Date Archives November 2006

28 nentori ne Decan kremtohet me aktivitete te shumta

28 nentor 2006, Radio Kosova, Festa kombtare e flamurit, ne Decan u kremtua me aktivitete te ndryshme kutlurore e sportive. Asaj i paraprine edhe inaugurime, programe kutlruroe dhe gara sportive.

Atmosfera festive, valimi i flamujve kombtar dhe te aleateve si dhe radhet e gjata te valleve nen tingujt e muzikes, ishin nje ilustrim I vogel I dasmes se madhe kombtare, ne kete kend te Kosoves. Perderisa ekspozitat e hapura ne Javen e Muzeut, me fotografi kullash dhe me eksponate te vjetra, organizuar nga Drejtorati per Kulture Rini dhe Sport I Kuvendit Komunal te Decanit ne bashkepunim me Muzeun Komunal perbrenda ketij drejtorati, vazhduan te qendrojne te hapura per vizitoret gjate gjithe muajit nentor.  Qindra qytetare shenuan kete pervjetor te lavdishem me nje manifestim solemn, te organizuar nga Forumi Rinor I LDK-se Dega ne Decan ne bashkepunim me Kryesine e Deges se LDK-se, te kesaj qyteze.
„Ky flamur ka ngjyren dhe cmimin e gjakut te te reneve per lirine tone”-ishte motoja me te cilen vazhdoi manifestimi I filluar qe dje ne Decan, per nder te 28 nentorit, prej ku delegacionet e komunes se Decanit si dhe te pilot njesise komunale te Junikut, bene homazhe dhe vune kurora lulesh mbi varret e deshmoreve te rene per liri.
Manifestimi qendror filloi me Himnin Kombtar dhe me nje minut heshtjeje, duke nderuar flijimin e deshmoreve dhe martireve dhe vepren e pavdekshme te presidentit te ndjere, Ibrahim Rugova.  Aktiviteteve iu parapriu edhe inaugurimi I projekteve te ndryshme infrastrukturore, nga bugjeti I Kuvendit komunal, bugjeti I konsoliduar I Kosoves, KFOR-I, komuniteti dhe donatoret, nder te cilat edhe ojekti i I ambulances emergjente prane Qendres per Mjekesi Familjare ne Decan. Realizimin e ketij prrojekti ne vlere prej 50,000 eurosh e mundesoi organizata IOM; projekti I dyte ne Decan dhe I 173-ti me radhe ne te gjithe Kosoven. Vazhduan aktivitete sportive me gara vrapimi te nxenesve te shkollave te kesaj komune si dhe Turniri i Shahut, organizuar nga Klubi I Shahut, “Zeqe Hasaj” ne Decan, ku po marrin pjese garues nga fshatrat e komunes se Decanit. 
Qiellin kohe pas kohe ndriconin fishekzjarret, si shkendija qe pershendesnin kremten e kesaj dite te madhe, me shpresen qe 18 nentori tjeter te kremtoj edhe pavaresine e Kosoves. Ndersa, aktivitetet kulturoro-sportive do te zgjasin edhe neser, per te shenuar kete date te pervjeterove te lavdishem te kombit shqiptar.

Junik: Procesi i decentralizimit

27 nentor 2006, Radio Kosova, Procesi I decentralizimit të pushtetit lokal në Rrafshin e Dukagjinit filloi me shpalljen e fshatit Junik, pilot njësi komunale. Por, si cdokund tjetër, edhe kjo zonë po përballet me kundërshtimet e banorëve të fshatrave decanase që përfshihen nën administratimin e kësaj komune në formim.

