Date Archives January 2007

Rruga rajonale Deçan-Plavë-Vermosh

26 janar 2007, Dojçe Vele, Projekti per asfaltimin e rruges Decan Plave, tashme eshte futur ne agjenden e qeverise se Kosoves. Ky project kapital me nje rendesi te vecante strategjike ka perkrahjen e te tria vendeve dhe pritet te filloje realizmin brenda vitit 2007.

Rrugen rreth e qark nga Deçani ne Plave, me nje gjatesi prej afersisht 130 kiloemtrash, nje tunnel ne gji te Bjeshkes se Belegut do ta shkurtonte ne vetem 43 kilometra.  Rruga e cila do te filloje nga Gryka e Decanit dhe do te vazhdoje deri ne Plave te Malit te Zi, do te shtrihet edhe ne nje pjese te territorit te Shqiperise. Por, se kete project do ta mbeshtese edhe kjo qeveri deshmon shefi I zyres se Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi, I cili kryetarit te Decanit I sjell nje pergjigje nga zyra e kryeminsitrit, Sali Berisha:

 “Kuvendit komunal I solla nje pergjigje nga  kabineti I kryeministrit Berisha lidhur me projektet qe ekzisotjne per ndertimin e rruges Dewcan Vermosh. Shpresoj qe se shpejti do te kemi nje materjal te plote qe  t’ia dergojme kryeminsitrit te Shqiperise dr.Sali berishes.lidhur me detajet e rruges ne menyre qe qeveria e Shqiperise te shohe mudnesit ese si mund te ndihmoje edhe ajo ne forma te ndryshme ne realizmin e ektij projekti”.

Pergjegje pozitive nga kryeministri Berisha 

Sipas kryetarit te Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selmanajt, ky eshte nje korridor I rendesishem qe do t’I lidh shtetet e rajonit mes vete dhe me Evropen. Ai eshte I kenaqur pse ne kerkesen e parashtruar qeverise se Shqiperise per mbeshtetjen e ketij projekti, merr pergjigje positive:

“Per ne ishte nje kenaqesi qe marrim nje pergjigje nga kryeminsitri Sali Berisha ne kerkesen tone si komune qe iu kemi drejtu qe ta mbeshtese projektin e rruges Decan Plave. Ne morem obligime qe ta kompletojme kete si dosje me te gjitha ato studime qe jane ba dhe natyrisht qe presim mbeshtetjen ne kete project”!

Manastiri i Decanit:”Te mos cenohen interesat e Zones se vecante”

 Kryetari Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selamanaj, nder te gjitha projektet perbrenda komunes se tij, perparesi I ka dhene pikerisht ndertimit te rruges decan Plave. Duke qene se kjo rruge shtrihet 7-8 kilometra pergjate zones se vecante perreth Manasitrit te Decanit, ketu duhet gjetur mundesia qe te mos cenohen interesat e kesaj zone, tha per DW-ne perfaqesuesi i Manasitrit te Decanit, ati Sava Janjic.

 “Do te ishte shume e rendsishme qe me kete rast te mos prishet ky qark bukurishe. Ne iu kemi propozuar autoriteteve komunale, qe rruga tranzitore te shtrihet perreth zones se vecante duke krijaur keshtu nje linje tjeter, ndersa rruga ekzistuese te shfrytezohet vetem per automjete te vogla, bicikliste dhe kembesore, te cilet duan te shijojne bukurite natyrore te kesaj zone. Se, paramendoni! Une, si turist vi ketu te shijoje natyren buze lumit dhe para fytyres sime turren kamionet. Kend do ta terhiqte nje peisazh I tille? Asnjeri pra!”

