Date Archives December 2006

Deçani shënon Ditën e Veteranit te UÇK-së

30 dhjetor 2006, Radio Kosova. Sot, ne kompleksin memorial “Deshmoret e Kombit” ne Gllogjan, u shenua Dita e Veteranëve te Ushtrise Clirimtare te Kosoves.  Shenimi i 16 vjetorit te levizjeve te para te armatosura, filloi me marshin e njesive ushtarake te veteraneve te luftes se UCK-se nga fshati Irzniq per ne Gllogjan, ku vune kurora lulesh mbi varrezat e deshmoreve. Manifestimi qendror filloi ne Kompleksin Memorial “Deshmoret e Kombit”, ne pranine e Trupave Mbrojtese se Kosoves, strukturave komunale, te shoqatave te dala nga lufta, te familjareve te deshmoreve dhe invalideve… Read More

OVL shënon Ditën e Veteranit të UÇK-së

30 dhjetor 2006, Radio Kosova. Sot, ne kompleksin memorial ne Gllogjan, Organizata e Veteraneve te Luftes me shenimin e Dites  se Veteranit te Ushtrise Clirimtare te Kosoves, kujtoi rrugetimin e tyre te gjate per clirim si dhe renjen e bashkeluftetareve te tyre ne altarin e lirise.  Shenimi i 16 vjetorit te levizjeve te para te armatosura, filloi me marshin e njesive ushtarake te veteraneve te luftes se UCK-se nga fshati Rrezar per ne Gllogjan, ku vune kurora lulesh mbi varrezat e deshmoreve.  Ne prezencen e eproreve te ushtrise clirimtare, te… Read More

Fondi i grabitur i pensionistëve kontributdhënës edhe më tej në Serbi

29 dhjetor 2006, Dojçe Vele, Sindikata e Pensionistëve dhe Invalidëve të Punës e Kosovës, me ë1 dhjetor të vitit 1998, gjithsejt numëronte 91 mijë e 6ë5 kontributdhënës, (91.6ë5), të cilët kanë deponuar kontributet për sigurim pensional invalidor. Kjo shtresë e pupullatës tashmë nga Bugjeti I Konsoliduar I Kosovës, paguhet me vetëm 40 euro në muaj, duke u shndërruar kështu nga kontributdhënësit në skamnorë. Ndërkohë që Kosova kremtonte festat e fundvitit, pensionistët e të gjitha kategorive “kremtuan” tetëvjetorin e mohimit të të drejtave elementare, të degradimit, të shpronësimit si dhe të… Read More

Manastiri I Decanit presione-Komuna e Decanit ne aksion

28 dhjetor 2006, Radio Kosova. Presionet e Manastirit te Decanit rezultuan me nje vendim te komunes se Decanit, per demolimin e objektit montazh te restoranit “Gryka e Decanit”. Objekti konsiderohet te jete ndertuar ne Zonen me Rendesi te Vecante te Manastirit te Decanit, e shpallur nga UNMIK-u ne prill te vitit 2005.    Punimeve gati dy mujore me nje investim prej 15 mije eurosh ne nje terrase femijesh prane restoranit Gryka e Decanit, pas pak ditesh do t’i zhduket edhe gjurma e fundit. Sepse, sot filloi rrenimi i tij ne… Read More

Rrenohet objekti shtese i restoranit “Gryka e Decanit”

28 dhjetor 2006, Radio Kosova, Me nje vendim te leshuar sot nga sherbimi i inspekcionit prane Kuvendit Komunal te Decanit, ne pranine e inspekcionit dhe te ShPK-se filloi demolimi I objektit shtese te restoranit Gryka e Decanit, I cili konsiderohet te jete ndertuar ne Zonen me Rendesi te Vecante te Manastirit te Decanit, te shpallur nga ish-kryeadministratori Petersen, ne prill te vitit 2005.  Punimeve gati dymujore me nje investim prej 15 mije eurosh ne nje terrase femijesh prane restoranit Gryka e Decanit ne Decan, pas nje jave s’do t’iu mbetet… Read More