Me procesin e decentralizimit në komunën e Decanit, fshati më I madh ne Kosove, Juniku, ka fituar statusin e komunës. Mirëpo, ideja që të bëhet komunë ishte e vjetër me dekada. Këtë hap komuna e Decanit e mbështeti që nga fillimi.
Kryetari I kësaj komune, Nazmi Selmanaj:
“Ka qënë edhe një ëndërr e kahmotshme e Junikut që të bëhet komunë, prandaj e kemi përkrah dhe mbështet. Mirëpo, të them të vërteten, nuk kaloi edhe aq lehtë, meqënse nën ombrellën e tij u përfshinë tri fshatra të cilat gjeografikisht nuk përkojnë me Junikun, institucionet u përballen më”.
Pilot komuna e Junikut tashmë përfshin pesë zona kadastrale: Jasiqin, Gjocajn, Junikun, Vokshin, Sllupin dhe Rastovicën. Mirëpo, banorët e tri fshatrave: Sllup, Voksh dhe Rastavicë, janë  të vendosur për të mbetur pjesë e komunës së Decanit, gjithnjë duke vlerësuar se interesat qytetare më mirë mbrohen nën ombrellën e komunës së Decanit, me të cilën gjeografikisht janë më afër.
“Nuk ndahet. Ose le t’shkon Rajoni I Vokshit komplet me nje komune ose le te rrije komplet aty ku eshte. Rajoni I Vokshit s’ka mudnesi me u shkeput. S’ka mundesi! Sikur me I marr qeta dy gishta me ia qit qesaj dore, a ka mundesi? Nuk ka mundesi me vepru me ndonje operacion”-thotë njëri nga përfaqëseusit e të tria fshatrave.
Përfshirjen e tri fshatrave të Rajonit të Vokshit nën ombrellën e pilot komunës së Junikut, banorët e kundërshtuan me anë të peticionit.
Kryetari I komunës së Decanit, Nazmi Selmanaj, sjell hollësi:
“Nënahkrimet janë përcjell në Ministrinë e Pushtetit Lokal, ku na ka ardhë një letër që pranohet kërkesa e këtyre fshatrave dhe mbeten në gjëndjen e mëparshme. Pilot njësia mbetet vetëm komuna kadastrale Junikut. Mirëpo, kjo është në kundërshtim me rregulloren e nënshkruar nga ish-përfaqësuesi special, Petersen, ku sipas saj përfshihen edhe këto vendbanime, tash këtu ka ardhë një mosmarrëveshje në mes të këtyre dy vendeve”.
Qëllimi I decentralizimit është ofrimi I shërbimeve pranë qyetarëve, ndërkohë që me futjen e këtyre tri fshatrave nën Pilot Komunën e Junikut, bëhet e kundërta- thonë banorët e tri fshatrave të Rajonit të Vokshit, duke kërkuar nga institucionet përkatëse që të rishqyrtohet ky plan dhe të përfillet vullneti I komunitetit. Me kundërshtimet e përfaqësuesve të këtyre fshatrave u përball edhe ministri I Mjedisit dhe Pushtetit Lokal, Ardian Gjini, I cili premtoi se shqetësimet e tyre do t’I përcjell në qeveri.
“Unë do të kërkoj prej kryeministrit Haziri që të bëj një lutje të kryeadminsitratorit nëse ekziston ndonjë mundësi të bëjmë dicka apo mos merr shumë kohë me shpall të pavlefshme këtë rregullore të ish-kryeadmisnitratorit Petersen, sepse unë sinqerisht po e shoh se përfaqesusit të të tria fshatrave janë të saktë në atë që thonë, kurse dhe përfaqësuesi I Junikut nuk e ka ndonjë problem të madh në këtë qështje. Mendoj se është një problem që mund të zgjidhet”.
Ajete Beqiraj, Dojce Vele & Radio Kosova 

Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës Ndaj Gruas

24 nëntor 2006, Dojçe Vele, Organizatat joqeveritare, në Pejë kane vendosour të nisin një fushatë trejavore kundër dhunës ndaj gruas, deri në dhjetëvjetorin e Ditës Ndërkombtare për të Drejtat e Njeriut.