Rruga Decan-Plave-Vermosh perafrim me familjen evropiane

Lidhur me rrugen Decan-Plave e cila parashihet te filloje punimet brenda vitit, edhe Keshilli Nacional Serb shfaqi shqetesimet e veta. Kryetari I Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selmanaj, theksoi se me rrugen e cila shtrihet ne perimeter prej gjashte kilometrash, nuk rrezikohet ekzistenca e zones se mbrojtur. Perderisa shefi I zyres se Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi kete project e cileson si nje rruge afrimi dhe integrimi ne familjen evropiane:

“Eshte nje project zhvillimor qe do te lehtesoje levizjen e njerezve, nje project qe do te afroje me shume ane te ndryshme te Decanit me Plaven,me Gucine me Tropojen me qytete e tjera. Nje project I cili fundja, I pergjigjet parimeve te Bashkimit Evropian se rruga eshte zhvillim, eshte shpejtesi, eshte gjithcka qe ka te beje me afrimin dhe me integrimin ne familjen evropiane”.

Rruga Decan-Plave-Vermosh eshte nder projektet me kapitale te qeverise se Kosoves, perkrah rruges Prishtine-Durres.

Nderrim komande ne “Villagio Italia”

25 janar 2007, Radio Kosova, Batalioni “Asseta”, I regjimentit te pare te ushtrise italiane, Granatieret e Sardenjes I cili perfaqeson njesine me te vjeter te armates italiane, me baze ne kampin Sparta ne Decan, pas gashte muajsh misioni ne rajonin e Decanit dhe te Gjakoves, sot iu kthy bazes se tyre ne Rome.

 

Strategji kërkimi për të pagjeturit

23 janar 2007, Dojçe Vele, Qe nga perfundimi i luftes se Kosoves, 8 vjet me pare, edhe rreth 1,500 persona  rezultojnë te pagjetur. Që nga viti 1999 kur këta njerëz humben pa gjurmë, familjarët e të pagjetruve u munduan që në forma të ndryshme të kuptojnë për fatin e tyre. Të vetdishëm pafuqisë së veprimit si individë, ata themeluan shoqatat dhe bënë evidentimin e personave që mungojnë.Ndërsa, në vitin 2001 u themelua Këshilli I Asociacioneve të Familjarëve të të Pagjeturve të Kosovës, nen ombrellën e të cilit veprojnë 19 shoqata. 

Sensibilizimi I opinionit per zbardhjen e fatit te te pagjeturve u bë nëpërmes protestave, grevave të urisë e në forma të tjera. Por, edhe pas tetë vjetësh, fati I shumë prej tyre vazhdon të mbetet mister. Kjo, sipas dr. Haki Kasumit, kryetar I ketij asociacioni, vjen si pasojë e mosorganizimit dhe mungesës së bashkëpunimit mes institucioneve.“Mungon koordinimi në mes të organizatave dhe institucioneve ndërkombtare. Mungon strategjia dhe plani I zgjedhjes së këtij problemi tek ata që kanë marrë këtë përgjegjësi, për të cilët kemi bindjën se disa prej tyre nuk janë të vetdishem për kompleksitetin dhe rëndësinë që ka kjo dukuri e cila ka goditur rëndë një pjesë të madhe të qytetarëve të Kosovës”!
Berisha:”Veshtire te socializohen familjaret mb ite cilet ka ndodh gjenocid”
Sipas Halit Berishës nga Shoqata për Persona të Zhdukur ”Shpresimi”, e cila kërkon edhe 152 nga të 176 të pagjeturit në Suharekë, një qështje e rëndësishme në të cilën duhet punuar është risocializimi I të goditurve: “Është vështirë të risocializojme familjarin, sepse te ne ka ndodh gjenocid ndaj një popullate”-thote Berisha, i cili ka ende vëllaun e pagjetur, viktime mes 48 anëtarët e familjes Berisha, nga masakra e 26 marsit të vitit‘99, në Suharekë.
42 vjecarja Gjyle Haziri nga Mitrovica, e cila për një kohë të gjatë kishte bashkëshortin e pagjetur, tashmë jeton vetëm me djalin në kushte të rënda ekonomike.   “Me një social jetoj prej 50 eurove. Qe tetë muj ma paten ndalë edhe socialin, si m’i pat bo djali pesë vjet. Ky tash nuk ësahtë I aftë për punë!”
 
