Date Archives March 2006

Kujtohet 8-të vjetori i fillimit të fushatës së NATO- kundër Serbisë

26 mars 2007, Dojçe Vele-Populli I Kosovës dhe institucionet e saj i shprehin mirënjohje bashkësisë ndërkombtare lidhur me vendimin e përbashkët për të penguar spastrimin etnik të Kosoves nga pushteti i Sllobodan Milloshevicit“Kemi provuar me muaj të tërë, apo me vite që të gjejmë një zgjidhje politike për këto kriza. Dhe, vetëm kur këto përpjekje kanë dështuar, sepse Milloshivici nuk e pranoi ndonjë, ne vendosëm të përdorim forcën”-kështu pat deklaruar Havier Solana, sekretari atëhershëm i Aleancës Veriatlantike, pak kohë pas fillimit të bombardimit të forcave të NATO-s mbi caqet serbe në Kosove, vendim i cili erdhi si pasojë e refuzimit të Beogradit për nënshkrimin e marrëveshjes së hartuar nga komuniteti ndërkombëtarë në Konferencën e Rambujesë. 

Me 24 mars të vitit 1999, kur Aleanca Euroatlantike filloi, forcat policore e paramilitare serbe filluan fushatën sistematike kundër popullatës civile, duke vrarë qindra njerëz e duke dëbuar mijëra të tjerë nga vatrat e veta. 

Fatmir Nimani, dëshmitar i kësaj ngjarjeje, sjell përjetimin e tij. 

“Në njëfarë mënyre e dinim se dicka do të ndodhte, ngase gezimi ish shumë I madh për të qenë realitet. Si pasojë, ata bënë masakra në popullatën shqiptare, bënë  dëbimin e saj se donin të linin etnikisht, një Kosovë etnikisht me serb. Unë, gjatë bombardimeve të NATO-s, kam qënë në Shqipëri. Okupatori serb na pat dabuar me  dhunë dhe s’kishim rrugëdalje tjetër veç me shku në Shqipëri dhe Maqedoni”. 

Atifete Papuqi, është një tjetër e përndjekur: “Ndërhyrjen e NATO-s, e kam ëerjetu si një si një shpëtim prej paramilitarëve me maska e me thika. Prisnim shpëtim prej dikujt!” 

Pas 78 ditësh bombardimesh të NATO-s me qëllim të shmangjes se katastrofës humanitare, forcat serbe nënshkruajnë kapitullimin. 

“Pikërisht me atë intervenim 78 ditësh, iu dha shancë jetes, lirise, investimit në të ardhmen për demokracinë e përgjithshme në Kosovën e re”-thotë sot, presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu. 

Atëbotë, kampet e Maqedonisë, Shqipërisë dhe Malit të Zi, u zbrazen përnjëherësh. Kolonat e të përndjekurve kosovare iu kthyen vatrave të rrënuara. Lufta gati 
dyvjeçare mori fund dhe në qershor të vitit 1999, Kosova vëhet nën administrimin e Kombeve të Bashkuara. 

Në Kosovë, kremtimi i këtij përvjetori vazhdoi edhe sivjet, me homazhe pranë varreve të dëshmorëve dhe me vizita pjesëtarëve të KFOR-it, dy faktorë kryesorë për fillimin dhe fundin e luftës për liri dhe demokraci në Kosovë. Përfaqësues të institutcioneve kosovare dhe të partive politike, këtë datë e quajtën si fillim të një etape të re për Kosovën. Përderisa presidenti i Kosovës Fatmir Sejdiu, në mesazhin e tij theks të 
veçantë vë në rolin e presidentit historic, Ibrahim Rugovës dhe në vizionin e tij të qartë politik. 

“Ai kishte hetuar se çka mund të ndodh dhe çfarë planifikohej për Kosovën. Prandaj, ai donte që në Kosovë ta kishim një ndërhyrje e cila do të pengonte planet ogurzeza për zhbërjen e qënies sonë. Ata erdhën dhe janë bashkë me ne, në këto procese të mëdha të ndërtimit të Kosovës”. 