Fushatën për eliminimin e dhunës ndaj gruas, Rajoni i Pejës e filloi me një tryezë të rrumbullakët, të cilën e organizoi zyra për Çështje Gjinore dhe Mundësi të Barabarta e përkrahur nga rrjeti i gruas ‘JETA’ në Pejë: Sebahate Qorkadiu, zyrtare e lartë për çështje gjinore dhe mundësi të barabarta prane Kuvendit Komunal të Pejës shpjegon: “Qëllimi është që të dalim me disa rekomandime me instancat institucionale prezente që të mund të bëjmë parandalimin e kësaj dukurie dhe të gjejmë mekanizma për ta zbutur atë”.
Tema kundër dhunës ndaj gruas, në këtë rajon po zë vend gjithnjë e me shumë në debate, tryeza të rrumbullakta dhe në konferenca. Në Pejë vepron një spektër i gjerë, i cili ka përkrahjen e Kuvendit Komunal. Por, sipas kryetarit Ali Lajci, institucionet lokale dhe qëndrore të Kosovës, duhet të japin një shtytje më të madhe afirmimit të të drejtave të gruas si dhe hapjes së mundësive për krijimin e hapësirave të veprimit të gjinisë më të dobët.
Ali Lajci: “Është një çështje kompleksive, se është një jetë e tërë që veprojnë këta faktorë. Prandaj do edhe qasje më kompaktibile, ose një metodologji ma të shtrirë. Mbase edhe shoqëria është një kompleks shumë i fuqishëm, prandaj mundohemi që në këtë kompleks të gjejmë një mundësi për t’i dhënë shtytje drejt progresit”.
Organizimi i tryezave të tilla është i rëndësishëm për të nxjerrë në pah përgjegjësitë, obiligimet, mangësitë, pengesat dhe arritjet brenda përiudhave të caktuara. E këtij mendimi Cyme Mahmutaj-Zyrtare për çështje gjinore në Zyrën për qeverisje të Mirë të kryeministrit të Kosovës: “Kosova, duke pas parasysh axhendën e vet dhe procesin në të cilin shkon është e interesuar që qështjet t’I coje përpara si, respektimin e të drejtave njerëzore, për gjetjen e një qasjeje të barabartë për një shoqëri pa dhunë, pa diskriminim dhe me mundësi të barabarta për të gjithë”.
Përkrah ketij vullneti te mire implementimi i rregullores se Unmikut 2003/12, te aprovuar ne maj te vitit 2003, Mbrojtja nga dhuna ne familje, implementimi i saj mbetet ende larg. Një hallkë e rëndësishme ne luftimin e dhunes eshte Njesiti kundër Dhunes ne familje, i cili vepron qe nga viti 2001 prane Komandes Rajonale te SHPK-se, në Pejë. Këtu pesë stacione dhe dy nënstacione ekzsitojne hetues që merren drejtpërsëdrejti me rastet e dhunes familrje që raportohen.
Violeta Demhasaj me statistikat: “Në vitin 2001, ka qenë vetëm në formim e sipër. Në vitin 2002, 117. Në vitin 2003 ishin 246 raste; ne vitin 2004, 248 raste të raportuara; viti 2005, 218 raste si dhe në vitin 2006, 163 rast, brenda muajve janar tetor”. Rritja e shifrave në këtë rast nuk do të thotë automatikisht edhe rritje e dhunës. Këto shifra mund të shihen edhe si rezultat i vetëdijësimit të shoqërisë për moskalimin e dhunës me heshtje.
Por sa punohet në këto raste dhe çfarë ndërmarrin organet e rendit? “Kur marrim thirrjen, gjëja primare është lokalizimi i ndodhjes se viktimës, sepse në shumicën e rasteve lidhja ndërpritet. Hap i dytë është gjetja e personit, i cili i ka shkaktuar dhunë dhe identifikimi i të dyshimtit dhe dëshmitarëve që më vonë të dalin para gjykatës”.
Se si veprojnë organet e drejtësisë, më konkretisht Haki Balaj, gjyqtar i Gjykatës Komunale në Deçan, për Çështjet e Dhunës në familje:“Të paditurit i shqiptohen masa që janë në rregullore dhe pas seancës së dytë dëgjimore ku konfirmohet në i është përmbajtur urdhëresave, në shumicën e rasteve kanë përfunduar me sukses dhe kanë rezultuar më bashkim. Mirëpo, kemi edhe raste kur shkelet urdhëri për mbrojtje dhe lënda kalon në prokurori”.
Drejtoresha e Qendrës për Punë dhe Mirëqënje Sociale, Drita Kukaj flet për arsyet që shkaktojnë dhunën më së tepërmi: “Është problemi social i cili reflekton në gjendjen familjare, në raportet bashkëshortore, prind-fëmijë,etj”. Gjendja e rëndë ekonomike është shkaktarja më e shpeshtë e dhunës në familjet kosovare, ndërsa një zhvillim i tërësishëm ekonomik do të ndihmonte në zvogelimin apo zhdukjen e kësaj dukurie – ky është mendimi i shumicës.
Ajete Beqiraj,Dojce vele