 “Për jetimat s’kujdeset kurrkush as për familajret. Jemi anashkalu totalisht,si në shkollim  si në punësim. Vec fjalë e kurrgjo. Fjalë jena mbush, por le të shihet puna!”-thote Antigona Hasanit nga Mitrovica, vetëm në vitin 2005 I janë kthyer mbetjet mortore të vellait 32 vjecar, I cili ia la pas vetes një djalë.
Qerkini:”Kthejne koken anash, se ne flasim per te pagjeturit tane e ata duan te flasin per te ardhmen”
Ferdeze Efendia, nga shoqata “Thirrjet e nënave” në Gjakovë pas thirrjes se një nëne me djalë të pagjetur, sjell përgjigjen e tyre: “Prit për momentin se nuk është koha. Të marrim pavaresinë e mandej do të shohim!” Ndërsa, Bajram Qerkini, nga Shoqata për Persona të Pagjetur “Kujtimi”, në Mitrovicë, sjell përvojën e tij: “ Ah po! Kem shumë ndihmë të madhe që si t’na shohin thonë: ”Qe këta po na bajnë zhurmë dhe kthejnë kryet tjetërkah. Shume të madhe e kemi mbështetjen sidomos prej qeverie e prej këtyre komisioneve që ata I zgjedhin vet. Si t’na shohin thonë: ”Qe, erdhën këta e na prishin edhe muhabetin. Se, ky do të flas për të pagjeturit e na duhet të flasim për të ardhmen!”
Kasumi:”Me strategjine per te pagjeturit synohet koordinimi i punes se shoqatave per zbardhjen e fatit te tyre”
Nderkohe eshte hartuar Strategjia per Kerkimin e Personave te Pagjetur, me ane te se ciles synohen iniciativa te perbashketa per zbardhjen ete pagjeturve, thote Dr. Haki Kasumi, nga Këshilli Koordinues i Asociacioneve të Familjareve të të Pagjeturve të Kosovës: “Qe 19 shoqata që veprojnë aktualisht në Kosovë, te bashkuara te bejne perkpjekje te koordinojne punen  e tyre dhe zëri I tyre të dëgjohet më lart. Të ushtrojmë ndikimin tonë te pushtetarët tanë dhe te organizatat ndërkombtare të cilat veprojnë në Kosovë, që të kemi institucione profesionale të cilat do t’I qasen në mënyrë serioze dhe do ta mbyllin këtë faqe të errët të historisë sonë”.
Edhe pas tetë vitesh të përfundimit të luftës në Kosovë, jane rreth 1500 persona për fatin e të cilëve nuk dihet asgjë.

Te deportuar nga Kosova-Te vrare ne Malit te Zi

12 janar 2007, Radio Kosova, Prej 18 prillit deri me 10 qershor te vitit ’99, ne territorin e Rozhajes jane vrare 21 refugjate nga Kosova. Asnje prej tyre nuk ishin pjesetare i njesive ushtarake apo paraushtarake. Ata ishin refugjate civile, pleq gra dhe femije. Avokati i viktimave Velja Muriq premton se do te kerkoje drejtesi nderkombtare .

Pas eskalimit te njohur te dhunes nga policia dhe ushtria serbe ne Kosove, e intensifikuar vecanerisht ne pjesen e pare te vitit ´98, nga territori I Kosoves e vecanerisht nga Rajoni I Pejes, nje numer I madh I te zhvendosurve kaloi kufijte e Malit te Zi. Mjerisht, atje ku shpresonin te gjenin shpetimin per vete dhe familjet e tyre, 21 prej tyre gjeten vdekjen, thote Velija Muriq, kryetar i Komitetit te Avokateve per te Drejtat e Njeriut ne Mal te Zi.“Ne mes te te vrareve nuk ka qene asnje njeri I cili I ka takuar ndonje njesie ushtarake apo para ushtarake. Pra, jane vrare civilw, gra, pleq dhe femije. Me kete rast do te doja te permend se ne vendin Kallugjerski Llaz, viktima e pare ka qene Labinot Kastrati nga Nabergjani, djalosh 12 vjecar, vella i vetem mes gjashte motrash I cili po i sillte uje kolones se refugjateve e cila nderkohe po pushonte”-thote avokati Muriq.