Tetë vjet pas fillimit të bombardimeve të NATO-s mbi caqet e forcave serbe në Kosovë dhe falë angazhimeve të gjithanshme të strukturave vendore e ndërkombtare, propozimi I kreynegociatorit ndërkombtar, Marti Ahtisaari, për një pavarësi të mbikëqyrur për Kosovën është në duart e Këshillit të Sigurimit të OKB-së.  Ndërkohë që, mbi 17 mijë trupa të udhëhequra nga NATO-ja kujdesen për sigurinë e popullit të Kosovë.

Ajetë Beqiraj,DW

Krimet dhe kriminelët në Rajonin e Pejës

17 mars 2006, Dojçe Vele, Këshilli i Asociacioneve të Familjeve të Personave të Zhdukur me Zyren për Persona të Zhdukur, në Prishtinë, ku ishin prezent edhe përfaqësuesit e Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut si dhe perfaqesuesit e Odës së Avokatëve, morën vendimin për hartimin e kallzimeve penale për krimet e kryera ndaj popullatës civile gjatë luftës së fundit, në Kosovë. Ndërkohë, Qendra Rajonale e KLMDNj-së, në Pejë, me shënimet e grumbulluara që nga viti 1999, tashmë ka bërë hartimin e kallzimeve penale për krimet e kryera në Rajonin e Pejës dhe ia ka dërguar Gjykatës Ndërkombtare për Krime të Luftës në ish-Jugosllavi. Kjo qendër u shfrytëzua si burim informacioni edhe nga Tribunali Nderkombtar I Hagës, kundër të kërkuarit për krime lufte, Nebojsha Miniç.

Keshilli per Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te Njeriut-Qendra Rajonale ne Peje,qe nga gjysma e dyte te vitit ’99, mori shenime per krimet e kryera ndaj popullates civile ne rajonin e Pejes, perfshire edhe komunat e Klines dhe Istogut. Ata me Tribunalin e Hages moren pjese ne ekshumimin dhe ekzaminimin e kufomave, duke bere identifikimin e tyre. Mbi bazen e ketij materjali prej 10.000 faqesh, deklarata dhe fotodokumentacion te mbledhur nga deshmitaret e gjalle dhe gjithnje ne bashkepunim me perfaqesues te Tribunalit te Hages, u hartuan kallzimet penale per te gjitha krimet e kryera ne kete rajon.

420 te dyshuar per pjesemarrje ne krime ndaj popullates civile ne Rajonin e Pejes
“Ne keto kallzime penale jane te perfshire 420 te dyshuar te cilet kane marre pjese ne keto krime. Keto kallzime penale iu kane dorezuar me nje material shume voluminoz prokurorise se qarkut ne  Peje edhe Tribunalit Nderkombtar per Krime Lufte ne Hage”-thotë Tahir Demaj, nga Qendra Rajonale  e Këshillit për Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te Njeriut, në Peje, e  cila u shfrytezua si burim informacioni edhe nga Tribunali Nderkombtar I Hages, per kapjen e te kerkuarit per krime lufte Nebojsha Minic, serb nga Peja I arrestuar para disa muajsh ne Argjentine.
 “Sipas disa shenimeve qe ne disponojme dhe ne baze te disa kallzimeve penale qe I kemi ushtruar pikerisht kunder ketij te dyshuari per keto krime monstruoze qe jane kryre ne rajonin e Pejes, ne kemiporezantuar edhe ato kallzime penale dhe shenime tjera te cilat ia kemi deguar zyres se kryeminsitri te Kosoves”-shton z.Demaj.
38 vjecari Nebojsha Minic – banor i Pejes I njohur me nofken “Vdekja”, u kthy nga Mali I Zi ne Peje rreth vitit 1989 bashke me babane dhe vellane e tij. Ai ishte lider local I njesise paramilitare “Tigrat e Arkanit”, grup i Zheljko Ravnatovic-Arkanit, I cili kishte lidhje te ngushta me Miloshevicin. Vrasjet filluan ne dhjetor te vitit 1998, me doktore,avokate e afariste,te cilet rrembeheshin, masakroheshin e vriteshin. Trupat e  tyre buze rrugeve kryesore ishin mesazhe nga ana e tyre.
Mllefi i forcave serbe ndaj bombardimeve te NATO-s u zbraz ne popullaten civile