Pensionistet decanas te pakenaqur me trajtimin

17 nentor 2006, Radio Kosova, Te njemije e treqind e pesedhjete anetaret e organizates se Pensionisteve dhe Invalideve te Punes se komunes se Decanit, si kategori kontributdhenese, ndjehen te anashkaluar nga insitucionet. Shume prej tyre perballen me varferi te skajshme.

Te pakenaqur me trajtimin qe iu behet si dhe me deshiren qe nje here e pergjithmone, si kategori kontributdhenese te dallohen nga pensionet e pleqerise, anetaret e Organizates se Pensionisteve dhe Invalideve te punes, te Komunes se Decanit shprehin shqetesimet e veta. Ahmet Avdimetaj, kryetar: “Ne nuk jemi te kenaqur me trajtimin qe po na behet neve, pensionisteve dhe invalideve te punes. Na jemi pensioniste e invalide kontribut dhenes,ma aketa jane jo kotnribut dhenes”.
Fakti se ne shume prej 40 eurosh merr si nje intelektual pensioniste si nje bari delesh, I shqetson kete kategori te ndjeshme qytetaresh. Njeri nder ta eshte edhe veterani I arsimit, Adem Idrizi nga fshati Kodrali, I cili ka kaluar nje jete ne arsim:
“Gjenarat qe iu kam dhene mesim ka mjek,shkrimtar, profesore-43 gjenrat si I kam percjell ne arsim. 43 vjeet I kam ba ne arsim, I marr 40 euro. Keto s’jane kurrgja!”
Kryetari I kesaj organizate Ahmet Avdimetaj thote se kjo organizate ekzston me vetkontribut. Anetaret ankohen per mungese mbeshtetjeje nga komuna. Kryetari I kuvendit Komunal t Decanit, Nazmi Selmanaj, sjell arsyet e veta:
“Mjerisht per shkak te bugjetit te kufizuar,n e nuk kemi mundur te kontribuojme shume ne kete kategori qe mewritojne me se shumti.Por, se paku jemi eprkujdesur t’ua sigurojme nje strehe ne Kuvnedin Komunal,qe se paku te kene nje strehe te ngrohte pa shpenzime”.
Plaku Sefer Qufaj nga pilot komuna e Junikut eshte I revoltuar:” Qysh s’koka qaj parlament I zoti me e sqarue kete qeshtje qe tete muaj a sa u bane?! Mu me vjen gjynah prej disave qe ka sot pensioner qe asht kah vdes urie,nuk kemi kurrfare ndihme. Tash une per veti s;po foli,edhe qeto 40 euro qetash ia fali. Une per veti pi gari kater here kokra ne dite. Po ai shoqi nuk ka, ku me I marr more vella? Bile me ia bo te mundhsme qasej kategorie si edhe banjen edhe mjeksisen edhe krejt me I pas pa pare”.
Mehmet Hykosmoni, perfaqesues I pensionisteve te pilot komunes se Junikut, ka nje apel:“Keto sherbimet fiskale qe po perpunohet bugjeti, me na shti ne bugjet per 2007-ten se jemi anshaklue me ka kretj. Me apelue te sherbimet fiskale me na shtie ne bugjet se pnesionistat,kontributdhenesit, pesnionistet aqe jane invalidore dhe pensionistet familjare,me na nda prej ndihmave te pleqersie 40 euro. Jemi anashkalue,si kontribut dhenes, une kam punuese katerdhjete vjet e shtate muaj, 91 jam dale ne pension e I kam 750 marka, e tash I marr 40 euro si une si plaka jeme si s’a kane kurre ne pune”.
Te pafuqishem ta pranojne realietitin edhe me te pafuqishem ta dryshojne ate, kjo moshe e shtyre jeton ditet e fundit me shpresen per dite me te mira…Me ngushellimin e vetem, se frutin e djerses se tyre te pakten do ta gezojne gjeneratat e reja.
“Inshalla vine dite me te mira. Inshalla…Mos e gezofshim ne e gezojne femijet tane!”
Ajetw Beqiraj, Radio Kosova

 

Prostitucioni në Kosovë ne rritje

13 nëntor 2006, Dojçe Vele, Në Kosovë, trevë të cilën e shquante një moral i fuqishëm tradicional, prostitucioni është në rritje. Debatet rreth tij, mungojnë. Legalizimi, i papranueshëm. 