Me 1999, ne territorin e Malit te Zi u vrane 21 refugjate nga Kosova  

Hetimet lidhur me kete I ka zhvilluar gjykatesi hetues I gjyqit ushtarak, Milladin Joksimovic, I cili ka konstatuar se vertet ne ate vend jane vrare gjashte njerez. Perderisa ne po te njejten dite jane vrare edhe dy te tjere, njeri ne nje shtepi ndersa tjetri rruges per ne Rozhaje. Duke e pare se ky krim per shtate vjet kaloi ne heshtje, avokati per te drejtat e njeriut, Velija Muric, ne qershor te vitit 2005, ngriti aktpadine te prokurori shteror I Malit te Zi prej te cilit nuk pati nje reagim.

“Une konsideroja se kjo sjellje vjen per arsye politike, si per shkak te referendumit ne Mal te Zi, per shkak te zgjedhjeve jo te largeta, etj. Por, fatkeqesisht ne kete rast eshte ne pyetje mungesa e vullnetit per t’u mbrojtur te drejtat e njeriut ne ate territor”,-thote avokati Muric, i cili paralajmeron se do te kerkoj drejtesi ne instancat me te larta nderkombtare.

Drejtesi nderkombtare per refugjatet e vrare ne Mal te Zi

“Une keto dite kam pergatitur nje raport special per Organizaten Nderkombtare per te Drejtat e Njeriut, Amnesty International, nga e cila do te kerkoj qe permes qeverise se Malit te Zi te beje cfaredoqofte, qe fajtoret per krimet e kreyra te sillen para gjyqit. Poashtu, kam pergatitur kerkesen te cilen do t’ia dergoj Keshillit te Evropes, qe ato institucione nderkombtare poashtu te ndikojne ne vendimet e prokurorit shtetor”.
Sipas Komitetit te Avokateve per te Drejtat e Njeriut ne Mal te Zi, prej 18 prillit deri me 10 qershor te vitit ’99, ne territorin e Rozhajes jane vrare 21 refugjate nga Kosova, nder ta, pleq, gra dhe femije. Por, perkunder faktit se mjetet e informimit kane permendur shume emra te mundshem, vecanerisht komandant te ushtrise se athershme serbe, deri me tani askush nuk eshte shpallur fajtor per kryerjen e ketyre krimeve.

Muharremi:”Shqiperia do te mbeshtes ndertimin e rruges Deçan-Plave-Vermosh”

12 janar 2008, Radio Kosova, Ambasadori i Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi, sot qendroi ne komunen e Decanit. Ai me kete rast konfirmoi perkrahjen e qeverise se Shqiperise per ndertimin e rruges rajonale Decan-Plave-Vermosh.

