Rruga rajonale Deçan-Plavë-Vermosh

26 janar 2007, Dojçe Vele, Projekti per asfaltimin e rruges Decan Plave, tashme eshte futur ne agjenden e qeverise se Kosoves. Ky project kapital me nje rendesi te vecante strategjike ka perkrahjen e te tria vendeve dhe pritet te filloje realizmin brenda vitit 2007.

Rrugen rreth e qark nga Deçani ne Plave, me nje gjatesi prej afersisht 130 kiloemtrash, nje tunnel ne gji te Bjeshkes se Belegut do ta shkurtonte ne vetem 43 kilometra.  Rruga e cila do te filloje nga Gryka e Decanit dhe do te vazhdoje deri ne Plave te Malit te Zi, do te shtrihet edhe ne nje pjese te territorit te Shqiperise. Por, se kete project do ta mbeshtese edhe kjo qeveri deshmon shefi I zyres se Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi, I cili kryetarit te Decanit I sjell nje pergjigje nga zyra e kryeminsitrit, Sali Berisha:

 “Kuvendit komunal I solla nje pergjigje nga  kabineti I kryeministrit Berisha lidhur me projektet qe ekzisotjne per ndertimin e rruges Dewcan Vermosh. Shpresoj qe se shpejti do te kemi nje materjal te plote qe  t’ia dergojme kryeminsitrit te Shqiperise dr.Sali berishes.lidhur me detajet e rruges ne menyre qe qeveria e Shqiperise te shohe mudnesit ese si mund te ndihmoje edhe ajo ne forma te ndryshme ne realizmin e ektij projekti”.

Perkrahje nga qeveria e Shqiperise  

Sipas kryetarit te Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selmanajt, ky eshte nje korridor I rendesishem qe do t’I lidh shtetet e rajonit mes vete dhe me Evropen. Ai eshte I kenaqur pse ne kerkesen e parashtruar qeverise se Shqiperise per mbeshtetjen e ketij projekti, merr pergjigje positive:

“Per ne ishte nje kenaqesi qe marrim nje pergjigje nga kryeminsitri Sali Berisha ne kerkesen tone si komune qe iu kemi drejtu qe ta mbeshtese projektin e rruges Decan Plave. Ne morem obligime qe ta kompletojme kete si dosje me te gjitha ato studime qe jane ba dhe natyrisht qe presim mbeshtetjen ne kete project”!

Manastiri i Decanit:”Te mos cenohen interesat e Zones se vecante”

 Kryetari Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selamanaj, nder te gjitha projektet perbrenda komunes se tij, perparesi I ka dhene pikerisht ndertimit te rruges decan Plave. Duke qene se kjo rruge shtrihet 7-8 kilometra pergjate zones se vecante perreth Manasitrit te Decanit, ketu duhet gjetur mundesia qe te mos cenohen interesat e kesaj zone, tha per DW-ne perfaqesuesi i Manastirit te Decanit, igumeni Sava Janjiq.

 “Do te ishte shume e rendsishme qe me kete rast te mos prishet ky qark bukurishe. Ne iu kemi propozuar autoriteteve komunale, qe rruga tranzitore te shtrihet perreth zones se vecante duke krijaur keshtu nje linje tjeter, ndersa rruga ekzistuese te shfrytezohet vetem per automjete te vogla, bicikliste dhe kembesore, te cilet duan te shijojne bukurite natyrore te kesaj zone. Se, paramendoni! Une, si turist vi ketu te shijoje natyren buze lumit dhe para fytyres sime turren kamionet. Kend do ta terhiqte nje peisazh I tille? Asnjeri pra!”

Rruga Decan-Plave-Vermosh perafrim me familjen evropiane

Lidhur me rrugen Decan-Plave e cila parashihet te filloje punimet brenda vitit, edhe Keshilli Nacional Serb shfaqi shqetesimet e veta. Kryetari I Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selmanaj, theksoi se me rrugen e cila shtrihet ne perimeter prej gjashte kilometrash, nuk rrezikohet ekzistenca e zones se mbrojtur. Perderisa shefi I zyres se Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi kete project e cileson si nje rruge afrimi dhe integrimi ne familjen evropiane:

“Eshte nje project zhvillimor qe do te lehtesoje levizjen e njerezve, nje project qe do te afroje me shume ane te ndryshme te Decanit me Plaven,me Gucine me Tropojen me qytete e tjera. Nje project I cili fundja, I pergjigjet parimeve te Bashkimit Evropian se rruga eshte zhvillim, eshte shpejtesi, eshte gjithcka qe ka te beje me afrimin dhe me integrimin ne familjen evropiane”.

Rruga Decan-Plave-Vermosh eshte nder projektet me kapitale te qeverise se Kosoves, perkrah rruges Prishtine-Durres.

Leave A Comment

Your email address will not be published.