Shtrirja gjeografike e Rajonit të Pejës në kufi me dy vendet fqinje, Shqipëri dhe Mal I Zi, bën që kjo pjesë t’I ekspozohet më shumë rrezikut të prostitucionit-deklaron porkuroria e Pejës. Kjo veprimtari zhvillohet në nivele, forma e me mosha të ndryshme-thonë nga Komanda Rajonale e Policise, ne Peje.  
Labinot Berisha, nga Qendra kundër trafikimit të qënieve njerëzore, pranë Minsitrisë së Kultures, Rinisë dhe Sportit në Kosovë, këtë realitet e prek nga afër: “Pothuaj është e pamundur të gjëndet një qytet ku nuk ushtrohet kjo veprimtari, për të mos përmendur edhe fshatrat, ku në cdo të tretin prej tyre në një formë apo në tjetrën ushtrohet prostitucioni. Ne duhet të analizojme mirë këtë situatë”.
Zëdhënësi I Shërbimit Policor të Kosovës për Rajonin e Pejës, toger Avni Xhevukaj, flet për sfidat me të cilat përballen gjatë zbulimit të rasteve të tilla: “Një ndër sfidat me të cilat përballet Shërbimi Policor I Kosovës është paraqitja e dëshmive pranë prokurorit dhe gjykatës. Sepse, prostitucioni kërkon shpërbil për shërbimin. Dhe, kjo mënyrë e dokumentimit është pothuaj e pamundur”.
Një situatë e tillë krijon rrethana të shkëlqyera për lulëzimin e kësaj veprimtarie në mënyrë ilegale-mendon Labinot Berisha, nga Qëndra Kundër trafikimit të Qenieve Njerëzore. “Ne duhet të jemi të sinqertë ndaj vetes, sepse nëse nuk debatojmë për këtë qështje nuk do të thotë se prostitucioni zbutet. Përkundrazi, kjo mund të zhvillohet në përmasa më të egra, që është shfrytëzimi I femrave nën moshën 18 vjecare!”
Prostitucioni në Kosovë ushtrohet si veprimtari e jashtëligjshme. Në shoqërinë kosovare, debati rreth prostitucionit në të shumtën,  është temë tabu. Legalizimi-I papranueshëm!  Por, kryeprokurori I Pejës Flamur Kelmendi, këtë të fundit e sheh si alternativë për pengimin e trafikimit të qënieve njerëzore dhe veprave të tjera penale.
 “Është pak vështirë që popullata ta pranojë këtë realitet. Mirëpo, unë mendoj se po të kishim një shtëpi publike, ne do të kishim rënje të trafikimit me qënje njerëzore. Prandaj, nga aspekti juridik, unë e cmoj  sepse më e prreferuar është që të legalizohet sesa të mbahet nën kontroll, kinse të shtetit, I cili nuk ka mundësi të duhura që ta pengojë”.
Legalizimi I zanatit më të vjetër në botë, në emër të qytetërimit, bie ndesh me traditën morale që shquante këtë pjesë të Ballkanit- mendon shumica. Musli Arifaj-anëtar I Bashkësisë Islame të Kosovës thotë se edhe atëherë, të goditurit do të jenë përfaqësueset e gjinisë më të dobët:” Me legalizmin eventual nuk zgjidhet problemi për arsye se, edhe në vendet ku ekonomia lulëzon, prapë se prapë shtresa që merret me prostitucion janë ato të cilat janë të goditur materjalisht”.
Labinot Berisha, sjell argumentet e tija:  “Krimet e natyrës seksuale do të minimizohen; do të zvogëlohet skllavëria e seksit që nënkupton uljen e trafikimit me njerëz; sëmundjet seksuale të transemtueshme do të jenë më të kontrolluara; do të mundësohet luftimi maksimal I prostucionit me fëmijë. Sigurisht, institucionet përgjëgjese duhet të vendosin kritere të ashpra, që të mos ndodh të punojne persona të trafikuar apo fëmijë nën moshën 18 vjecare”.
Për Musli Arifajn- përfaqësues I fesë islame, kjo vazhdon të mbetet zgjidhje e gabuar:  “Instancat shtetrore duhet të krijojmë institucione të cilat do të mbrojnë njeriun e jo të legalizojnë gjëra,  të cilat do ta zhysin edhe më thellë në mjerim. Një qënieje njerëzore duhet t’I ndihmohet, t’i sigurohet jeta elementare e jo ti sigurohen rrugë prej më të ulëtave për me ekzistu”
Ajete Beqiraj,DW