“Decani perfaqeson nje periudhe te vecante te historise sone kombtare dhe te perpjekjeve shumevjecare per clirimin e Kosoves, te cilat vazhdojne me realizimin e detyrave ne kuader te pavaresise se Kosoves”-tha Sot Shefi I zyres se Shqiperise ne Kosove,Bujar Muharremi, gjate vizites ne Komunen e Decanit. Muharremi me kete rast solli nje pergjigje edhe nga kabineti I kryeministrit Sali Berisha sa i erket ndertimit te rruges nderrajonale Decan-Plave-Vermosh.
“Kuvendit komunal I solla nje pergjigje nga qeveria e Shqiperise lidhur me projektet qe ekzisotjne per ndertimin e rruges Decan-Vermosh. Shpresoj e se shpejti do te kemi nje materjal te plote, ne menyre qe qeveria e Shqiperise te shohe mudnesite se si mund te ndihmoje ne realizmin e ketij projekti zhvillimor, i cili do te afroje me shume ane te ndryshme te decanit me Plaven,me Gucine me Tropojen me qytete e tjera te Shqiperise.Si nje project I cili fundja, I pergjigjet parimeve te Bashkimit Evropian”-tha Muharremi.
Muharremi:”Presim projektin e detajuar qe te mundesojme realizimin e tij”
Kryetari I Kuvendit Komunal te Decanit, Nazmi Selmanaj: “Per ne ishte nje kenaqesi qe sot marrim nje pergjigje  nga kryeministri Sali Berisha ne kerkesen tone si komune qe ta mbeshtese projektin e rruges Decan-Plave.Pra,ne morem obligime qe ta kompletojme kete si dosje me te gjitha ato studime qe jane ba dhe natyrisht qe presim mebshtetjen ne kete project”!
Nder projektet e perbashketa, binjakezim i Decanit me qytete te Shqiperise
Shefi i zyres se Shqiperise, Bujar Muharremi permendi edhe projekte te tjera ne vazhdmiesei, sic eshte mundesia e binjakezimit te Decanit me qytete te Shqiperise, si dhe ne mundsine e shfrytexzimit te bukurive natyrore te kesaj qyteze, duke premtuar perkrhajen e plote te shtetit te tij. Me kete rast ai solli ne pah edhe nje here qendrimin e shtetit te tij lidhur me pavaresine e Kosoves:  “Pavaresia e Kosoves eshte nje faktor paqe, stabiliteti dhe perparimi I te gjithe rajonit te Ballkanit.Ky eshte qenrimi I njohur I qverise  se Shqipwrise! Minsitri I jashtem Besnik Mustafai, thote: “Termat qe shoqerojne pavaresine,jane terma te pekohshme,kalimtare. Bishtat e pavaresise bien gjate rruges dhe ngelet vetem pavaresia “-tha ne fund shefi i Zyres se Shqiperise ne Kosove, Bujar Muharremi.

Dëmtime të mëdha në masivin e pyjeve te Deçanit

11 janar 2007, Radio Kosova, Prerje te pakontrolluara te cilat po vazhdojne, kane demtuar ne mase te madhe pyjet e Decanit. Sipas eksperteve, demtimet e medha ne masivin e Bjeshkeve te Nemura, perligj Ligji per Pyjet, I aprovuar para tri vjetesh ne Parlamentin e Kosoves. 

Bazeni kryesor I pyjeve ne Kosove gjendet ne komunen e Decanit. Ai  shtrihet ne nje siperfaqe mbi 19 mije hektar dhe sipas eksperteve te pylltarise, ka nje kapacitet te rritjes vjetore prej 60 mije meter kub.
Mushkolaj: “Ligji eksistues perligj demtimin e pyjeve”
Ligji ekszitues mbi pyjet vetem sa perligj demtimin e pyjeve dhe mundeson manipulimin me te madh nga ooperatoret ekonomik-mendon Musa Mushkolaj, drejtor I Drejtoratit per Bujqesi ne komunen e Decanit. “Supozohet qe nje kamion tre aksesh I cili ka kapacitet bartjeje deri ne 25 metra kub bie dhe percillet me 13 14 e kurre mbi 15 meter kub,qe mendojme se nuke shte reale dhe aty kja gjithehere mbingarkese mbi tre apo kater metra kub e cila ne cdo bartje brenda dite,mkater pese kamione,rrit nje shume bajagi te madhe”-thote Mushkolaj.
Pyjet, zonat me te rrezikuara nga faktori njeri
Vjedhjet ilegale dhe gjysme legale kane futur pyjet e Bjeshkeve te Nemura ne listen e zonave me te rrezikuara nga faktori njeri.
Musa Mushkolaj:  “Dy zona te cilat pothuaj se teresisht kane humbur identitetin e pyejeve te larta jane Jedova dhe Budoshi, duke mos perjashtuar as Bjeshket e Isniqit…flas per pjesen ku eshte me I zhvilluar druri teknik,kryesiht bredhi dhe ahu”.
Sipas drejtorit, Musa Mushkolaj, ne baze te ligjit mbi pyjet, komunes I takojne 20 % te vleres se trungut te prere ne cung. Mirepo, perkunder konfirmimit te Agjencionit te Pyjeve se ata kane bere pagesen, qe nga viti 2003, kur edhe eshte bere miratimi I ketij ligji, asnje nga keto mjete nuk jane derdhur ne bugjetin komunal te Decanit.  Ndersa, ne baze te nje raporti te ofruar nga Agjencioni I Pyjeve, vetem ne nente mujorin e fundit komunes se Decanit I takojne rreth 34 mije euro.

