është rast i mirë që së bashku me miqtë ndërkombëtarë të bisedojmë për atë prioritete tona qeverisëse, të Grup të Unitetit,etj”.

Konferencën, e cila pritet të drejtohet nga i dërguari i posaçëm amerikan për Statusin e Kosovës, Frenk Wizner dhe nga diplomati austriak, Vofgang Petriç, do
ta hapë ish presidenti amerikan, Bill Klinton.

Ajetë Beqiraj

Përgatitje për 120 ditët e para të Kosovës shtet

11 prill 2007, Dojçe Vele, Anëtaret e Ekipit të Unitetit të Kosovës, sot kane udhetuar për në Shtetet e Bashkuara të Amerikës për të marr pjesë në konferencën ndërkombëtare “Përgatitja e Strategjisë për 120 ditët e para për Kosovën”. Ne konferencën e organizuar nga „Fondacioni i Vëllezërve Rokfeller“ do të marrin pjesë edhe personalitete të larta amerikane, përfshire edhe ish-presidentin Bill Klinton dhe ndihmes sekretarin amerikan të shtetit, Nikolas Bërns.

“Pas miratimit të rezolutës së re për Kosovën në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, faza 120 ditëshe do të jetë një sprovë, të cilen kosovarët do ta kalojnë me sukses. Por, është me rëndësi të madhe që në këtë konferencë pala kosovare të argumentojë se është e përgatitur për t’u përballur me sfidat që dalin gjatë periudhes passtatusore. Kjo do të thotë që so të jemi të gatshëm të të impelementojmë krejt ato që kemi thënë në takimet e Vjenës dhe është me rëndësi që kjo fazë e parë e tranzicionit 120 ditësh të jetë sprovë e drejtperdrejtë e gatishmërisë sonë të përditshme dhe unë mendoj që Kosova do të shpejtojë hapin e vet ne proceset integruese“-deklaroi tha sot kryesuesi i Ekipit të Unitetit, dr. Fatmir Sejdiu, para nisjes për në konferencën ndërkombtare me temën: “Përgattija e strategjisë për 120 ditët e para të Kosovës“, ku udhëheqësit kosovarë do t’i paraqesin edhe një herë argumentet për krijimin e shtetit të Kosovës.
Presidenti I Kosovës, Fatmir Sejdiu, shfaqi besimin se në përshpejtimin e proceveve integruese të Kosovës do të ndihmojë edhe prania civile ndërkombtare dhe trupat e NATO-s, të cilët do të qëndrojne edhe pas zgjidhjes së statusit. Përderisa Kryeministri i Kosovës dhe anëtari i Grupit Negociator, Agim Çeku, tha se: “Përvojat e ekspertëve të ndryshëm ndërkombtare në konferencën e Nju Jorkut, do t’i ndihmojnë qeverisë për të menaxhuar më mirë sfidat e para të shtetësisë së Kosovës“.
Në konferencën e nesërme, e cila pritet të zgjas deri me 14 prill, është paralajmëruar edhe pjesëmarrja e anëtarëve të Grupit Politik Strategjjk, përfaqësues të minoriteteve dhe përfaqësues të shoqërisë civilie. Lideri i partisë „ORA“ si dhe anëtar i Grupit Negoicator, Veton Surroi, temën e quajti të një rëndësie të veçantë, për faktin se, siç tha ai, “kësaj çështjeje nuk i është kushtuar vëmendje e duhur në Kosovë dhe konferenca është rast i mirë që së bashku me miqtë ndërkombëtarë të bisedojmë për atë prioritete tona qeverisëse, të Grup të Unitetit,etj”.
Konferencën, e cila pritet të drejtohet nga i dërguari i posaçëm amerikan për Statusin e Kosovës, Frenk Wizner dhe nga diplomati austriak, Vofgang Petriç, do ta hapë ish presidenti amerikan, Bill Klinton.
Ajete Beqiraj,Dojce Vele

Dënohet sulmi mbi Manastirin e Deçanit

2 prill 2007, Dojçe Velle – Pas shpërthimit të së premtes në një distancë prej rreth njëmijë metrash pranë Manasitirit të Deçanit, zëvendësshefi i UNMIK-ut, Steven Schook, dje, të dielën, vizitoi këtë manastir.


„Ky manastir është ruajtur me shekuj, falë respektit të kësaj popullate që kishte ndaj tij. Do t’i bënim nder Deçanit dhe krejt Kosovës, sikur kjo traditë të vazhdonte“-ishte porosia e zëdhënësit të Manastirit të Deçanit, atit Sava Janjiç, me të përfunduar vizita e zëvendësshefit të UNMIK-ut, Stiven Shock. Kryetari i Kuvendit Komunal të Deçanit, Nazmi Selmanaj, sulmin e të së premtes e quan „akt kundër popullatës deçanase, e cila në periudha të ndryshme kohore e ka mbrojtur këtë manastir“.

“Ka dëshmi që njerëzit e kanë dhënë jetën në mbrojtje të tij. Këtë janë të gatshëm ta bëjnë edhe sot. T’i dalin mburojë si mur i gjallë, sepse është vlere e të gjithë neve“-thotë kryetari Selmanaj.