Dhuna në familje

12 nëntor 2006, Dojçe Vele, Që nga aprovimi I rregullores së Unmikut 2003/12, Mbrojtja nga dhuna ne familje, në maj të vitit 2003, sipas lëndëve të grumbulluara në komunen e Deçanit vërtetohet se shumica e rasteve të dhunës vjen si pasojë e gjëndjes së rëndë ekonomike.

Edhe pse dhuna ne familje ekziston edhe ne Decan, duke bere krahasimin ne mes te shifrave te vitit te kaluar dhe te atyre te ketij viti, nuk mund te thuhet se kjo dukuri eshte ne rritje-thote z.Haki Balaj, gjyqtar I gjykates komunale ne Decan per qeshtjet e dhunes ne familje, I cili shpjegon edhe shkaqet me te shpeshta qe cojne deri te kjo:
“Ne si zakonisht po mirremi me pasojat e nuk po mirremi me shkaqet. Sepse, varferia e tejskajshme e nje pjese te madhe te njerezve po sjell edhe dhunen ne familje. Kishim rast qe burri e ka sulmuar bashkeshorten, ngase nuk ka pasur ushqim qe t’I shtroje ne sofer”.
Qe viktima me e shpeshte e dhunes ne familje te jete gruaja, ndikon edhe mungesa e barazise gjinore, mendon Zoje Sejfijaj-Zyrtare per barazi gjinore prane Kuvendit Komunal ne Decan.
“Ndoshta eshte edhe e lodhur pak nga obligimet qe I ka ne shtepi,por…Per cdo gje duhet bere prova. Po t’iu ipet rasti ndoshta ndonjera fiton guximin”.
Por, bindja se mungesa e guximit eshte shprehi tipike e grave te qendrave te vogla urbane apo te zonave rurale eshte e gabuar, deshmon gjyqtari  Balaj, I cili flet per raste guximi te tepruar:
“Ka raste kur edhe grate e teprojne ne lirine e tyre. Kam raste kur I ka thene dhe gruaja burrit se une jam e lire dhe dal kur te dua dhe vi kur te dua ne shtepi, apo vajza nanes une do te dal kur te dua dhe do te kthehem kur te dua”.
Sa mund ta mbroje gjykata ne nje rast te tille palen e kercenuar?
“Flas per rajonin e Decanit, pothuaj te gjitha rastet I kemi zgjedh ne menyre pozitive, sepse ketu ekziston nje procedure ku te paditurit, I shqiptohen disa masa qe jane ne numer te madhe ne rregullore dhe pas seances se dyte degjimore qe konfirmohen a I eshte permbajtur I padituri atyre urdheresave ne shumicen e rasteve jane perfunduar me sukses dhe jane bashkuar serish, zakonisht keta qe kane qene bashkeshort. Mirepo, kemi edhe raste kur shkelet urdheri per mbrojtje dhe lenda kalon ne prokurori dhe ndiqet si zyrtare”.
Gjyqtari Balaj mendon se shfaqjen e nje dukurie te tille do te pengonte nje zhvillim I pergjithshem ekonomik.
“Vetem me nje zhvillim ekonomik, me siguri se edhe keto do te zvogeloheshin edhe dhuna ne familje, ngaqe sikurse gruaja te kishte nje vend pune, apo burri. Me zhvillimin ekonomik te teresishem, edhe dhuna ne familje nuk do ta kishte ate kuptimin qe ka tani”.
Ajete Beqriaj,Dojce Vele