E kremta e Krishtlindjeve në Manastirin e Deçanit

7 janar 2007, Dojçe Vele, Pas një agjerimi disajavësh, pjesëtarët e besimit ortodoks, të dielën kremtuan festën e  Krishtlindjeve. Kjo festë u kremtua edhe në Manastirin e Decanit.
 

Në liturgjinë e mëngjesit, në Manastirin e Decanit, morën pjesë komandanti I KFOR-it, Roland Kather dhe shefi I UNMIK-ut, Joachim Rucker, I cili e cilësoi atë si shumë të vecantë, si dhe pjesëtarë të OSBE-se. Me kete rast, igumeni i manastirit Sava Janjic nder te tjera u shpreh se“Deshiron që për ne të gjithë të bëhet më mirë! Që Kosova të jetë një shoqëri ku të gjithë qytetaret, pa marrë parasysh përkatesinë etnike dhe fetare, të jetojnë në paqe, bashësi dhe në respect të ndërsjellë për traditat e njëri-tjetrit. Kjo është e vetmja mënyrë që Kosova si shoqëri të kthehet më shpejt kah Evropa, ku edhe përket!”

 

Ne manastir edhe sivjet kishte serbë nga Kosova por edhe nga Serbia, njëri ndër të cilët ishte edhe studenti I teologjisë, 26 vjecari Aleksander Milovanovic, te cilin e gjejme teksa kendon zevogel nje kenge kishtare brenda mureve të veshura me afreske të ruajtura mirë. Dhe, meqënse është vizitë e tij e parë, ai shprehet se:

“Manastiri I Deçanit është hyjnor!”

Por, ne festen e Krishtlindjeve Ortodokse edhe sivjet mungojne shqiptaret dhe perfaqesues te komunes se Decanit, dukuri e cila vazhdon tash tetë vjet  pas perfundimit te lfutes se Kosoves me ’99.  Sipas Nazmi Selmanajt, kryetar I komunës, kjo ka ndodhur sepse nuk kishin ftesë. Ndërsa, ati I manastirit Sava Janjic, këtë anashkalim arsyeton me ndërtimet në Zonën e Vecantë përreth Manastirit, për shkak të së cilave janë acaruar marrëdhëniet. Por, duke qenë se Krishtlindjet janë festë e paqes, dashurisë dhe mirëkuptimit në mes njerëzve, zëdhënësi I manastirit nuk përjashton mundësinë që Krishtlindjet e ardhshme t’I presin sipas traditës, “në një fqinjësi të mirë”.

“Po gjithsesi. Shpresojmë se do të kemi mundësi të jemi bashkë në këto festa të mëdha. Është dicka krejt e natyrshme ardhja e fqinjëve tanë që këto festa fetare t’I kremtojmë bashkë, sic ishte tradita. Por, për të bërë të njëjtën serish, ne duhet të arrisim një shkallë më të lartë besueshmërie, të cilën shpresojmë se do ta kemi në të ardhmen!”-thote Janjiq.
Manastiri i Decanit I cili është një ndërthurje e traditave kulturore mesjetare bizantine dhe perëndimore, është monumenti i parë kulturor i Kosovës, I përfshire në listën e trashëgimisë botërore të UNESKO-s. Dhe, ndonëse shumë objekte fetare kanë pësuar gjatë historisë, falë shqiptarëve të cilet jane te vetdishem se ai eshte ndertuar mbi themelet e nje kishe katolike,  Manastiri I Decanit që nga ndërtimi I tij në shekullin XIII-të ka mbet I paprekur.  