Shpërthimin në një distancë prej rreth njëmijë metrash larg manasitirit të Deçanit, e konfirmoi edhe Shërbimi Policor i Kosovës, i cili pas një kontrolli të detajuar në terren ka gjetur një kornizë të zbrazët granatahedhësi si dhe pranë murit të jashtëm, është
gjetur një predhë tjetër e pashpërthyer, e cila është larguar nga forcat e KFOR-it. 
Sipas zëdhënësit Janjiç, është fjala për një granatë anti-tank në gjatësi pre 64 milimetrash, e cila për shkak të trashësisë së murit mesjetar te manastirit, nuk ka shkaktuar ndonjë dëm të dukshëm.

„Është fjala për njerëz, të cilët përdorin armë kundër një monumenti kulturor të UNESKO-s, të cilët nuk ia duan të mirën popullit dhe të cilët nuk e shohin të ardhmen në një Kosovë të qetë, ku do t’sundojë drejtësia dhe ligji. Ekstremistë të tillë do duhej të izolohen, ndërsa populli t’i përmbahet traditës, ashtu siç ditën ta ruajnë këtë vend me shekuj“-thotë zëdhënësi i Manastirit të Deçanit, Sava Janjiç.

Kryetari i Komunës, Nazmi Selmanaj, e dënon këtë akt si dhe të gjitha sulmet që do të dëmtonin procesin nëpër të cilin po kalon Kosova. „ Kjo goditje nuk është vetëm ndaj manasitirt, por është kundër insistucionit komunal, kundër Kosovës dhe të gjitha përpjekjeve që po bëhen nga Bashkësia Ndërkombtare, për zgjedhjen e statusit të Kosovës. Ky akt ndodh në kohën kur më së tepërmi kërkohet paqe e qetësi!“

Manastiri i Deçanit, i ndërtuar në shekullin XIII, është njëra ndër kishat më të ruajtura të mesjetës, i radhitur në listën e UNESKO-s si pasuri kulturore botërore. Zëdhënësi i manastirit, Sava Janjiç beson në forcat e NATO-s dhe në nje Kosove te re: „Mendoj se forcat e NATO-s mjaftojnë për të ofruar siguri. Edhe Shërbimi Policor i Kosovës, do të bëjë ç’është e mundur për të zbardhur rastin dhe për të sjellë përgjegjësit para drejtësisë. Ne duhet të ndërtojmë një Kosovë, ku të gjithë njerëzit do të jenë të mbrotjur dhe ku do të respektohen vendet shenjta, pavarësisht cilave besime u takojnë. Sepse, kjo është pasuri e përbashkët e të gjithë popullit të Kosovës“.

Sot, Manastirin e Deçanit pritet ta vizitojnë edhe përfaqësues të Këshillit të NATO-s.

Ajetë Beqiraj, DW

Skefer: NATO mundohet të sigurojë atë më të mirën për popullin e Kosovës

2 prill 2007 , Dojçe Vele,Të hënën(dje), 26 përfaqësues të Këshillit më të lartë vendimmarrës të NATO-s, përvec takimit me udhhëqës kosovar dhe ndërkombtar të Kosovës, vizituan edhe komunat për të parë për së afërmi gjëndjen e atjeshme.Pas takimeve të ndara me Ekipin Negociues të Kosovës, udhëheqësit e komunitetit serb si dhe me përfaqësuesit e lartë të pranisë ndërkombëtare në Kosovë, përfaqësuesit e Këshillit Veri-Atlantik vizituan edhe disa komuna rreth e qark Kosovës.

Sekretari i NATO-s, Jap de Hop Skefer i cili këto vizita i bëri në përcjellje të komandantit të KFOR-it, gjeneralit gjerman Roland Kather, mori fshatin Zoqishtë të komunës së Rahovecit, si shembull për një Kosovë të ardhme së cileë, siç tha ai, I janë të domsodoshme vende të reja pune sikur të gjithë qytetarëve të tjerë të Evropës.
 Ndërtimi i 45 shtëpive për të kthyerit serb në këtë fshat multietnik si dhe puna e përbashkët me pjesëtarë të bashkësive të ndryshme etnike, në bodrumin e verës, të privatizuar nga një shqiptar me qëndrim të përkohshem në Amerikë, ishin elementet të cilat sekretarin e NATO-s, e bënë ta pranonte se jo kot „ai, bashkë me Havier Solanën dhe me BE-në, po bënin gjithë çfarë është e mundur që të mundësojnë atë më të mirën për të gjithë qytetarët e Kosovës“.
Sekretari i përgjithshëm i Aleancës Veri-Atlantike, Skefer, në bazën ushtarake të KFOR-it në Rahovec, komunë në pjesën jug-perëndimore të Kosovës, serish deklaroi se forcat e NATO-s janë këtu për të krijuar një vend më të mirë për të jetuar.
„16 mijë ushtarë të NATO-s janë ende këtu për të mbrojtur popullin shumicë dhe pakicat. Për të bërë që situata në Kosovë të jetë e sigurt dhe stabile, në këtë përiudhë tejet të rëndësishme të historisë së saj. Dhe, unë sinqerisht shpresoj se, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara do të gjejë një zgjidhje për të ardhmen e Kosovës.“
Delegacioni i Këshillit të NATO-s, i përbërë prej përfaqësuesve të 26 vendeve anëtare, të hënën vizitoi edhe veriun e Kosovës dhe Manastirin e Deçanit.
Ajete Beqiraj,DW