Decan: Projektet e para ne infrastrukturen rrugore

4 nentor 2006, Radio Kosova, Asfaltimi I kater rrugeve, shenon realizimin e projekteve te para të Komunës së Decanit, prioritet i së cilës për vitin 2006, ishte infrastruktura rrugore. Rruga Baballoq-Gramacel do te lidh dhjete fshatra te komunes me rrugen magjistrale Decan-Gjakove, ndersa shtruarja me kalldrem e dy rrugeve perbrenda qytezes,i kontribuon ruajtes se trashëgimisë kulturore.
 

Komuna e Decanit ka realizuar projekte te ndryshme ne ngritjen e infrastructures. Por, ne planifikimin e bugjetit te vitit 2006, si qeshtje prioritare ishte infrastruktura rrugore tejet e demtuar, ne te cilen nuk eshte investuar qe nje kohe te gjate.  Gjeladin Malaj, drejtor I drejtorise komunale per ekonomi dhe zhvillim, sjell hollesi: “Konkretisht po realizohet projekti I Baballoqit, qe lidhet ne drejtim te Gramacelit ku komuna ka investuar 70000 euro. Pervec komunes ka participuar edhe komuniteti me nje vlere 30.000 eurosh. Tani ka fillu edhe punimet ne rrugen trasnzit qe lidhet ne drejtim te Lumbardhit,4 kilometra e gjysme dhe vlera e ketij projekti eshte diku 165 mije euro.Per kete project ka participuar komuna me vlere 100 mije euro,ndersa komuniteti ka participue me nje vere prej 35000 euro. Ne kemi nje donacion nga Hari bajraktari, shqiptaro amerikane, biznismeni bashke me Gecin  me nje vlere prej 30000 eurosh dhe na presim qe brenda 15 ditesh do te mbyllen punimet e ketij projekti”.
Perderisa per rrugen Baballoq-Gramacel e cila do te lidh dhjete fshatra te komunes me rrugen magjistrale Decan-Gjakove, ka dhene kontributin edhe vet komuniteti, shtruarja me kalldrem I dy rrugeve te vjetra perbrenda qytezes, rruga “Shaban Polluzha” dhe rruga “Demonstratat”, e cila kontribuon edhe ruajtjes se trashegimise kulturore, po realizohen vetem me bugjetin komunal.  Se shpejti pritet edhe asfaltimi I rruges locale ne fshatin Strellc, thotw z. Malaj: “Ne kemi prit nje donacion prej UNMIK-u nje vlere prej 200 mije eurosh. Pastaj 100 mije euro nepermjet zyres suedeze. Mirepo, vec premtimeve nuk shoh dicka konkrete. Tash qytetaret kane grumbullu mjete,kane ba nje participim diku 30-40 perqind te participimit edhe kuvendi komunal po insiston me nje vlere prej 60-65 mije eurosh”.
Kjo komune llogarit edhe ne te hyra, por eshte e ngarkuar vetem me administrata. Gjendja e rende ekonomike veshtireson grumbullimin e taksave te qytetareve. Por, Xheladin Malaj flet per pengesa edhe gjate kryerjes se punimeve.
“Sidomos nje problem kryesor e kemi ne ato vende ku nuk participojne qytetaret. Eshte nje e drejte e tyre te kerkojne. Por, duhet te participojne, sepse ne nuk mundem edhe oborret t’I rregullojme. Nuk mundemi me dale jashte procedurave te projektit”.
Perkunder problemeve te natyrave te ndryshme, drejtori Malaj   shpreson se viti 2006 do te permbyllet me sukses dhe te gjitha projektet do te realizohen brenda afatit te caktuar. “Une shpresoj se do ta mbyllim edhe kete vit me siukses, duke llogaritur se per suficit te Kosoves nuk do te mbetet kurgje dhe do t’I shfrytezojme te gjitha mjetet te cilat jane te parapara per realizimin e ketyre projekteve”.
Ajete Beqiraj, Radio Kosova