Dëmshpërblim për rozhajasin Sokol Rugovac i cili u anatemua me emrin “Milo”

5 janar 2008, Radio Kosova, Lenda e shtetasit te Malit te Zi me origjine nga Rugova, Sokol Rugovac, te cilit ne vitin ´98, policia serbe me saldues elektrik ia shkroi ne kraheror emrin Milo, pas tete vjetesh, arriti epilogun me nje demshperblim prej 8.250 eurosh.

Me 12 prill te vitit 1998, 38 vjecari Soko Rugovac, I cili i kish ardhur per vizite tezes se semure, ne Peje, derisa po kthehej me Tax-i per ne Rozhaje, u ndalua nga policia serbe dhe u dergua ne stacionin e policise. Ai u maltretua per dy ore te tera dhe me te deklaruar se ne zgjedhjet presidenciale kishte votuar per Millo Gjukanovicin, te dy policet ne anen e majte te kraherorit, me saldues elektrik ia shkruan mbishkrimin “Millo”. Avokati I tij Velija Muric thote per Radio Kosoven se: “Une vertet kam jetuar me bindjen se njeriu I fundit I anatemuar brenda territorit te Evropes ka mbetur Matija Gubec.Por, ne vitin 1998, ne Peje, ndodhi po e njejta, kur policia serbe per dy ore te tera keqtrajtoi rozhajasin, Sokol Rugovac, vetem per faktin se deklaroi se ate vit kish votuar per kandidatin e athereshen per kryetar, Milo Gjukanovicin. Atij, ne anen e majte te kraherorit, me saldues elektrik iu vizatua emri Millo si dhe disa kryca perreth, gjurme te se ciles plage do t’I bart gjer ne fund te jetes”.

Demshperblim per dhembje fizike,shpirterore dhe frike deri ne vdekje

Atebote, avokati I tij Velija Muric, ngriti aktpadine per kompenzimin e dhembjes fizike, shpirterore, frikes e cdo gjeje qe bart me vete nje akt I tille. Por, pas shume proceseve gjyqesore, pritjeve te lendes, shtyrjeve e nderprerjeve, sipas vleresimit te demit te gjitha natyrave, ne vitin 2004, nga gjykata e Serbise I eshte ofruar shume prej 8,200 eurosh: 3,500 euro per dhembjen fizike , 1,250 euro per dhembjet shpirterore dhe 1,250 euro per friken deri ne vdekje. Kete vendim keto dite e ka vertetuar Gjykata e Larte ne Bjello Polje, ndersa demshperblimi prej 8,250 eurosh do te paguhet me kamate qe nga dita kur u mor vendimi.

Avokati Muriq:”Sokol Rugovac u anatemua vetem per faktin se ishte shqiptar”
Avokati Velija Muric thote se perkudner thirjeve te shoqatave te panumerta per te drejtat e neriut, prokurori I publik I republikes se Serbise, nuk ka ndermarre asnje hap per torturen ndaj klientit te tij.

“Une, duke perfaqesuar interesat e klientit tim Sokol Rugovac, si dhe bindjen se tij se ajo shume eshte mizore, kam vendosur qe t’I drejtohem instances me te larte te gjyqit  te Malit teZi, qe kjo gjykate te rushqytoj kete lende .E nese nuk jam I kenaqur,une do t’e drejtohem per te drejtohem edhe Gjykates per Mbrojtjen e te Drejtave te Njeriut ne Strasburg. Ky eshte nje rast I ngjashem me keqtrajtimet e njohura te shqiptareve nga ana e policise serbe. Sokol Rugovac eshte keqtrajtuar vetem per faktin se eshte shqiptar si dhe per shkak se ka deklaruar se ka votuar per Milo Gjukanoviqin, i cili atebote ishte kundershtar i qeverise se Sllobodan Milloshevicit”. 