Me fillimin e bombardimeve te NATO-s, me 24 mars, vrasjet u rriten ne shkalle te larte. U kryen masakra ne familje e lagje te tera.Isa Balajt, banor autokton i Pejes dy dite para nderhyrjes se forcave te KFOR-it iu pushkatuan shtate anetar te familjes, nder t edhe pese femije. Per kete ai akuzon Nebojsha Miniçin!

“Me 12 qershor, diku kah ora nente ne mbremje na kane ardhe ne shpi-rrëfen Isa Balaj Na kane marre arin e grave e paret. Na kane qu te  qeky komandant. Vellane ma ndalen e mu me kthyen te shpia. Aty na pushkatuan te gjitheve. Une me nje djale te vogel kercyem prej dritares prej te dytit kat”.
Masakra cnjerezore ne sy te familjareve 

Nder shtate anetaret e pushkatuar te familjes Balaj ishin pese femije, prej moshes 12 deri ne kater vjec.
“…Nana o kane e paralizueme. Nje djale I vellaut ka qene te komt e nanes I mbuluar me batanije. U gezova shume, bile tashe le te met dikush. Vellain e kane masakrue. Cka me pa krejt copa copa. Krejt ia kishin heke kocken e ia kishin lane krejt tulin e kames,hunden keput,therr me thika ne shpine,cka s’kishin ba. Masaker! S’kisha shka me bo. Prape masi me pshtun qata dy femije, nje I vellait, 4 vjet -ma I vogli, a ky I jemi 8 vjet”-thotë Isa balaj, kryefamiljar I cili mbijetoi tragjedinë

Isa Balaj i di emrat e vrasesve te familjes se vet
Isa Balaj serish u kerkua te pushkatohej nga forcat paramlitare, per te humbur cdo gjurme krimi. Por, ai sot eshte gjalle dhe deshmon per vrases te tjere:
“Nuk asht nja por jan shtate a tete-thotë I mbijetuari Balaj. Une ua di emrat tonve,po me ua tregue emrat,mos po del e munden me ik,a mu fsheh.  s’po kam qejf me u tregue se I ka marre ai prokurori I Beogradit”, thote z.Balaj…
Tahir Demaj, kryetar i Keshillit per Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te Njeriut deshmon edhe per rastin me lart:

“Ky me banden e vet ka marre pjese ne shume vrasje ne komunen e Pejes. Nder ta jane edhe familja Bala, ne prag te hyrjes se forcabve te KFOR-it, me 12 ëershor te vitit 1999,nder ata shtate anetare te famijes jane edhe pese femije. Keta I vrasin dhe I masakrojne. Kjo bande ka qene ne udheheqjen e Nebojsha Miniçit”.

Keshilli per Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te Njeriut sqaron se Nebojsha Minici ishte I involvuar edhe ne shume vrasje te tjera ne Peje dhe ne rajon te Dukagjinit dhe se per kete kane shume deshmi. 

Falja e parë e gjakmarrjes në Kosovën e pasluftës

18 mars 2006, Dojçe Vele, Familja Kastrati dhe Markaj ishin nismetare te aksionit per faljen e gjaqeve ne Kosoven e pasluftes, kur ne tubimin e dites se shtune ne Peje, ku ishin prezent kryetarit te Parlamentit te Kosoves Kole Berisha, deputetet e Parlamentit te Kosoves Xhavit Haliti dhe Gazmend Muhagjiri, keshilltari I presidentit te Kosoves, te Rame Manajt si dhe te shume qytetareve te tjere ,u shtri dora e pajtimit.