Raportimet kontestuese te mediave serbe vene ne levizje zyrat diplomatike

27 dhjetor 2006, Radio Kosova, Deklaratat e fundit ne mediat serbe per investime te paraljmeruara afer Manastirit te Decanit, kane vene ne levizje zyrat diplomaitke ne Prishtine. Kreu i komunes se Decanit Nazmi Selmanaj, hodhi poshte deklarata te tilla, perderisa perfaqesues te Zyres amerikane zhvilluan me kryetarin nje takim te mbyllur. Perfaqesuesit e Zyres Amerikane ne Prishtine, nuk u prononcuan per media lidhur me takimin e mbyllur ne Komunen e Decanit. Mirepo, nga burime tjera mesojme se kjo vizite ka te beje me deklaratat e fundit ne gazetat beogradase se… Read More

Perspektive e re per hidrocentralin e Deçanit

26 dhjetor 2006, Dojçe Vele, Procesi I privatizimit në Kosovë, përkrah ngritjes së ekonomisë, zbut papunësinë. Një ndër projektet me investime kapitale në kuadër të këtij procesi I cili njëherit zbut edhe problemin e furnizimit me energji elektrike, është privatizimi I ish-hidrocentralit Kozhnjer, në Decan, me emer te ri dhe perspektive te re.    Rruga dhjetëkilometërshe përgjatë Grykës së Decanit, mbi të cilën ngriten bjeshkët e mbuluara me borë, na con tek hidrocentrali Lumbardh. Drunjtë shtatlartë perqafojnë qiellin e hirtë, I cili s’pushon të reshurat, sikur ta dinte se një… Read More

Viktimat dhe të mbijetuarit-Ballafaqimi me te kaluaren dhe te tashmen

20 dhjetor 2006, Dojçe Vele, Në Vermicë të Prizrenit, të mërkurën(20 dhjetor), përfundoi punëtoria tre ditore e projektit ”Qartësimi I fatit të personave të zhdukur gjatë konflikteve të armatosura në ish Jugosllavi”, konretisht “Viktimat dhe të mbijetuarit: Ballafaqimi me të kaluarën dhe me të tashmen”. Kjo punëtori është organizuar nga Programi për Iniciativë të Shoqërisë Civile(ICMP), mundesuar nga Charls Stewart Mott Foundation. Ky projekt që implementohet në gjithë Rajonin e Ballkanit, me qëllim të përgatitjes së grupeve etnike për ballafaqim me të kaluarën si dhe për zgjidhjen e konflikteve, ka… Read More

Vështirësitë e rikthimit në fshatrat malore Jasiq dhe Gjocaj

18 dhjetor 2006, Dojçe Vele. Për shkak të shkatërrimeve masive dhe zonës së minuar nga forcat serbe, rikthimi i banorëve pas luftës në të dy fshatrat malore Jasic dhe Gjocaj ka qënë i pamundur. Kusht primar për rikthimin në këto fshatra tashmë të shkretuara është deminimi. Junikasit, menjëherë pas luftës me donacione dhe më vetkontribut, mundësuan rifillimin e jetës normale. Por, edhe pse në dy fshatrat rrëzë bjeshkëve të Gjeravicës, Jasiq dhe Gjocaj, vërshuan shoqata të ndryshme vendore dhe ndërkombtare për deminim, shtrirja e gjërë dhe minimi i dendur në… Read More

Istog: THV gjermane mbyll misionin në Kosovë

13 dhjetor 2006, Dojçe Vele, Pas veprimit të saj në Kosovë që nga viti ’98 organizata qeveritare gjermane Bundesstadt Technisches Hilfsëerk, (Org.për Ndihmë teknike dhe bashkëpunim), me një ceremoni të pranim dorëzimit të çelësave të automjeteve, dje, në Istog, paralajmëroi përmbylljen e misionit të vet në Kosovë. Organizata qeveritare gjermane THW, që nga qershori I vitit ’98 dha  një konbtribut të madh në ngritjen e infrastructurës, në kthimin e të zhvendosurve e në shumë sfera të tjera me interes për popullatën e Kosovës. Puna tetë vjecare e kësaj organizate, me… Read More