Avokati Velija Muric I cili njeherit eshte edhe kryetar I Komitetit te Avokateve per Mbrojtjene e te Drejtave te Njeriut ne Mal te Zi, ka ngrit kallzime penale edhe per vrasjen e 21 refugjateve te Kosoves nga policia jugosllave,  ne territorin e Rozhajes, ne muajin prill-maj te vitit 1999.

Gershetim festash në prag të Vitit te Ri

1 janar 2007, Dojçe Vele, Krishtlindja dhe Bajrami u kremtuan me nje fryme paqeje dhe tolerance fetare nga te gjitha komunitetet. Perderisa, nata e nderrimit te motmoteve ne kryeqytetitn e Kosoves u prit nen qiellin e hapur me urimin qe ky vit te sjell zgjidjen perfundimtare te statusit te Kosoves.
I perbashket per zgjidhjen perfundimtare te statusit te Kosoves, ne Vitin e Ri, 2007
Situata e sigurise ishte krejt e qete dhe kaloi pa asnje incident, perderisa ne sheshet e te gjitha qyteteve te Kosoves, me shkendijat e fishekzjarreve degjohej .

Naten e pare te festes se Vitit te Ri, shumica e popullit te Kosoves, sipas tradites e priti neper familjet e tyre. Nderkaq, ne kete nate me mot te mire qe te kujtonte pranveren, mijera te tjere ishin mbeldhur ne sheshin e Prishtines nen qiellin e hapur, per te uruar njeri-tjetrin: “Gezuar Vitin e Ri!”
Ne oren e nderrimit te motmoteve, lideret politik dhe autoritetet me te larta nderkombtare iu bashkangjiten qytetareve ne sheshin e Prishtines. Presidenti Sejdiu vizitoi kliniken obstetrike per te pergezuar dy lindjet e para, perderisa kryeministri Qeku vizitoi familjaret e te pagjeturve, te cilet festen e kremtuan ne rruge, ne shenje proteste per fatin ende te pazbardhur te te dashurve te tyre.
Edhe ne dy netet e tjera te se kremtes, te cilat me shume u festuan ne hotele dhe restorane, kishin nje urim te perbashket. Bindjen, se Kosova po hyn ne vitin e madh e historik kur edhe do te behet njohja formale e pavaresise, e cila sipas shumices se popullates eshte arritur ne vitin ’99.
 Presidenti I Kosoves Fatmir Sejdiu, ne mesazhin e tij uroi qe viti 2007 te mbetet ne histori si vit I ndritur I njohjes se pavaresise se Kosoves.
Shefi I UNMIK-ut Joachim Rucker, vitin qe lame pas e konsideroi si vit te sfidave te medha por poashtu edhe vit  uniteti dhe I progresit te madh per Kosoven ne apektin e implementimit e standardeve. Perderisa, komandanti I KFOR-it, Roland Kater, ne mesazhin e tij te urimit tha se  beson se viti 2007 do te jete vendimtar dhe se rekomandimet e te derguarit te posaqem Marti Ahtisarit ne muajin e ardhshem, do te sjellin vendimet per te ardhmen e Kosoves, dhe se ai bashke me te 16 mije ushtaret e KFOR-it nga 36 kombe, jane me popullin e e Kosoves dhe do te mbesin me sherbim atje,aq gjate sa edhe ju kerkohet.
Populli I Kosoves I cili vitin e qe lame pas e percolli  me Krishtlindjet, Kurban Bajramin dhe me festen e nderrimit te motmoteve ne nje ne nje fryme paqeje dhe tolerance nderfetare, vitin 2007 do te filloje me festen e  krishtlindjeve ortodokse te cilat kremtohen me 8 janar.