Gjakmarrje? A eshte e mundur kjo, sot, kur demokracia na pershendet?
E pabesueshme per shumekend. Por e vertet per ata qe u qelluan nga kjo plage e bartur deri ne ditet e sotme. Sepse, konflikti I pegjakshem mes familjeve Kastrati-Markaj, nuk ishte I vjeter. Marian Markaj,22 vjecar, ishte viktime e castit derisa po nderhynte si pale e trete ne nje perleshje mes te rinjve, ne maj te vitit 2005. 
Me 2 janar 2006, derisa Besnik Kastratit-38 vjec po I merreshin shenjat e gishtrinjve per armembajtje pa leje brenda stacionit policor te Pejes, kur Albert Markaj-polic I njesise speciale te SHPK-se qelloi ne te.
Por, perkunder faktit se gjakmarrja e Markaj ndaj Kastrateve me 2 janar te vitit 2006, u be ne rrethana te jashtezakonshme dhe ne menyre te pazakokonshme,  te shtunen, me iniciativen e  Levizjes per Pajtimin e gjaqeve dhe ne prezencen e shume qytetareve u shtri dora e pajtimit ne mes ketyre dy familjeve, duke shenuar pajtimin e pare publik ne Kosoven e pasluftes.
„Ideja per pajtimin e gjaqeve nuk ishte ide e lindur sot as dje, por ishte e percjellur me shekuj dhe e ardhur deri ne ditet tona-tha Kole Berisha,kryetar I parlamentit te Kosoves,duke shprehur keqardhjen se kjo po imponohet te perseritet vazhdimisht. Por, fatbardhsisht, po hasim ne mirekuptim te popullata dhe te familjet e demtuara dhe po pranonje lutjen tone, faktin historic qe jemi.Eshte momenti te falim, te jetojme bashke, te zhdukim armiqesine, urrejtjen dhe keto ti kthejme ne miqesi ne dashuri, ne ofrim me njeri tjetrit. “.
 “Te gjithe ata mendjekeqij qe kane menduar se ne mes nje familje muslimane dhe nje familje katolike ka kris reja, dhe u perqa kombi, kjo eshte dita qe deshmon ma se miri se ne jemi vellezer dhe si vellezer do te ecim perpara.Ky takim I sodit le te jete nje shembull me I mire se si duhet te ruajme gjenet tona kombtare atdhetare se si duhet te punojme per njeri tjetrin”-tha nw fjalwn e tij, Mulla Nexhmedin Hoxha, I cili pershendeti pjesemarresit ne emer te Baskhesise Islame te Kosoves dhe te kishes katolike Shen Katarina, ne Peje.
“Dikur,gjithsesi do duhej te perfundonte vargoni I vrasjeve, por kur mundemi ta nderpresim me heret do te ishte shume me mire-tha kryeparlamentari, Kolw Berisha. Duhet te pajtohjem, te afrohemi te falim njeri tjetrin se vetem keshtu mund te jemi Evrope. Bota do te na pranoje te qete,pa vrasje,pa mllefe, pa urrejtje. Ky takim nuk don te thote krijim I nje levizje te re apo emitim I tjetres. Por ky aksion duhet vazhduar duke iu pershtatur kohes, sepse ka shume familje ne Kosove sidomos ne Rrafshin e Dukagjiniut qe presin kerkesen, fjalen qe te pajtohen. Ftojme keto familje qe sot t’ia shtrine doren njeri tjetrit dhe nga armiqesia qe mendoj qe nuk ka qene ne ate shkalle te vjen deri te miqsia. Duhet vazhduar perpara, per femijet e femijeve tane e te gjeneratave qe vine,ne emer te historise dhe te Zotit!“
Ajete Beqiraj,Dojce Vele